Nu påbörjas rivningar för att ge plats åt nya Kvarngärdesskolan

Dela
I början av juli påbörjas rivningsarbetet av den gamla Kvarngärdesskolans byggnader. Rivningarna pågår en bit in på hösten för att bereda mark för bygget av den nya Kvarngärdesskolan, vilket planeras starta i slutet av augusti.
Nya Kvarngärdesskolan byggs 2022-2025 (illustration av Archus arkitekter).
Nya Kvarngärdesskolan byggs 2022-2025 (illustration av Archus arkitekter).

Den gamla Kvarngärdesskolan byggdes 1966 och dess lokaler är både slitna och otillräckliga för verksamheten. Förekomsten av fuktskador i skolans ytterväggar och det ökade behovet av fler skolplatser har lett till att rivning och återuppbyggnad av en ny, större skola konstaterats vara ett bättre alternativ än helrenovering av de gamla byggnaderna. Rivningsarbetet är ett viktigt första steg på vägen mot den nya skolan som börjar växa fram i höst.

- Det här projektet påverkar många i Uppsala och Skolfastigheter har arbetat hårt och länge med att driva processen framåt i bygget av nya Kvarngärdesskolan. Därför känns det väldigt bra att nu ta steget till rivning av de gamla skolbyggnaderna samtidigt som vi också är i slutskedet med att färdigställa den nya modulskola på Gränby sportfält som blir hem för verksamheten fram tills dess nya Kvarngärdesskolan står klar om några år, säger Mikael Carstensen, vd på Skolfastigheter.


Fler skolplatser växer fram centralt i Uppsala

På grund av fastighetens storlek kommer rivningar av de gamla skolbyggnaderna att ske stegvis på adressen Thunmansgatan 47 och helt avslutas senare i höst. Det första spadtaget i bygget av nya Kvarngärdesskolan planeras ske i slutet av augusti. Såväl rivningar, som framtida byggarbeten, kommer bli märkbara kring fastigheten under kommande år, då bygget av säkerhetsskäl även medför att nödvändiga avspärrningar behöver göras av intilliggande gång- och cykelbanor.

- Det är en centralt placerad och stor fastighet vi ska riva och bygga ny, vilket kommer att märkas i området. Bygget kommer att medföra en del buller och göra sig påmint bland både närboende och förbipasserande genom nödvändiga avgränsningar för gående och cyklister. Vi ber om överseende med det och hoppas att allmänheten känner att det är positivt att det skapas en ny skola i deras område. Självklart gör vi också vad vi kan för att undvika onödiga störningar under byggtiden av den nya Kvarngärdesskolan, säger Skolfastigheters projektchef Annika Burström.

Verksamheten på den gamla Kvarngärdesskolan omfattar idag omkring 660 elever med personal, vilka alla i samband med terminsstarten 16 augusti flyttar in i den nya modulskolan på Gränby sportfält.

Den nya Kvarngärdesskolan blir större och kommer att kunna välkomna 990 elever när den står klar hösten 2025. Skolan kommer även att byggas med en tillhörande fritidsklubb och idrottshall.

Läs mer om bygget av nya Kvarngärdesskolan på Skolfastigheters hemsida.


Kontakt för mer information:

Annika Burström, Projektchef, Uppsala Skolfastigheter
Telefon: 018-727 40 56, e-post: annika.burstrom@skolfastigheter.se

Mikael Carstensen, Vd Uppsala Skolfastigheter
Telefon: 018-726 04 00, e-post: mikael.carstensen@skolfastigheter.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Nya Kvarngärdesskolan byggs 2022-2025 (illustration av Archus arkitekter).
Nya Kvarngärdesskolan byggs 2022-2025 (illustration av Archus arkitekter).
Ladda ned bild
Nya Kvarngärdeskolan - interiörbild från entree i hus 1a (illustration  av Archus arkitekter).
Nya Kvarngärdeskolan - interiörbild från entree i hus 1a (illustration av Archus arkitekter).
Ladda ned bild
Nya Kvarngärdeskolan - interiörbild från matsal i hus 1b (illustration av Archus arkitekter).
Nya Kvarngärdeskolan - interiörbild från matsal i hus 1b (illustration av Archus arkitekter).
Ladda ned bild
Gamla Kvarngärdesskolan rivs under sommar och höst 2022.
Gamla Kvarngärdesskolan rivs under sommar och höst 2022.
Ladda ned bild

Dokument

Om

Uppsala Kommun Skolfastigheter
Uppsala Kommun Skolfastigheter
Strandbodgatan 1
753 23 Uppsala

018-727 40 30https://skolfastigheter.uppsala.se/

Skolfastigheter förser Uppsala kommun med lokaler och miljöer för pedagogisk verksamhet. Vi skapar inspirerande och trygga lärmiljöer, så att barn och unga får bästa tänkbara förutsättningar att utvecklas. Alltid med hållbarhet i fokus.

Följ Uppsala Kommun Skolfastigheter

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala Kommun Skolfastigheter

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye