138 miljoner till cancerforskning vid Lunds universitet

- Om vi kan förstå detta kan vi kanske också hitta sätt att aktivera immunsystemet mot bröstcancercellerna och då kommer överlevnaden i bröstcancer att öka, säger Karin Leandersson.
För att en cancer ska sprida sig måste cancercellerna lämna primärtumören och vandra till nya områden i kroppen. För att göra det så måste cancern även kunna undkomma kroppens egna immunförsvar. Immunförsvaret kan känna igen cancerceller, men av oklara anledningar så leder bröstcancer till ett selektivt nedsatt immunförsvar. Projektet tilldelas 3,75 miljoner kronor över tre år.
Cancerfondens forskningsnämnd beviljade finansiering till totalt 32 forskningsprojekt verksamma vid Lunds universitet. En av dem som får pengar är Sean Perrin, professor i klinisk psykologi. Sean Perrin och hans forskargrupp ska utveckla en smärtfokuserad, internetbaserad kognitiv beteendebehandling (KBT) för cancerpatienter. Kronisk smärta är en komplikation vid cancer, och kan leda till trötthet, sömnlöshet, depression och lägre livskvalitet.
- Smärtfokuserad KBT är en effektiv behandling men det finns inte tillräcklig kapacitet för att ge behandling till alla som behöver det. Smärtfokuserad KBT som ges via telefon och internet, med stöd från primärvården, kommer att öka tillgången till en effektiv behandling och bidra till att förbättra livet för fler canceröverlevare, säger Sean Perrin.
Sean Perrins forskningsprojekt tilldelas 2,4 miljoner fördelat över tre år.
Rekordutdelning
Cancerfondens forskningsnämnd har beslutat att dela ut totalt 732 miljoner kronor till svensk cancerforskning fördelat på fjorton lärosäten runt om i landet. Sammanlagt i år har Cancerfonden fattat beslut om att dela ut 850 miljoner kronor till svensk cancerforskning. Det är det största beloppet någonsin från Cancerfonden.
- Det är en fantastisk känsla att få dela ut ett rekordbelopp till svensk cancerforskning och till så många duktiga forskare. Det är bara genom forskning vi kan besegra cancer och de här pengarna räddar liv, säger Klas Kärre, ordförande i Cancerfondens forskningsnämnd.
Utses i nationell konkurrens
I urvalsprocessen av de projekt som får finansiering låter Cancerfonden alla forskningsprojekt konkurrera med varandra oberoende av cancerform och forskningsmetod. Cancerfondens forskningsnämnd bedömer vilka projekt som har störst chans att nå framgångsrika resultat och finansieringen fördelas till de projekt som har störst möjlighet att bidra till att besegra cancer.
Kontakter
Jens PetersenPressekreterare+46 76 814 74 26 jens.petersen@cancerfonden.se
Bilder



Om
Cancerfonden är en ideell organisation med tre viktiga uppgifter: att stödja och samordna cancerforskning, att informera om cancer och att ge stöd för utveckling av nya metoder i vården av cancersjuka.
Genom olika former av gåvor från privatpersoner och företag är Cancerfonden den enskilt största finansiären av svensk cancerforskning. Cirka 400 forskningsprojekt finansieras via Cancerfonden varje år. Cancerfonden har inga statliga bidrag.
cancerfonden.se
Följ Cancerfonden
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Cancerfonden
Cancerfonden satsar 19,1 miljoner på cancerforskning vid GU26.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Cancerfonden tillkännager att 19,1 miljoner kronor tilldelas forskare vid Göteborgs universitet för att driva banbrytande cancerforskning. Bland årets anslagsmottagare finns forskare tidigt i karriären som får möjlighet att säkra sin finansiering för nya upptäckter.
Cancerfonden satsar 45,7 miljoner på cancerforskning vid KI26.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Cancerfonden investerar 45,7 miljoner kronor i cancerforskning vid Karolinska Institutet, vilket gör KI till det universitet som får störst andel av årets anslag för forskartjänster.
6 miljoner till cancerforskare vid LiU26.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Cancerfonden ger 6 miljoner kronor till cancerforskare vid Linköpings universitet. Forskningen vid LiU bidrar till framsteg inom tidig diagnostik och individanpassad behandling av cancer.
Cancerfonden satsar 19 miljoner på cancerforskning vid Lunds Universitet – AI i bröstcancerscreening i fokus26.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Cancerfonden beslutar att dela ut 19 miljoner kronor till cancerforskare vid Lunds universitet.
3,1 miljoner till cancerforskare vid UmU26.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Cancerfonden tilldelar 3,1 miljoner kronor till cancerforskare vid Umeå universitet. Forskningsanslagen vid UmU bidrar till ökad förståelse för cancer och utveckling av nya behandlingsmetoder.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum