125 miljoner till cancerforskning vid Uppsala universitet
- Vi är oerhört glada över att vi får ta del av Cancerfondens finansiering, det betyder oerhört mycket för vår forskning. Jag hoppas det på sikt kan leda till effektivare behandling mot hjärntumörer, säger Magnus Essand, professor vid Uppsala universitet.
Immunterapi är behandlingar som syftar till att hjälpa kroppens eget immunsystem att bekämpa cancer. Magnus Essand och hans kollegor arbetar med att utveckla så kallade onkolytiska virus som aktiverar immunförsvaret mot hjärntumören glioblastom. Forskargruppen arbetar också med att utveckla den form av immunbehandling som benämns CAR T-cellsterapi med målet att effektivt behandla hjärntumörer. CAR T-cellsterapi innebär att vita blodkroppar tas ut och förändras genetiskt för att bli bättre på att döda cancerceller, sedan återinförs de till patienten.
- Glioblastom är en dödlig form av hjärncancer där framstegen varit få de senaste decennierna och det är angeläget at vi får fram nya forskningsresultat som kan leda till bättre behandlingar, säger Klas Kärre, ordförande i Cancerfondens forskningsnämnd.
Projektanslaget till Essand uppgår till 4,5 miljoner kronor och fördelas över tre år. Dessutom tillkommer utökat stöd på 9 miljoner kronor som framför allt kommer att bekosta produktion av virusvektor för modifiering av celler samt produktion av CAR T-celler från patienter egna blodceller. Det utökade stödet gäller klinisk studie för patienter med lymfom.
Forskningsnämnden beslutade idag om att dela ut 670 miljoner kronor till svensk cancerforskning fördelat på åtta lärosäten runt om i landet. Totalt i år har Cancerfonden fattat beslut om en rekordutdelning på 770 miljoner kronor. Det är det största beloppet i Cancerfondens historia.
- Det är en fantastisk känsla att få dela ut ett rekordbelopp till svensk cancerforskning, pengarna räddar liv, säger Klas Kärre.
Fakta: Cancerfondens anslagsutdelning
Fördelningen av Cancerfondens forskningsanslag utses i nationell konkurrens. Det innebär att Cancerfonden låter alla forskningsprojekt konkurrera med varandra oberoende av cancerform. De främsta forskningsprojekten får anslag, det vill säga de med störst chans att nå framgångsrika resultat. Anslagsutdelningen som sker i november varje år är Cancerfondens största utdelning.
Kontakter
För mer information kontakta: Jens Petersen Pressekreterare +46 76-814 74 26 jens.petersen@cancerfonden.se
Om
Cancerfonden är en ideell organisation med tre viktiga uppgifter: att stödja och samordna cancerforskning, att informera om cancer och att ge stöd för utveckling av nya metoder i vården av cancersjuka.
Genom olika former av gåvor från privatpersoner och företag är Cancerfonden den enskilt största finansiären av svensk cancerforskning. Cirka 400 forskningsprojekt finansieras via Cancerfonden varje år. Cancerfonden har inga statliga bidrag.
cancerfonden.se
Följ Cancerfonden
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Cancerfonden
Palliativa vården i Östergötland måste rustas inför framtiden – idag besöker Cancerfonden regionen15.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Trots att allt fler lever länge med obotliga sjukdomar får många inte den palliativa vård de har rätt till. Ojämlikheten är stor mellan både regioner och diagnoser och den palliativa vården prioriteras ofta bort. Nu reser Cancerfonden genom landet för att uppmana politiker och beslutsfattare till förändring. Idag besöker organisationen region Östergötland.
Cancerfonden lanserar “Skugglyftet” – en kampanj för att bekämpa hudcancer9.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Hudcancer är den cancerform som ökar snabbast i Sverige – och 9 av 10 fall av malignt melanom kan kopplas till våra solvanor. Därför lanserar Cancerfonden “Skugglyftet”, en kampanj som sprider kunskap om solskydd och samlar in pengar till cancerforskningen.
Vårsolen är här – men oroande apptrend kan öka risken för hudcancer1.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
När vårsolen äntligen tittar fram är det många som längtar ut. Men med vårens första solstrålar kommer också en ökad risk för att bränna sig – något som på sikt kan leda till hudcancer. Cancerfonden uppmanar därför till ökad försiktighet och vill samtidigt varna för en ny, apptrend bland unga: att använda UV-appar för att få så mycket sol som möjligt.
Cancerfonden satsar 19,1 miljoner på cancerforskning vid GU26.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Cancerfonden tillkännager att 19,1 miljoner kronor tilldelas forskare vid Göteborgs universitet för att driva banbrytande cancerforskning. Bland årets anslagsmottagare finns forskare tidigt i karriären som får möjlighet att säkra sin finansiering för nya upptäckter.
Cancerfonden satsar 45,7 miljoner på cancerforskning vid KI26.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Cancerfonden investerar 45,7 miljoner kronor i cancerforskning vid Karolinska Institutet, vilket gör KI till det universitet som får störst andel av årets anslag för forskartjänster.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum