Cancerfonden finansierar framstående forskare från Lund
Daniel Ansari, cancerforskare vid Lunds universitet, ska utveckla ett snabbtest för tidig diagnostik av bukspottkörtelcancer. Målet är att ta fram ett test som skulle göra det möjligt att upptäcka vissa proteiner som kan tyda på bukspottkörtelcancer i ett vanligt blodprov.
- Bukspottkörtelcancer är en allvarlig cancerform som ofta har dålig prognos på grund av att den i många fall upptäcks för sent. Det är av yttersta vikt av att hitta nya metoder för att diagnostisera bukspottkörtelcancer i ett tidigt och potentiellt botbart skede, säger Daniel Ansari
Daniel Ansari tilldelas en tjänst som Junior Clinical Investigator Award. Tjänsten innebär ett sexårigt anslag på sammanlagt cirka 5,2 miljoner kronor.
Bodil Andersson, cancerforskare vid Lunds universitet, forskar också om bukspottkörtelcancer. Hon vill genom sin forskning förbättra möjligheterna till tidig upptäckt och behandling. I projektet ingår bland annat att hitta de bästa sätten att planera kirurgisk behandling och att stärka kunskapsläget om hur patienter som inte kan opereras ska omhändertas på bästa sätt.
Bodil Andersson tilldelas en tjänst som Junior Clinical Investigator Award. Tjänsten innebär ett sexårigt anslag på sammanlagt cirka 5,2 miljoner kronor.
Fakta om bukspottkörtelcancer
Varje år får omkring 1 200 - 1 300 personer i Sverige bukspottkörtelcancer. Sjukdomen är ungefär lika vanlig bland män som bland kvinnor. Den enda metod som i dag kan bota cancer i bukspottkörteln är operation. Men tyvärr upptäcks de flesta fall av cancer i bukspottkörteln i så sent skede att patienten inte kan opereras. Endast cirka 10-25 procent av de som kan opereras blir botade för all framtid.
Cancerfondens anslagsutdelning
Cancerfonden beslutar årligen att finansiera ett antal forskare som ligger i framkant och vars forskning håller högsta vetenskapliga kvalitet. Forskarna befinner sig i olika steg i karriären och syftet är att skapa långsiktiga förutsättningar för dessa forskare att bedriva högkvalitativ forskning. Tjänsterna finansieras i upp till sex år.
- Vi är så stolta och glada att få presentera årets tjänster som vi kommer att finansiera från Cancerfonden. Det är bara genom forskning vi kan besegra cancer, och med dessa nya tjänster tar vi ett kliv närmare den visionen, säger Klas Kärre, ordförande i Cancerfondens forskningsnämnd.
Cancerfondens forskartjänster
Senior Investigator Award finansieras i sex år och tilldelas forskare som ska ha disputerat för max tolv år sedan.
Senior Clinical Investigator Award är en klinisk forskartjänst på 50-70 procent där övrig tid ägnas åt kliniskt arbete.
Junior Investigator Award finansieras i sex år och tilldelas forskare som har disputerat för max sju år sedan.
Junior Clinical Investigator Award är en sexårig klinisk forskartjänst på 50-70 procent. Disputation ska ha skett för max tio år sedan.
Postdoktortjänster finansieras i tre år och går till forskare som ska ha disputerat för max tre år sedan.
Fellowship för strålbehandlingsforskning är en särskild satsning som Cancerfonden i år gör på strålbehandling.
Kontakter
För mer information kontakta: Jens Petersen Pressekreterare +46 76-814 74 26 jens.petersen@cancerfonden.se
Om
Cancerfonden är en ideell organisation med tre viktiga uppgifter: att stödja och samordna cancerforskning, att informera om cancer och att ge stöd för utveckling av nya metoder i vården av cancersjuka.
Genom olika former av gåvor från privatpersoner och företag är Cancerfonden den enskilt största finansiären av svensk cancerforskning. Cirka 400 forskningsprojekt finansieras via Cancerfonden varje år. Cancerfonden har inga statliga bidrag.
cancerfonden.se
Följ Cancerfonden
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Cancerfonden
Cancerfonden lanserar “Skugglyftet” – en kampanj för att bekämpa hudcancer9.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Hudcancer är den cancerform som ökar snabbast i Sverige – och 9 av 10 fall av malignt melanom kan kopplas till våra solvanor. Därför lanserar Cancerfonden “Skugglyftet”, en kampanj som sprider kunskap om solskydd och samlar in pengar till cancerforskningen.
Vårsolen är här – men oroande apptrend kan öka risken för hudcancer1.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
När vårsolen äntligen tittar fram är det många som längtar ut. Men med vårens första solstrålar kommer också en ökad risk för att bränna sig – något som på sikt kan leda till hudcancer. Cancerfonden uppmanar därför till ökad försiktighet och vill samtidigt varna för en ny, apptrend bland unga: att använda UV-appar för att få så mycket sol som möjligt.
Cancerfonden satsar 19,1 miljoner på cancerforskning vid GU26.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Cancerfonden tillkännager att 19,1 miljoner kronor tilldelas forskare vid Göteborgs universitet för att driva banbrytande cancerforskning. Bland årets anslagsmottagare finns forskare tidigt i karriären som får möjlighet att säkra sin finansiering för nya upptäckter.
Cancerfonden satsar 45,7 miljoner på cancerforskning vid KI26.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Cancerfonden investerar 45,7 miljoner kronor i cancerforskning vid Karolinska Institutet, vilket gör KI till det universitet som får störst andel av årets anslag för forskartjänster.
6 miljoner till cancerforskare vid LiU26.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Cancerfonden ger 6 miljoner kronor till cancerforskare vid Linköpings universitet. Forskningen vid LiU bidrar till framsteg inom tidig diagnostik och individanpassad behandling av cancer.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum