World Animal Protection Sverige

Larmrapport: Suggor fängslas brutalt i EU:s djurfabriker

Dela
Compassion in World Farming släpper i dag den 7 juli en skrämmande rapport om grisarnas situation i EU. Suggor i minimala burar får betala ett fruktansvärt högt pris för fläskköttet på konsumenternas tallrikar.
Foto: Compassion in World Farming
Foto: Compassion in World Farming

Film om suggor i EU: https://youtu.be/E5QS-azvtEE

Amanda Dahlberg, expert på djur i livsmedelsindustrin i World Animal Protection Sverige, säger:

”Jag hoppas att avslöjandet av grisarnas brutala verklighet får EU:s makthavare att agera snabbt. Rapporten är en högljudd väckarklocka, som visar att det är bråttom att förverkliga burförbudet som EU-kommissionen har uttalat sitt stöd för. Det är helt oacceptabelt att grisar hålls under sådana här förhållanden.”

Rapporten är en del av kampanjen ”End the Cage Age”, som World Animal Protection stödjer för ett EU-förbud mot burar i lantbruket. Kampanjen startades av Compassion in World Farming som nu undersökt situationen för grisar i EU.

Det är en stark bilddokumentation av hur suggor hålls på totalt 16 gårdar i fyra EU-länder: Frankrike, Italien, Spanien och Polen. Fruktansvärda bilder av den grymhet och frustration som suggor tvingas genomlida i sina trånga burar, för produktion av skinka och annat fläskkött.

Även om undersökningen bara gjorts i fyra länder, är den här djurhållningen typiskt för de allra flesta suggorna i EU – omkring 85 procent har det likadant. Samma grymma, instängda burliv gäller också för suggor som används i produktionen av exklusiva produkter, som den franska Bayonne-skinkan och den italienska Parma-skinkan.

Klaustrofobisk mardröm

Granskningen ger en klaustrofobisk mardrömsbild av suggornas instängda tillvaro i djurfabrikerna:

  • Suggorna tillbringar nästan hälften av sina vuxna liv i burar som är så små att de nästan inte kan röra sig. I stort sett är de enda rörelser som suggorna har utrymme för att ställa sig upp och att lägga sig ner.
  • De tvingas uthärda att ligga i sin egen avföring och urin. Det här är en högst onaturlig och ohygienisk situation, som de skulle undvika om de hade möjlighet till det.
  • Suggorna visar tydliga tecken på de inte mår bra av att vara instängda i de minimala burarna med olika typer av beteendestörningar. Det kan handla om att de biter i buren och gör onormala bitrörelser i luften.
  • Suggorna får inte utlopp för sina naturliga modersinstinkter utan avskiljs brutalt från sina ungar i bursystemen. På grund av burarna har de inte möjlighet att ha närkontakt med ungarna och ge dem näring på ett naturligt sätt.

Påskynda burförbudet

En sammanfattning av rapportens resultat skickas till EU:s jordbruksministrar. De uppmanas att verka för att ett EU-förbud mot burar i livsmedelsindustrin införs så snart som möjligt.

EU-kommissionen uttalade sig redan i somras för ett förbud. Ambitionen är nu att ny lagstiftning för hur ett burförbud ska kunna genomföras presenteras senast 2027. Men när förbudet kan träda i kraft är oklart.

Det här stödet från kommissionen kom efter påtryckningar från Compassion in World Farming, World Animal Protection och många andra djurvälfärdsorganisationer. Vår gemensamma kampanj ”End the Cage Age” undertecknades av 1,4 miljoner supportrar, som visade EU:s makthavare att det finns ett starkt folkligt stöd för ett förbud.

Amanda Dahlberg säger:

”För en djur- och miljövänlig framtid måste vi röra oss i riktning bort från djurhållningen i dagens djurfabriker mot en mer växtbaserad livsmedelsproduktion. EU:s burförbud för grisar och andra lantbruksdjur är ett viktigt steg framåt på den vägen. Totalt handlar det om över 300 miljoner djur. Jag hoppas att den här larmrapporten påskyndar förslaget om ett förbud, så att det inte dröjer fem år till eller längre innan djuren släpps ut ur sina burar.”

Nyckelord

Kontakter

Amanda DahlbergExpert på djur i livsmedelsindustrin

Agronom, MSc vid Sveriges Lantbruksuniversitet. Fiskars välfärd är en av hjärtefrågorna, liksom omställning till en hållbar livsmedelsförsörjning.

Tel:070-369 21 33amandadahlberg@worldanimalprotection.se

Bilder

Foto: Compassion in World Farming
Foto: Compassion in World Farming
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

World Animal Protection Sverige
World Animal Protection Sverige
Hantverkargatan 5 s
11221 Stockholm

08-6177970https://www.worldanimalprotection.se

Vi är en av världens största djurskyddsorganisationer och arbetar målinriktat för att stoppa djurplågeri i hela världen. Vi samarbetar med organisationer, företag och enskilda runt hela världen och är rådgivare åt FN, EU, regeringar och myndigheter. Vi är insatta i djurskyddsfrågor, såväl i Sverige som globalt. 

Våra arbetsområden är djur i samhällenlantbruksdjurkatastrofdrabbade djur och vilda djur.

Följ World Animal Protection Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från World Animal Protection Sverige

Organisationer startar gemensam kampanj för kors rätt att beta2.10.2023 10:05:52 CEST | Pressmeddelande

Idag lanseras kampanjen Jag vill beta. Bakom kampanjen står Sveriges fyra största djurskyddsföreningar; World Animal Protection, Djurens Rätt, Djurskyddet Sverige och Svenska Djurskyddsföreningen samt konsumentorganisationen Vi Konsumenter. Syftet med kampanjen är att skapa opinion för den idag lagstadgade betesrätten för mjölkkor men att även utöka betesrätten till att gälla även kalvar och andra nötdjur.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye