Alecta

8 av 10 vet inte vad deras pensionssparande kostar

Dela
82 procent av svenskarna vet inte vet vad de betalar i avgift för sitt pensionssparande och 75 procent vet inte vad avgiften täcker. Det visar en undersökning som Novus utfört på uppdrag av Alecta. Att så få vet vad de faktiskt betalar i avgift innebär att miljontals svenskar riskerar att få en onödigt låg pension.
Staffan Ström. Fotograf: Evelina Carborn
Staffan Ström. Fotograf: Evelina Carborn

Gör avgiften för pensionssparande till en del av hushållsbudgeten

Många hushåll ser över sina utgifter nu när den höga inflationen gör tillvaron dyrare. En utgiftspost som tyvärr ofta glöms bort är avgifterna för pensionssparandet. Till synes små skillnader i avgiften kan kosta en blivande pensionär tusentals kronor i månaden, eller miljoner i totalt kapital när det väl är dags att ta ut pensionspengarna.

- När du sätter dig och går igenom hushållsbudgeten inför hösten – ta reda på vad du betalar för ditt pensionssparande och jämför avgiften mellan olika bolag. Skrämmande få vet vad de betalar i avgift för sitt pensionssparande trots att det kan slå hårt mot deras pension. En förklaring tror jag är att avgiften inte tas ut via faktura utan i det tysta plockas av dina pensionspengar. På så sätt kan det försvinna hundratusentals kronor utan att du ens märker det, säger Staffan Ström, pensionsekonom på Alecta.

De små siffrorna äter upp miljoner

En 25-åring som totalt har pensionsinbetalningar på 5 000 kronor i månaden och som sänker avgiften med en halv procent kan efter 40 år räkna med att ha en miljon kronor mer på kontot, allt annat lika. Skulle arbetslivet pågå i fem år till skulle skillnaden öka med ytterligare en halv miljon. En total skillnad på en och en halv miljon, enbart på grund av avgiften.

Fler än hälften (53 %) tycker att låga avgifter är viktigt vid valet av pensionsförvaltare. Äldre tycker att det är viktigare än yngre, trots att avgiftens storlek har störst betydelse för den som har många år kvar till pension.

Slutsatsen som Staffan Ström drar är att förvaltare måste bli bättre på att visa upp sina avgifter, och sparare måste bli bättre på att ta reda på vilken avgift de betalar. Annars finns en risk att reformer i pensionssystemet till stor del gynnar förvaltarna istället för pensionsspararna.

- Med tanke på att bara 0,5 procents högre avgift kan minska sparkapitalet med miljoner är det något som alla bör kolla upp. I slutänden handlar det om att den avkastning din pensionsförvaltare åstadkommer ska landa i ditt pensionskuvert och inte i förvaltarens fickor, säger Staffan Ström.

Fyra steg för att få koll på din avgift:

  1. Logga in på Minpension.se
  2. Klicka på ”Intjänad pension” för att se hur mycket pensionspengar du har och vem som förvaltar dem
  3. Kolla upp vilken avgift du betalar. Om avgiften inte syns – kontakta pensionsbolaget och kräv att få veta vad du betalar.
  4. Enligt Pensionsmyndigheten är en avgift på upp till 0,2 % av pensionskapitalet en låg avgift. Betalar du mer än så är det dyrt och du kan sannolikt spara stora pengar på att byta pensionsförvaltare.

Resultat från undersökningen - utdrag.

  • 82 % av svenskarna mellan 25–65 år vet inte vad de betalar i avgift för sitt pensionssparande.
  • Bland 25–35-åringarna svarar 90% att de inte vet vad de betalar i avgift
  • Bland kvinnor 55–65 år svarar 87% att de inte vet vad de betalar i avgift
  • 70% svarade att de inte vet vad de betalar för, dvs vad avgiften täcker.

Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Alecta den 17–22 maj 2022. Totalt svarade 1080 personer, baserat på ett slumpmässigt urval av Sveriges befolkning mellan 25–65 år. Undersökningen är genomförd via webb-intervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel, vilket garanterar representativa resultat. Detta innebär att resultaten är generaliserbara till den aktuella målpopulationen.

Undersökningen bifogas i sin helhet nedan. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Staffan Ström. Fotograf: Evelina Carborn
Staffan Ström. Fotograf: Evelina Carborn
Ladda ned bild

Dokument

Om

Alecta
Alecta
Regeringsgatan 107
10373 Stockholm

+46 8 441 60 00https://www.alecta.se

Alecta är förvaltare av tjänstepension sedan 1917. Vårt uppdrag är att ge kollektivavtalade tjänstepensioner så stort värde som möjligt för både våra företags- och privatkunder. Det gör vi genom god avkastning, bra kundservice och låga kostnader. Vi förvaltar drygt 1100 miljarder kronor åt våra ägare som är 2,6 miljoner privatkunder och 35 000 företagskunder.

Följ Alecta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Alecta

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye