SPF Seniorerna

Viktigaste kvalitetsmåttet i hemtjänsten enligt seniorer själva: utförandet och hänsyn till äldres åsikter

Dela
Hur insatserna utförs ska väga tyngst när kvaliteten i hemtjänsten bedöms, och däri är det viktigaste att personalen tar hänsyn till äldres åsikter. Detta är seniorernas besked när arbetet med att utveckla ett Hemtjänstindex går in i en slutfas. Hemtjänstindexet, som är ett initiativ från SPF Seniorerna, lanseras i slutet av hösten och ska mäta kvaliteten i Sveriges samtliga 290 kommuner.

– Idag vet vi inte hur bra hemtjänsten är. Det finns inget samlat mått på kvaliteten. Vi vet att det finns brister här och var, men ingen vet riktigt vad som är bästa sättet att komma till rätta med problemet. Vårt hemtjänstindex ger oss för första gången en helhetsbild över hemtjänstens kvalitet, och vi kan dessutom visa vad de kommuner och utförare gör som lyckas bra. Då kan andra ta efter, säger Eva Eriksson, förbundsordförande i SPF Seniorerna.

Seniorernas prioritering av totalt 18 olika kvalitetsområden i hemtjänsten är gjord via workshops och en enkät där över 1 000 seniorer svarat. Resultatet, som blir avgörande för viktningen av indexets olika delar, presenterades i Almedalen på måndagen.

Fyra delindex
Hemtjänstindexets 18 kvalitetsområden är indelade i fyra olika delindex: Den information som ges på kommunens webbplats, hur biståndshandläggningen fungerar, utförandet av hemtjänsten samt kommunens stödjande insatser och utvecklingsarbete. Utförandet kommer att väga dubbelt så tungt i indexet som något av de övriga tre delindexen.

Utförandet väger alltså tyngst menar seniorerna, och då är det allra viktigaste att personalen tar hänsyn till den äldres åsikter. När det gäller informationen anser seniorerna att bra kontaktinformation är viktigast, att det till exempel framgår vem som ska kontaktas om man är missnöjd. I biståndshandläggningen är det viktigaste att beslutet är anpassat efter individens behov och att personalen ges tillräckligt med tid för att utföra arbetet. Bland stödjande insatser väger möjligheten till digitala hjälpmedel, som nattkamera, tungt enligt seniorerna.

Höjer både kvalitet och status
Projektet att ta fram ett kvalitetsindex för hemtjänsten leds av Gösta Bucht, professor i geriatrik och sakkunnig hos SPF Seniorerna. Enligt honom kommer indexet att höja både kvaliteten och hemtjänstens status.

– Hemtjänsten har en oförtjänt låg status och blir alltför ofta kommunens budgetregulator när pengarna tryter. Tvärtom borde statusen vara hög med tanke på hur komplex och krävande hemtjänsten är, både för de som utför den och de som planerar den, säger Gösta Bucht.

– En hemtjänst av hög kvalitet är dessutom en överlevnadsfaktor. De flesta äldre vill bo kvar hemma och samhället vill samma sak. Utmaningen är att det blir allt fler äldre, ofta med större vård- och omsorgsbehov.

Hemtjänstindexet bygger på befintliga mätningar och data. Modellen för indexet tas fram av experter på mätteknik vid forskningsinstitutet RISE. Arbetet följs av en grupp referenskommuner och privata utförare av hemtjänst. Projektet stöds av Allmänna arvsfonden.

Läs mer och följ vårt arbete på hemtjanstindex.se

Kontakter

Bilder

Om

SPF Seniorerna
SPF Seniorerna
Box 38063
10064 Stockholm

08-692 32 50https://www.spfseniorerna.se/

SPF Seniorerna är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden intresseorganisation för seniorer. SPF Seniorerna har närmare 250 000 medlemmar i cirka 750 föreningar och 26 distrikt spridda över hela landet. Våra prioriterade frågor är: Äldres ekonomi, hälsa och omsorg, boende, inflytande och rätt att arbeta.

Följ SPF Seniorerna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från SPF Seniorerna

Positivt med förenklat grundskydd i pensionssystemet, men helhetssyn krävs12.12.2024 08:35:17 CET | Pressmeddelande

SPF Seniorerna välkomnar ett förenklat grundskydd, vilket vi länge har pekat på. Grundskyddet bör renodlas och finnas främst för de med lågt intjänande till pensionen - inte som i dagsläget för tre av fyra pensionärer. Ett bra grundskydd fordrar dock att det lönar sig att ha arbetat i inkomstpensionen, vilket det inte gör idag. Och att pensionssystemet se över i sin helhet, inte olika delar var för sig.

Hemtjänstindex 2024: Här är Sveriges bästa hemtjänstkommuner – Jönköping i topp4.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

När Hemtjänstindex för tredje året rankar Sveriges kommuner hamnar Jönköping högst upp följt av Halmstad och Götene. Den kommun som förbättrat sig allra mest från förra året är Grästorp. Hemtjänstindex syftar till att driva kvalitetsutveckling och synliggöra framgångsfaktorer i hemtjänsten. Genom att jämföra kommunernas resultat kan kommuner inspireras att förbättra sitt arbete och höja livskvaliteten för seniorer.

Ny rapport: Bristande försäkringsskydd på särskilda boenden3.12.2024 06:45:00 CET | Pressmeddelande

SPF Seniorernas rapport visar att äldre personer som bor på särskilda boenden i många kommuner inte har ett fullgott försäkringsskydd. Men vanligen ges ingen information till äldre och anhöriga om att det saknas just en kollektiv olycksfallsförsäkring i sär­skilda boenden. Vår undersökning tyder även på brister i kunskapen om vilka olika försäkringar ute i kommunerna som omfattar de äldre på särskilda boenden. SPF Seniorerna kräver att kommuners kollektiva olycksfallsförsäkringar ska omfatta alla personer – inklusive äldre – som berörs av kommunal verksamhet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye