Walle Tunsved har hittat farten med internationellt tävlande och vann Europacup i Voss
Det har tidigare under våren varit tävlingar på Europacupen (iXS), tyska cupen och även en världscup. Walle gjorde en rejäl roadtrip i Tyskland och Österrike på med träning och många tävlingar under nästan fem veckor.
Walle Tunsved har bytt Kvarntorpshögen utanför Kumla som träningcentrum till betydligt bättre förhållanden i Falun och gymnasiestudier på Hagströmska.
"Det är första året som jag har gått på Hagströmska i Falun så jag har haft en mycket bättre försäsong än vanligt. Visst, det var en kall vår men allt från träningen med Felix (Beckeman, förbundskapten och gravityinstruktör på Hagströmska) och Martin Söderström i BMX-hallen till teknikträning i grupp har höjt mig som downhillcyklist", säger Walle Tunsved.
Även kontinuiteten i träningen har höjt kvaliteten i DH-åkningen.
"Vädret hade ju gjort att jan inte hade jättemånga timmar på DH-cykeln innan jag och farsan åkte ner till Tyskland och Österrike. Jag hade förväntat mig att det skulle gå skapligt, men inte så här bra."
Det började med en femteplats i Tyskland.
"De var ju skönt att se att träningen hade gjort nytta och komma in i farten direkt. De som var topp tre var killar som jag på träning tyckte att jag skulle kunna matcha, så det var bra att få en tävling att komma i gång med ."
Sedan bar det i väg till Winterberg.
"Det är en stor tävling och festival i Tyskland. Där kände jag direkt att farten var där och att det var en bana som passade mig. Det har alltid varit en tävling som jag har sett upp till, så det var kul."
Sedan var det dags för första Europacuptävlingen för Walles del, i österrikiska Semmering 3 juni. Han var nöjd med topp tio i kvalet och slutade sedan fyra.
"Det var verkligen en boost för självförtroendet att fortsätta att se att jag hängde med", minns Walle.
Sedan har det fortsätta tävlandet innehållit en i blötan extremt svår bana i Leogang i Österrike. Och innan Norgeresan helgen som gick även en snabb tur och retur till Tyskland och Steinach. Snacka om vitt skilda förhållanden, en lång bana som var blöt och hal samt en torr och dammig i 35-gradig värme.
"Ja, i Leogang var känslan att det skulle bli en bra placering bara man tog sig ner. I Semmering var det verkligen att ligga på kant och ösa på allt som fanns på en kort bana. Då kändes det bra i kvalet innan jag gjorde några misstag i finalen, men var ändå tvåa.
Och det skilde bara sju tiondelar upp till vinnande hemmaåkaren Tom Zschippig.
När sedan Eurupacupen (iXS) gick i Norge var det omvänd ordning med tiondelarna mellan toppduon som stod i en klass för sig Walle Tunsved vann med knappa fyra tiondelar före italienaren Patrick Venturi, Italien. Riktigt kul också att Sverige hade så pass många DH-cyklister med i Voss.
"Ja, riktigt kul bara att det var Europacup i Norden på en väldigt rolig bana", säger Walle Tunsved.
Till finalen valdes en mjukare setup och det minskades däcktrycket för att hitta bättre grepp på det blöta underlaget i Voss.
"Finalåket gick egentligen som på räls; visste att det skulle vara tight mellan mig och italienaren så det var bara att släppa på och attackera. Jag kände direkt när jag kom förbi mållinjen att det var en bra tid. Ungefär 30 sekunder senare kom italienaren ner och var ju bara fyra tiondelar bak. En sjuk lättnad att jag vann!"
Vad är allra bäst med första delen av säsongen?
"Det känns jättebra att ha en grund med resultat och erfarenheter att jobba vidare från. Det som jag själv tycker att jag har gjort bra är att jag hela tiden har byggt upp farten och inte har kraschat utan byggt upp poäng."
Vad ska du framför allt jobba lite extra på framöver?
"Jag har en hel del kvar att lära när det gäller att känna cykeln och inställningarna bättre. Men jag känner att jag är i en bra miljö där det finns bra möjligheter att få feedback från Felix och träningskompisar så just nu känns det jättebra..."
Text och foto: Svenska Cykelförbundet (fria för publicering)
Bilder
Om
ALLA som på något vis är engagerade i cykelsporten, som elitcyklist, som tränare, som administratör, som styrelsemedlem, som förälder, som engagerad i en grengrupp, som medlem i en förening, som anställd på kansliet… Vi är alla Svenska Cykelförbundet!
Svenska Cykelförbundet (SCF) bildades den 18 februari 1900 och är ett av landets äldsta specialidrottsförbund. Vid bildandet och fram till 1938 var namnet ”Svenska Velocipedförbundet” och inträde till RF gjordes 1904. Förbundet består av 20 distriktsförbund och cirka 500 föreningar fördelade i hela landet som bedriver cykelsport inom de åtta grenarna Bancykel, BMX, Cykelcross, E-Cycling, Mountainbike, Landsväg, Paracykel och Trial.
.
Följ Svenska Cykelförbundet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenska Cykelförbundet
Anna Beck saknade flyt och sista udden och blev fyra i linjeloppet7.9.2024 17:13:31 CEST | Pressmeddelande
Anna Beck slutade fyra i det paralympiska linjeloppet som avslutade tävlandet Paris där hon ändå är nöjd med att åka hem med en medalj. På onsdagen blev det stolpe in för Anna i tempoloppet. Men på lördagen var det tvärtom – i samma kurva där hon snuvade Flurina Rigling på bronset då, tappade hon nu själv medaljen mot schweiziskan.
Så mycket känslor efter Anna Becks fantastiska bronslopp i Paralympics4.9.2024 14:02:30 CEST | Pressmeddelande
Vilket lopp och drama! Desto skönare när Anna Beck med tre tiondelars marginal ordnade ett brons i sitt konkurrensmässigt tuffaste tempolopp i karriären, då C1 till Annas klass C3 slås ihop i Paralympics. Det var så mycket känslor efteråt. Hon körde för sin cancersjuka bror. ”Det har nog aldrig varit så viktigt att ta medalj. För det här var för oss båda”, säger en rörd Anna Beck.
Anna Beck lägger bara fokus på rätt saker i jakten på tempomedalj i Paralympics3.9.2024 15:15:00 CEST | Pressmeddelande
Nu är allt jobb gjort. Sista träningen, som avklarades i lätt regn nu på onsdagen, såg bra ut. På onsdagsförmiddagen kommer Anna Beck bara att koncentrera sig på att tömma allt som finns i kroppen och uthärda tempoloppets smärta, som hon har en hatkärlek till. Väder, vind och allt tuffare konkurrenter är helt ovidkommande inför Paralympics i favoritdisciplinen där Anna är obesegrad i två år.
Nu hoppas det så samspelta tandemparet Louise och Catrin bara på en pangdag i Paralympics2.9.2024 16:30:58 CEST | Pressmeddelande
Under ett långt precamp med boende på den italienska landsbygden utanför Maniago var det minst sagt lugnt. När vi träffas på Paralympic Plaza i Paris är det ett internationellt myller av liv och rörelse. Louise Jannering och Catrin Nilsson, som gör sin första start i Paralympics på onsdag, trivs på båda ställena – efter att ha acklimatiserat sig ska sägas.
Marvig har haft osannolik otur med brutna revben inför sitt sista Paralympics2.9.2024 16:21:00 CEST | Pressmeddelande
"Tyvärr är inte läget sådär jättebra – lite väl många revben som har gått sönder senaste tiden. Bara så fruktansvärt frustrerande med de bägge senaste i Spanien för två veckor sedan när det började kännas riktigt bra, men jag ska verkligen ge det en chans och hoppas på en bättre känsla i linjeloppet på lördag." Det säger Henrik Marvig som dessutom har deklarerat att Paris 2024 blir hans sista Paralympics.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum