Hårdare tag mot manipulation
Förra året fick Transportstyrelsen i uppdrag att utreda åtgärder för att motverka manipulation av fordons avgasrening och mätarställningar. I dag slutredovisas rapporten och Transportstyrelsen föreslår ett flertal åtgärder och kraftigt skärpta krav för att komma tillrätta med problemet med manipulering.
Orsaken till att man manipulerar avgasreningen är i första hand ekonomisk. Det kan handla om att undvika att ersätta dyra reservdelar som katalysatorer och partikelfilter, eller att ändra motorer som egentligen kräver reagensvätska (Adblue®) för att köra utan. Men som leder till ökade utsläpp och därmed också påverkar människors hälsa negativt.
Flera förbud bör införas
Förslagen Transportstyrelsen nu lägger fram innebär att det införs förbud mot att manipulera avgasrening, att det blir förbjudet att köra manipulerade fordon och att misstänkta fordon ska kunna stoppas vid vägkanten för kontroller. Dessutom bör det införas ett totalförbud mot att tillverka, marknadsföra eller sälja manipulationsutrustning. Om det rör sig om omfattande brott ska fängelse finnas med i straffskalan.
— Det är angeläget att komma tillrätta med problemet med manipulation. En lastbil med manipulerad avgasrening kan ha upp till 30 gånger högre utsläpp av kväveoxider jämfört med en lastbil med fungerande avgasrening. En personbil utan fungerande partikelfilter kan ha upp till 150 gånger högre utsläpp av partiklar jämfört med en personbil med fungerande filter, säger Per Öhlund, utredare på Transportstyrelsen.
Äldre mätarställningar ska framgå
Mätarställningen är något som påverkar ett fordons ekonomiska värde och det finns pengar att tjäna på att uppge en lägre mätarställning än vad som är fallet. Därför blir uppgifter om tidigare mätarställningar relevanta för fordonsköpare. Transportstyrelsen inför därför nu krav på att besiktningsprotokollen ska innehålla mätarställningen från de tre senaste besiktningarna och att det särskilt ska framgå om den aktuella mätarställningen är lägre än tidigare.
– Det finns ett tydligt konsumentbehov att kunna ta del av tidigare mätarställningar. Ett bilköp är en mycket stor utgift för de flesta och det är angeläget att förhindra att människor luras att betala för mycket för bilar på grund av mätarmanipulation. Genom att uppgiften nu kommer framgå på besiktningsprotokollet blir det enklare att kontrollera att allt står rätt till, säger Anders Gunneriusson, utredare på Transportstyrelsen.
Bedömningen är att förslaget om mätarställningar inte kräver lagändringar utan att det kan regleras i myndighetens egna föreskrifter. Förändringen träder i kraft 1 mars 2023.
Nyckelord
Kontakter
Per ÖhlundUtredareTransportstyrelsen, avdelning väg- och järnväg
Kontaktperson utsläppsmanipulation
Anders GunneriussonUtredareTransportstyrelsen, avdelning väg- och järnväg
Kontaktperson mätarställningar
Transportstyrelsens presstjänst
Tel:010-495 43 00press@transportstyrelsen.seBilder
Länkar
Om
Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem
Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.
Vi finns på 12 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.
Följ Transportstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen
Behov av ökad kunskap om samordningsnummer13.6.2025 10:08:55 CEST | Nyheter
Det behövs bättre information om hur olika myndigheter använder sig av samordningsnummer. Det är en av de slutsatser inom uppdraget som Skatteverket tillsammans med åtta andra myndigheter, däribland Transportstyrelsen, idag redovisar till regeringen.
Svagare konkurrens inom inrikesflyget12.6.2025 12:19:36 CEST | Nyheter
Antalet passagerare som flög inrikes under det första kvartalet 2025 var bara drygt hälften av antalet passagerare motsvarande kvartal 2019. Det framkommer i Transportstyrelsens nya rapport Utvecklingen på marknaden för inrikesflyg, det första kvartalet 2025.
Lägsta dödssiffran i båtlivet på 50 år4.6.2025 10:12:49 CEST | Pressmeddelande
Under förra året omkom preliminärt 13 personer inom fritidssjöfarten. Det är den lägsta noteringen på 50 år. Inom yrkessjöfarten omkom däremot fem personer och ett hundratal skadades.
Trafikverket har omhändertagit säkerhetsbrister2.6.2025 15:56:00 CEST | Nyheter
Transportstyrelsen avslutar nu en tillsyn som rör Trafikverkets nya system för tågplanering, MPK. – Vår bedömning är att genomförda och pågående åtgärder kommer att ge förutsättningar för att bristerna inte uppstår igen, säger Petra Särefjord, sektionschef vid Transportstyrelsen.
Nicklas Ytterström utses till säkerhetschef22.5.2025 09:54:17 CEST | Nyheter
Nicklas Ytterström har utsetts till säkerhetschef för Transportstyrelsen. Han har varit tillförordnad sedan den 1 april och får nu fortsatt förtroende.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum