Region Jönköpings län

21 nya YH-utbildningar stärker kompetensförsörjningen i länet

Dela
Yrkeshögskolemyndigheten har beviljat 21 nya yrkeshögskoleutbildningar till Jönköpings län. Det betyder 1 560 nya utbildningsplatser utöver de 4 998 platser som redan finns beviljade till länet fram till 2028. För invånarna i Jönköpings län innebär det goda möjligheter att skaffa sig en utbildning inom yrken som är starkt efterfrågade av länets arbetsgivare och näringsliv.
Byggteknik är en av YH-utbildningarna som startar i Jönköpings län under 2022. Bilden är från en utbildning vid Träcentrum i Eksjö, där Valaa Dabour och Rania Bustani utbildar sig i industriell husproduktion.
Foto: Johan W Avby
Byggteknik är en av YH-utbildningarna som startar i Jönköpings län under 2022. Bilden är från en utbildning vid Träcentrum i Eksjö, där Valaa Dabour och Rania Bustani utbildar sig i industriell husproduktion. Foto: Johan W Avby

Utbildningarna som är beviljade finns inom flera områden: IT, hotell och restaurang, hälsa och sjukvård, teknik och tillverkning, samhällsbyggnad och byggteknik samt kultur, media och design. Det finns stort behov av samtliga utbildningar i länet, och utbildningarnas bredd både stärker branscher där länet är starkt, till exempel inom tillverkningsindustrin, samtidigt som de tillför nytt. Ett exempel på det senare är utbildningen till ljud- och musikproducent.

– Vi hade ansökt om 38 utbildningar till Jönköpings län, och fick 21 stycken. Det är ett mycket bra utfall som visar att länets utbildningsanordnare håller mycket hög kvalitet, säger Per Eriksson, regionråd (C) och ordförande i nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet. Det här är väldigt positivt för länets utveckling. Genom de här utbildningarna kan vi både höja utbildningsnivån i länet och ge länets arbetsgivare den kompetens de behöver.

Hård konkurrens om utbildningarna

Varje utbildningsanordnare ansöker om YH-utbildningar hos Yrkeshögskolemyndigheten. När den här ansökningsomgången stängde i juni 2021 hade myndigheten fått in 1 239 ansökningar, en minskning från år 2020 då myndigheten fick in rekordmånga ansökningar, nästan 1 500. Samtidigt är konkurrensen om utbildningarna hård då myndigheten beviljar medel till ungefär en tredjedel av ansökningarna.

De senaste åren har antalet YH-utbildningar ökat, men myndigheten menar nu att expansionsmålet är nått. Årets ansökningsomgång handlade framför allt om att förbättra utbudet, lyfta prioriterade områden som digitalisering och hållbarhet och att ställa högre krav på kvalitet.

– Det är roligt för länet att vi har fått en sådan bredd på utbildningarna, säger Jelena Trupina, projektledare inom kompetensförsörjning på Region Jönköpings län. Vi ser en stor brist på personal och kompetens inom alla branscher och just den här mixen av utbildningar ger möjligheter att både stärka upp branscher där vi är stora men också att utveckla andra områden. Det märks också att myndigheten har satsat på digitalisering och hållbarhet. Vi har fått två beviljade utbildningar inom IT och även en utbildning för vindkraftstekniker.

YH-utbildningar en viktig pusselbit till att säkra kompetensförsörjningen

Statistiken visar att 9 av 10 får jobb efter en yrkeshögskoleutbildning. Det beror på att yrkeshögskoleutbildningar bygger på arbetsmarknadens behov och att det finns ett nära samarbete mellan företag, utbildare och studerande.

– Nu hoppas vi att många söker till de här utbildningsplatserna som startar hösten 2022 samt att företagen som är i stort behov av kompetens ser detta som en möjlighet att vidareutbilda sin personal, säger Jelena Trupina. Chanserna till jobb är väldigt goda efter en YH-utbildning samtidigt som länets arbetsgivare kan få den kompetens som de efterfrågar. 

Kontakt:

Jelena Trupina, projektledare kompetensförsörjning
Regional utveckling, Region Jönköpings län
070-305 89 34, jelena.trupina@rjl.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Byggteknik är en av YH-utbildningarna som startar i Jönköpings län under 2022. Bilden är från en utbildning vid Träcentrum i Eksjö, där Valaa Dabour och Rania Bustani utbildar sig i industriell husproduktion.
Foto: Johan W Avby
Byggteknik är en av YH-utbildningarna som startar i Jönköpings län under 2022. Bilden är från en utbildning vid Träcentrum i Eksjö, där Valaa Dabour och Rania Bustani utbildar sig i industriell husproduktion. Foto: Johan W Avby
Ladda ned bild

Om

Region Jönköpings län
Box 1024
551 11 JÖNKÖPING

010-241 00 00http://www.rjl.se/

Om Region Jönköpings län

Vi ansvarar för att alla invånare i Jönköpings län har tillgång till en bra sjukvård och förutsättningar för en god hälsa. Vi arbetar också med kultur, kollektivtrafik, tillväxt, infrastruktur och en hållbar utveckling i hela länet. Region Jönköpings län är en politiskt styrd organisation med nära 11 500 medarbetare.

Följ Region Jönköpings län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Jönköpings län

Kraftsamling för att riksväg 40 mellan Jönköping och Ulricehamn ska bli motorväg27.3.2025 10:05:03 CET | Pressmeddelande

Måndagen den 24 mars samlades beslutsfattare, myndigheter och näringsliv från Jönköpings och Västra Götalands län för att gemensamt ta första steget i ett nytt, kraftfullt påverkansarbete: att få riksväg 40 mellan Jönköping och Ulricehamn utbyggd till motorvägsstandard. Initiativet markerar en nystart i frågan, som länge stått still trots stora behov och starka argument.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye