En idrottsrörelse i regnbågens färger

Idrottens värdegrund uttrycker allas rätt att delta, leda och påverka sin idrott. Detta sker inte av bara farten utan det krävs ett medvetet och långsiktigt arbete i form av ledarskap, utbildning, förebilder och symbolik.
– Även om mer behöver göras så har idrotten också tagit kliv för allas rätt vilket stärker gemenskapen och idrottens roll som kitt i samhället där var och en kan hitta sin tillhörighet. Det gör mig stolt, säger Stefan Bergh, generalsekreterare Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna arbetar med stöd och utbildningsinsatser riktade till specialidrottsförbund inom främst dessa fyra olika områden vad gäller hbtq- och inkluderingsarbete:
Ledarskap där idrottens ledare, förtroendevalda, tränare stärks i att ta ansvar för att värdegrunden ska kunna omsättas i handling genom att lyssna, lära och i ord och handling uttrycka att alla är välkomna oavsett sexuell läggning och könsidentitet.
Utbildning som ger bra förutsättningar för inkludering och ett respektfullt bemötande oavsett sexuell läggning och könsidentitet.
Förebilder är viktiga för förståelsen av vad det kan innebära att stöta på hetero- och cisnormer i idrotten och inte känna sig sedd eller respekterad. Att lyfta erfarenheter av hur det kan vara när det fungerar bra är också viktigt för att skapa motivation för förändring.
Symbolik i form av regnbågsfärger som visar att frågan tas på allvar av förbund, förening och/eller lag/träningsgrupp spelar stor roll för hbtq-personer.
– Idrottsrörelsens deltagande i Stockholm Pride är en manifestation för vår värdegrund och för allas rätt att vara med. Vi har också tillsammans stått för en av de största sektionerna i paraden med vissa år närmare 1800 deltagare från förbund och föreningar. Det visar att vi tillsammans är på rätt väg även om mycket är kvar, säger Sofia B Karlsson, sakansvarig jämställdhet och inkludering Riksidrottsförbundet.
Några exempel på insatser inom idrottsrörelsen:
- Det är nu också möjligt att rapportera in kön utifrån könsidentitet och inte bara juridiskt kön för att inkludera icke binära transpersoner – som ett led i specialidrottsförbundens arbete för att nå jämställdhetsmålen i styrelser och valberedningar.
- Idrottens nya riktlinjer för barn- och ungdomsidrott tydliggör på flera sätt att inkludering av hbtq-personer är viktigt för en trygg och inkluderande idrott, exempelvis nämns att samträning för att utmana könsstereotyper och skapa förutsättningar för att inkludera icke binära transpersoner. I riktlinjerna tydliggörs också att det är viktigt att barn och unga ska kunna använda kläder/dräkter som de kan känna sig bekväma i, bland annat för att komma ifrån att riskera att förstärka könsstereotyper genom könsbestämda dräkter.
- Stora utbildningsinsatser har gjorts för att höja kunskapen i normkritik och inkludering, där hetero- och cisnormer är viktiga delar. Över 4000 idrottsledare från norr till söder i Sverige har i olika former utbildats de senaste åren, bland annat genom deltagande i utbildningen fem steg för en jämställd och inkluderande idrott.
– Tillsammans fortsätter vi framåt för att idrotten ska vara för alla. Vi kan inte låta osäkerheter, rädslor och gamla normer och vanor stå i vägen. Idrottens arbete är på väg och hbtq-frågor angår alla, särskilt ledare och tränare inom idrottsrörelsen, säger Sofia B Karlsson.
Läs mer om idrottsrörelsens värdegrund i Idrotten vill (länk)
Du hittar information och utbildningsunderlag på webbplatsen inkluderande idrott
Här kan du läsa de nya riktlinjerna för barn- och ungdomsidrott (pdf)
Här hittar du information om utbildningen 5 steg mot en jämställd och inkluderande idrott (länk)
RFSL i samarbete med Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna – Idrott för alla kroppar (länk)
Forskningsrapport HBTQ och idrott (pdf)
Forskningsrapport Heteronormativitet o gränsöverskridande inom elitidrotten (pdf)
Vill du gå med idrottsrörelsen i paraden på lördag 6 augusti?
Här hittar du mer information -uppdateras med samlingsplats mm när det är klart var i tåget idrotten startar. (länk facebook)
För mer information kontakta
Sofia B Karlsson
Sakansvarig jämställdhet och inkludering Riksidrottsförbundet
08-699 61 77
Nyckelord
Bilder




Om
Riksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 72 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 19 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.
Följ Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna
Extra stöd har gjort stor skillnad6.5.2025 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
35 000 utbildade ledare i över 5 000 föreningar. Det är resultatet av den insats för ledarutbildning och -rekrytering som genomfördes och där 60 specialidrottsförbund deltog i arbetet. Dessutom har de 19 RF-SISU distrikten genomfört utbildningsinsatser med syfte att få tillbaka, välkomna nya eller inspirera befintliga ledare. Tillsammans har de över 30 000 deltagarna i distriktens insatser genomfört drygt 58 000 utbildningstimmar.
Anmälan för att följa Riksidrottsmötet 20255.5.2025 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Riksidrottsmötet hålls 23-25 maj 2025 i Göteborg. Media är välkomna att följa mötet på plats och/eller digitalt och behöver anmäla intresse.
Kamerabevakning – avgörande för att exkludera gärningsmän28.4.2025 14:48:48 CEST | Pressmeddelande
Idag överlämnades “Utredningen för tryggare idrottsevenemang” till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som kommer ge arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
Sara Enqvist utses till årets ledare i Västerbotten26.4.2025 16:30:00 CEST | Pressmeddelande
Varje år delar RF-SISU Västerbotten ut utmärkelsen Årets ledare till en idrottsledare som under året haft en stor betydelse för idrotten och den egna föreningen. Nu är det klart att 2024 års pris går till Sara Enqvist, ledare i Skellefteå Skidklubb.
Riksidrottsstyrelsens förslag för fördelning av ekonomiskt stöd24.4.2025 16:27:05 CEST | Pressmeddelande
Riksidrottsstyrelsen föreslår att taket för det ekonomiska stödet till specialidrottsförbunden behålls men höjs från 10 till 12 procent.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum