Region Jönköpings län

Länets kockar ska inspireras till att servera mer tackakött

Dela
Tackakött är ovanligt på restaurangernas menyer, är relativt okänt för konsumenterna och har länge setts som en restprodukt vid lammuppfödning. Nu tas ett krafttag för att ändra på detta i Jönköpings län.
Tackakött är ovanligt på restaurangernas menyer, är relativt okänt för konsumenterna och har länge setts som en restprodukt vid lammuppfödning. Nu tas ett krafttag för att ändra på detta i Jönköpings län. Arkivbild.
Foto: Johan W Avby
Tackakött är ovanligt på restaurangernas menyer, är relativt okänt för konsumenterna och har länge setts som en restprodukt vid lammuppfödning. Nu tas ett krafttag för att ändra på detta i Jönköpings län. Arkivbild. Foto: Johan W Avby

– Tackakött, det vill säga kött från äldre får, har oförtjänt dåligt rykte, säger Christina Odén, regional utvecklare på Region Jönköpings län. Här finns möjligheter att använda resurser på ett mer effektivt och ansvarsfullt sätt samtidigt som vår självförsörjningsförmåga ökar - något som betonas i den regionala livsmedelsstrategin.

I samarbete mellan Kalmar och Kronobergs län har småländska producenter och förädlare inspirerats kring småländska råvaror under hela 2021. Tackakött var en av råvarorna som utforskades och nu ska inspiration och kunskap spridas även till kockar i Jönköpings län.

Stjärnkock från Öland inspirerar

Den 14 mars anordnar Region Jönköpings län tillsammans med LRF och Hushållningssällskapet i Jönköpings län en eftermiddag med fokus på tackakött. Christofer Johansson från Hotell Borgholm på Öland, vars restaurang är belönad med en stjärna i Guide Michelin, kommer dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter.

– Christofer ska inspirera restauranger i länet att få upp ögonen för det smakrika tackaköttet och dess potential men också hur man framhäver de lokala smakerna och bygger upp en unik matidentitet, säger Christina Odén. Mötet kommer att hållas på restaurang Sjön i Jönköping och redan nu finns ett 15-tal restauranger och några producenter anmälda från hela länet.

Mer information och anmälan

Producenter får bättre betalt

I grannlänen har arbetet med att väcka intresset för tackaköttets möjligheter pågått ett tag och fler restauranger har satt upp det på menyn.

– Vårt arbete har bidragit till att många producenter har fått bättre betalt för sitt kött av tacka, säger Rose-Marie Winqvist, verksamhetsutvecklare på LRF. Ett livsmedel som av olika orsaker tidigare inte ansetts ha haft så stort värde. Vi hoppas att synen fortsätter att förändras genom att fler upptäcker vilken smakrikedom och bra kvalité som tackaköttet har.

Gymnasieelever får besök

På förmiddagen den 14 mars träffar Christofer Johansson elever på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Bäckadalsgymmnasiet i Jönköping och berättar om möjligheterna i en bransch som växer och där behovet av utbildade kockar är stort.

– Det är viktigt att visa på framgångsrika förebilder, väcka intresset för det lokala och att skapa medvetenhet om hur råvaror produceras, säger Christina Odén.

Följs upp med naturvandring

Inspirationsmötet den 14 mars kommer att följas upp med en naturvandring för kockar som anordnas tillsammans med Hushållningssällskapet, Jönköpings kommun och Östra Vätterbranternas biosfärområde den 19 maj.

Kontakt:

Christina Odén
Regional utvecklare livsmedelsstrategi och gröna näringar
E-post: christina.oden@rjl.se
Tel: 0730-25 94 18

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Tackakött är ovanligt på restaurangernas menyer, är relativt okänt för konsumenterna och har länge setts som en restprodukt vid lammuppfödning. Nu tas ett krafttag för att ändra på detta i Jönköpings län. Arkivbild.
Foto: Johan W Avby
Tackakött är ovanligt på restaurangernas menyer, är relativt okänt för konsumenterna och har länge setts som en restprodukt vid lammuppfödning. Nu tas ett krafttag för att ändra på detta i Jönköpings län. Arkivbild. Foto: Johan W Avby
Ladda ned bild

Om

Region Jönköpings län
Box 1024
551 11 JÖNKÖPING

010-241 00 00http://www.rjl.se/

Om Region Jönköpings län

Vi ansvarar för att alla invånare i Jönköpings län har tillgång till en bra sjukvård och förutsättningar för en god hälsa. Vi arbetar också med kultur, kollektivtrafik, tillväxt, infrastruktur och en hållbar utveckling i hela länet. Region Jönköpings län är en politiskt styrd organisation med nära 11 500 medarbetare.

Följ Region Jönköpings län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Jönköpings län

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye