Svenska Friidrottsförbundet

21 svenskar klara för VM: "Ett grymt gäng!"

Dela
VM närmar sig med stormsteg och nu kompletterar förbundskapten Kajsa Bergqvist den svenska truppen med ytterligare sju aktiva. "Nu har vi ett grymt gäng med 21 hungriga svenskar. Det här ska bli så himla kul", säger Kajsa.
VM-klara. OBS: bilderna tillhör Deca Text&Bild och är inte fria för publicering.
VM-klara. OBS: bilderna tillhör Deca Text&Bild och är inte fria för publicering.

VM i Eugene inleds den 15 juli och med exakt två veckor kvar till första start spikas nu den svenska truppen som sammantaget består av 21 namn.

Här nedan listas de aktiva som nu blir formellt uttagna:

Kim Amb, spjut

- Kim fick en besvärlig start på säsongen med lite skadebekymmer, men på Bauhaus-galan i går visade han verkligen att formen är i stigande. Efter 82.86 är det inget snack. Det var precis det besked jag ville ha, säger Kajsa Bergqvist.

Ragnar Carlsson, slägga

- Ragnar persade med 77.00 i slutet av maj och ligger dessutom bra till på rankingen. "Ragge" fick tidigt ett inofficiellt klartecken och har lagt upp säsongen utifrån det, säger Kajsa.

Axelina Johansson, kula

- Även Axelina är uttagningsbar tack vare sin ranking och med den höga resultatnivå hon haft under året är hon given att representera Sverige på VM. Hon har varit över 18 meter flera gånger i år, persade med 18.39 i mitten av maj och innan det nya rankingsystemet infördes låg VM-kvalgränsen ofta runt 17.75-18 m.

Lisa Gunnarsson, stav

- Lisa slog till med 4.65 i våras och klarade alldeles nyligen 4.51 i Täby. Hon är 24:a på rankinglistan och tittar man på årsbästastatistiken är hon på delad 11:e-plats i världen. Lisa har definitivt goda förutsättningar att ta sig till en VM-final.

Hanna Lindholm, maraton

- Hanna fick ett inofficiellt klartecken ganska tidigt, men vi har avvaktat för att se att hon också skulle vara uttagningsbar på rankinglistan. Hanna levererade ett tydligt kvitto på halvmaran i Berlin i början av april då hon persade med 1:11:15.

Yolanda Ngarambe, 1500 m

- Yolanda är uttagningsbar på ranking och har vid tre tillfällen sprungit på 4.07, vilket är internationellt hög nivå. Känslan är att hon dessutom kan vässa formen ännu mer till VM.

Hanna Hermansson, 1500 m

- Hanna hade en tuff start med covid i våras, men därefter har formen varit brant stigande. Även hon har varit nere på 4.07 och jag har goda anledningar att hoppas på mer.

***

Samtidigt som ovanstående friidrottare har fått glädjande samtal de senaste dagarna, har Kajsa Bergqvist lämnat motsatt besked till en trio aktiva som jagat formbesked och VM-klartecken. Varken Lovisa Lindh, Michaela Meijer eller Fabian Delryd ingår i VM-truppen.

- Lovisa klarade ju kvalgränsen ifjol så det var ett tungt beslut att fatta, men jag bedömer att hon i nuläget är för långt från VM-formen och att alltför lite tid återstår för att kunna hitta formen före VM, säger Kajsa.

- Michaela och Fabian är inkvalade på ranking, men de har tyvärr inte visat tillräckligt hög nivå för att bli VM-uttagna. Men jag vet att alla tre nu knyter näven i fickan och tar sikte på EM i augusti!

För de VM-uttagna väntar inom kort ett förläger i USA och det är med stora förhoppningar som Kajsa sätter sig på planet västerut.

- Jag känner mig oerhört nöjd med den trupp vi har. Vi har ett gäng etablerade världsstjärnor, men även många aktiva som bara är i början av sina landslagskarriärer. Det finns så mycket potential och ”go” i det här gänget och det känns riktigt häftigt att det snart är dags!

HÄR hittas den svenska VM-truppen i sin helhet.

Bilder

VM-klara. OBS: bilderna tillhör Deca Text&Bild och är inte fria för publicering.
VM-klara. OBS: bilderna tillhör Deca Text&Bild och är inte fria för publicering.
Ladda ned bild

Om

Svenska Friidrottsförbundet
Svenska Friidrottsförbundet
Heliosgatan 3
SE-120 30 Stockholm

010-476 53 30http://www.friidrott.se

Svensk Friidrott uppgift är att främja, utveckla, organisera och administrera friidrotten i Sverige, samt att företräda den internationellt och ansvara för landslagets verksamhet. Förbundet bildades 1895 och är ett av Sverige största idrottsförbund med drygt 600 000 medlemmar, organiserade i knappt 1 000 föreningar. I tillägg deltar varje år över en halv miljon svenskar i motionslopp och nästan var fjärde vuxen svensk löptränar minst en gång i veckan. Svensk Friidrott står för en idrott som är för alla, där man agerar tillsammans. En idrott som är trovärdig och hälsosam, trygg och glädjefylld.

Följ Svenska Friidrottsförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Friidrottsförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum