Länets kockar ska inspireras till att servera mer tackakött

– Tackakött, det vill säga kött från äldre får, har oförtjänt dåligt rykte, säger Christina Odén, regional utvecklare på Region Jönköpings län. Här finns möjligheter att använda resurser på ett mer effektivt och ansvarsfullt sätt samtidigt som vår självförsörjningsförmåga ökar - något som betonas i den regionala livsmedelsstrategin.
I samarbete mellan Kalmar och Kronobergs län har småländska producenter och förädlare inspirerats kring småländska råvaror under hela 2021. Tackakött var en av råvarorna som utforskades och nu ska inspiration och kunskap spridas även till kockar i Jönköpings län.
Stjärnkock från Öland inspirerar
Den 14 mars anordnar Region Jönköpings län tillsammans med LRF och Hushållningssällskapet i Jönköpings län en eftermiddag med fokus på tackakött. Christofer Johansson från Hotell Borgholm på Öland, vars restaurang är belönad med en stjärna i Guide Michelin, kommer dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter.
– Christofer ska inspirera restauranger i länet att få upp ögonen för det smakrika tackaköttet och dess potential men också hur man framhäver de lokala smakerna och bygger upp en unik matidentitet, säger Christina Odén. Mötet kommer att hållas på restaurang Sjön i Jönköping och redan nu finns ett 15-tal restauranger och några producenter anmälda från hela länet.
Producenter får bättre betalt
I grannlänen har arbetet med att väcka intresset för tackaköttets möjligheter pågått ett tag och fler restauranger har satt upp det på menyn.
– Vårt arbete har bidragit till att många producenter har fått bättre betalt för sitt kött av tacka, säger Rose-Marie Winqvist, verksamhetsutvecklare på LRF. Ett livsmedel som av olika orsaker tidigare inte ansetts ha haft så stort värde. Vi hoppas att synen fortsätter att förändras genom att fler upptäcker vilken smakrikedom och bra kvalité som tackaköttet har.
Gymnasieelever får besök
På förmiddagen den 14 mars träffar Christofer Johansson elever på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Bäckadalsgymmnasiet i Jönköping och berättar om möjligheterna i en bransch som växer och där behovet av utbildade kockar är stort.
– Det är viktigt att visa på framgångsrika förebilder, väcka intresset för det lokala och att skapa medvetenhet om hur råvaror produceras, säger Christina Odén.
Följs upp med naturvandring
Inspirationsmötet den 14 mars kommer att följas upp med en naturvandring för kockar som anordnas tillsammans med Hushållningssällskapet, Jönköpings kommun och Östra Vätterbranternas biosfärområde den 19 maj.
Kontakt:
Christina Odén
Regional utvecklare livsmedelsstrategi och gröna näringar
E-post: christina.oden@rjl.se
Tel: 0730-25 94 18
Nyckelord
Kontakter
Presstjänsten
Vi svarar vardagar kl. 8.00-16.30.
Bilder

Om
Om Region Jönköpings län
Vi ansvarar för att alla invånare i Jönköpings län har tillgång till en bra sjukvård och förutsättningar för en god hälsa. Vi arbetar också med kultur, kollektivtrafik, tillväxt, infrastruktur och en hållbar utveckling i hela länet. Region Jönköpings län är en politiskt styrd organisation med nära 11 500 medarbetare.
Följ Region Jönköpings län
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Region Jönköpings län
Utdelning av Paul Petersons stipendium till Tom Hallgren18.2.2025 11:00:42 CET | Pressinbjudan
Välkommen att närvara vid utdelningen av Paul Petersons stipendium, tisdag 25 februari klockan 11.30 på Smålands konstarkiv, Vandalorum i Värnamo. Årets mottagare av Paul Petersons stipendium heter Tom Hallgren. Han studerar på kandidatprogrammet i fotografi vid HDK/Valand i Göteborg. Hallgren, som växte upp i Jönköping, började sin fotografiska bana i hemstaden och i Huskvarna.
Pressinbjudan: Konferens om "den hållbara maten" 6 februari5.2.2025 13:46:41 CET | Pressinbjudan
Konferensen "Den hållbara maten" riktar sig till beslutsfattare och tjänstepersoner inom kommun och region, men också till livsmedelsproducenter, civilsamhället och andra aktörer som bidrar till livsmedelssystemet. Landshövding Brittis Benzler inleder och måltidshistorikern Richard Tellström är en av flera experter som guidar deltagarna genom en fullspäckad dag av inspiration och kunskap.
EU-utbildning för journalister 20 februari3.2.2025 11:18:29 CET | Pressinbjudan
År 2025 markerar Sveriges 30-åriga medlemskap i EU. I en allt mer globaliserad värld spelar EU en central roll i många av de frågor som påverkar vårt samhälle, från ekonomi och miljö till rättigheter och säkerhet. För journalister kan det innebära en extra ansträngning att rapportera om EU-frågor som berör det egna området på ett både korrekt och engagerande sätt.
Nyfikna vårdstudenter kan söka jobb direkt på sin drömavdelning24.1.2025 09:00:00 CET | Pressinbjudan
I slutet av januari och början av februari anordnas tre inspirationskvällar då studenter och vårdpersonal kan ta del av vad länets sjukhus har att erbjuda som arbetsplatser. Kvällarna ska korta vägen från studier till arbetsliv och underlätta rekryteringen, inte minst inför sommaren.
Maria Bruun tilldelas Bruno Mathsson Design Residency 202523.1.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Region Jönköpings län och Vandalorum har glädjen att meddela att 2025 års stipendiat till Bruno Mathsson Design Residency är den danska möbelformgivaren Maria Bruun.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum