Svensk cancerforskning tappar mark
Även om Sverige är bland de 20 länder i världen som producerar mest cancerforskning, ser vi i den nya rankningen ur Cancerfondsrapporten Forskning att Sverige är det land som tappar flest placeringar, från 9:e till 14:e plats under en 15-årsperiod. Av de 20 länderna är det bara tre (Israel, Storbritannien och Finland) som har samma eller lägre tillväxttakt.
Vi ser också att den genomsnittliga tillväxten för all cancerforskning i hela världen är cirka 6 procent per år. Motsvarande siffra för Sverige är knappt 2 procent.
- Det är en oroande utveckling. Politikerna måste inse att det finns ett problem här som man behöver åtgärda, säger Klas Kärre.
Ett område där nedgången märks särskilt tydligt är inom den kliniska forskningen. Antalet påbörjade kliniska läkemedelsprövningar i Sverige minskade med 69 procent under 2000-talet.
- Det beror dels på bristen av en stark inhemsk läkemedelsindustri, men framför allt beror det på sjukvårdens extrema produktionsfokus. Tyvärr har det lett till att det blir karriärmässigt oattraktivt för läkare och andra yrkesgrupper att ägna sig åt forskning, menar Klas Kärre.
För att vända trenden behövs åtgärder som myndigheter och beslutsfattare snabbt kan omsätta till handling. Det krävs att regeringen satsar mer på cancerforskning, bland annat genom att:
· Se till att huvudmännens uppdrag till vården innefattar ett tydligt krav på forskning.
· Inrätta karriär- och lönestrukturer inom vården som stimulerar kliniskt verksam personal som forskar.
· Stärka den statliga basfinansieringen av universitetens forskning.
· Se till att sjukvårdsregionerna arbetar efter forskningsstrategier som årligen följs upp.
· Verka för att alla cancerpatienter, som inte avsagt sig möjligheten, ska omfattas av en forskningsstudie.
· Arbeta för den svenska cancersjukvården ingår i ett tätt europeiskt samarbete. Våra sju universitetssjukhus bör ackrediteras enligt OECI:s standard som heltäckande cancercentrum eller cancercentrum.
- Det finns en tydlig koppling mellan hur bra medicinsk forskning ett land har, och vilken vård patienterna kan erbjudas. När en ambitiös forskningsverksamhet integreras med sjukvården får patienterna snabbare tillgång till ny diagnostik, nya behandlingsmetoder och läkemedel, vilket gör stor skillnad för patienten, avslutar Cancerfondens generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström.
Läs mer i Cancerfondsrapporten 2019 forskning (https://www.cancerfonden.se/cancerfondsrapporten/forskning)
Bilder bifogas på talespersonerna, Klas Kärre och Ulrika Årehed Kågström samt på grafer ur Cancerfondsrapporten Forskning. Rankingen (i grönt) är en bibliometisk analys gjord av Vetenskapsrådet, på uppdrag av Cancerfonden. Grafen på antalet startade kliniska prövningar kommer från LIF- de forskande läkemedelsföretagen.
För mer information kontakta:
Frida Ekberg, pressansvarig Cancerfonden
Frida.ekberg@cancerfonden.se, tfn: 0702-731555
Om
Cancerfonden är en ideell organisation med tre viktiga uppgifter: att stödja och samordna cancerforskning, att informera om cancer och att ge stöd för utveckling av nya metoder i vården av cancersjuka.
Genom olika former av gåvor från privatpersoner och företag är Cancerfonden den enskilt största finansiären av svensk cancerforskning. Cirka 400 forskningsprojekt finansieras via Cancerfonden varje år. Cancerfonden har inga statliga bidrag.
cancerfonden.se
Följ Cancerfonden
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Cancerfonden
Cancerfonden lanserar Stafett för Livet i Sverige23.4.2025 08:26:30 CEST | Pressmeddelande
För första gången någonsin arrangeras Stafett för Livet i Sverige – ett hoppfullt dygn i kampen mot cancer. Bakom initiativet står Cancerfonden tillsammans med lokalt engagerade volontärer. Den första stafetten äger rum i Västervik den 6–7 september 2025.
Palliativa vården i Östergötland måste rustas inför framtiden – idag besöker Cancerfonden regionen15.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Trots att allt fler lever länge med obotliga sjukdomar får många inte den palliativa vård de har rätt till. Ojämlikheten är stor mellan både regioner och diagnoser och den palliativa vården prioriteras ofta bort. Nu reser Cancerfonden genom landet för att uppmana politiker och beslutsfattare till förändring. Idag besöker organisationen region Östergötland.
Cancerfonden lanserar “Skugglyftet” – en kampanj för att bekämpa hudcancer9.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Hudcancer är den cancerform som ökar snabbast i Sverige – och 9 av 10 fall av malignt melanom kan kopplas till våra solvanor. Därför lanserar Cancerfonden “Skugglyftet”, en kampanj som sprider kunskap om solskydd och samlar in pengar till cancerforskningen.
Vårsolen är här – men oroande apptrend kan öka risken för hudcancer1.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
När vårsolen äntligen tittar fram är det många som längtar ut. Men med vårens första solstrålar kommer också en ökad risk för att bränna sig – något som på sikt kan leda till hudcancer. Cancerfonden uppmanar därför till ökad försiktighet och vill samtidigt varna för en ny, apptrend bland unga: att använda UV-appar för att få så mycket sol som möjligt.
Cancerfonden satsar 19,1 miljoner på cancerforskning vid GU26.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Cancerfonden tillkännager att 19,1 miljoner kronor tilldelas forskare vid Göteborgs universitet för att driva banbrytande cancerforskning. Bland årets anslagsmottagare finns forskare tidigt i karriären som får möjlighet att säkra sin finansiering för nya upptäckter.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum