
Stöd främjar utveckling på landsbygden
Stödet ska öka möjligheter att genomföra projekt och aktiviteter som gynnar bygden och bidrar till lokal utveckling. Stödet ska därmed bidra till ett eller flera utpekade målområden i kommunens program för hållbar landsbygdsutveckling.
Beviljade stöd:
Rödåbygdens IK får 12 000 kronor till en förstudie som ska undersöka och ta fram konkreta förslag på hur byns badplats Hundsjön kan anpassas och göras mer tillgänglig för personer med funktionsvariationer. Projektet sker i samverkan med funktionsrättsorganisationer.
Stöcksjö Idrottssällskap får 35 000 kronor för att ordna grillplatser, bänkar, bord och vindskydd för socialt umgänge och gemenskap på en aktivitetsyta som föreningen har ställt i ordning tidigare. Ytan erbjuder skatepark, multiarena, utegym, rörelsebanor, pumptrack, isbana, pulkabacke och boulderrocks, och ska uppmuntra till spontanidrott.
Tavelsjö-Rödåbygdens utveckling får 19 000 kronor respektive 10 000 kronor för två olika projekt. Det första handlar om att stärka samverkan mellan byarna Österbacka, Gravuå och Avunda och angränsande byar. Kommunikation mellan byarna ska förbättras genom att röja stigar, ordna en bro över Hjuksbäcken, planera för ett gemensamt skidspår och genomföra gemensamma arrangemang. Det andra projektet innebär att arrangera en veterantraktorutställning med livemusik i Tavelsjö under sommaren.
Holmöjazzens vänner får 16 250 kronor för att finansiera en extra färjetur till och marknadsföring av festivalen Holmön Seajazz 2022. Festivalen har ordnats på Holmön i över 30 år och lockat besökare från hela länet.
Föreningen Kultur och människa får 35 000 kronor för att belysa biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka som delar av Umeås landsbygd ingår i. Möjligheter för hållbar framtid på landsbygden ska lyftas fram med en vision för det framtida postfossila och klimatneutrala biosfärområdet. En mobil utställning ska tas fram och besöka platser längs med Umeälven.
Holmöns hembygdsförening får 20 500 kronor för att ordna en fotoutställning om renskötsel på Holmön. Utställningen ska belysa hur det är att bedriva renskötsel i dag, vad som utmärker Holmöarna i det sammanhanget och varför det är värt ansträngningen att frakta hundratals renar via färja till en plats en mil ut i havet. Utställningen ska invigas med vernissage och erbjuda besökare enskilda visningar.
Kassjö IF får 35 000 kronor för att förbättra Kassjös badstrand så att den blir än mer tillgänglig och attraktiv för besökare, till exempel genom att köpa in en flytbrygga, rusta upp parkeringen och fixa en lekställning för barn.
Beslut om stöd har fattats med delegation och kommunstyrelsens näringslivs- och arbetsutskott har godkänt redovisning av beslutet.
Kontakt:
Jennie Bergvall Kalén
utvecklingsstrateg, landsbygdsfrågor
090-16 14 74
jennie.bergvall.kalen@umea.se
Hans Lindberg (S)
ordförande
kommunstyrelsen
070-589 01 66
hans.lindberg@umea.se
Anders Ågren (M)
vice ordförande
kommunstyrelsen
070-341 67 64
anders.agren@umea.se
Nyckelord
Kontakter
Håkan Göranssonkommunikatör, infomaster
Tel:090-16 12 46Tel:070-248 16 12hakan.goransson@umea.seLänkar
Om
Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.
I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Följ Umeå kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun
Satsning på mobilt operativt team ska stödja elever som riskerar skolmisslyckande14.12.2023 13:31:42 CET | Pressmeddelande
För- och grundskolenämnden får tre miljoner kronor extra i arbetet med att Umeå ska växa tryggt och säkert. Av dessa ska 1,7 miljoner kronor användas för att tillskapa ett mobilt operativt team i samverkan mellan skola, polis, socialtjänst och fritid. Teamets förebyggande arbete ska riktas till elever i årskurs 4–6 som riskerar att ha problematisk skolfrånvaro, låg måluppfyllelse och eventuellt normbrytande beteende. I förlängningen riskerar dessa elever att inte nå behörighet till gymnasiet.
Beslut om bidrag till fristående enheter och interkommunal ersättning14.12.2023 13:10:43 CET | Pressmeddelande
För- och grundskolenämnden har fattat beslut om 2024 års bidrag till fristående skolhuvudmän som bedriver förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola och fritidshem. Beräkningen av bidrag ska ske på lika villkor som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den kommunala verksamheten. Nämnden har också fattat beslut om 2024 års interkommunala ersättning för barn som är folkbokförda i Umeå kommun, men som får sin utbildning i en annan kommun.
Förstärkt satsning på unga ska förebygga skolmisslyckande och utanförskap13.12.2023 12:20:51 CET | Pressmeddelande
Kommunfullmäktige har beslutat att satsa 60 miljoner kronor extra på verksamhet med inriktning mot utsatta barn och ungdomar. Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden får en miljon kronor som ska användas till en fortsatt satsning på elevkonsulenter och till elever som läser Introduktionsprogram (IM).
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden sammanträder 13 december11.12.2023 08:30:28 CET | Pressmeddelande
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden sammanträder onsdag 13 december kl. 09.00-13.00 i lokalen Kommunstyrelsen, Stadshuset.
Pressinbjudan: Forslundagymnasiets julmarknad är tillbaka8.12.2023 08:15:02 CET | Pressinbjudan
Lördag 16 december, klockan 11–16, är det traditionell julmarknad på Forslundagymnasiet. Marknaden samlar omkring 80 utställare, varav 40 UF-företag (Ung företagsamhet), som säljer sina produkter och tjänster. Gårdsbutiken och djurstallarna är öppna och fika finns till försäljning.