Industrin behöver kompensation för höga elpriser
Konsekvenserna av det senaste årets höga elpriser i södra Sverige är dramatiska – inte minst för många elintensiva industriföretag. De höga elräkningarna som varit historiskt höga under sommaren och väntas fortsätta uppåt under höst och vinter slår hårt mot företagens konkurrenskraft.
Det var under förra sommaren som elpriset började stiga i södra Sverige. Rekordet slogs dock i veckan då priset var uppe på runt 7 kr/KWh. Elpriset i söder är nu för det mesta flera gånger högre än i norr.
För att avhjälpa problemet behövs mer fossilfri elproduktion i södra Sverige samt mer överföringskapacitet från norr. Detta tar dock tid att få till och under tiden hotas hela eller delar av verksamheten i många företag som i grunden är konkurrenskraftiga. Våra politiker försöker mildra omständigheterna och kommer med olika utspel, men dessa riktar sig främst till hushåll och vissa riskerar även att späda på problemet ytterligare.
– När läget är akut behöver vi nödåtgärder. Vi föreslår därför en temporär kompensation till elintensiva företag i södra Sverige. Kompensationen ska frikopplas från elräkningen för att inte störa elmarknaden och därmed undvika att spä på den svåra situation som nu råder. Dessutom behövs åtgärden för att bidra till fortsatt elektrifiering av industrin och samhället i klimatsyfte, säger Miriam Munnich, ansvarig för energi- och klimatfrågor på Teknikföretagen.
Denna nödåtgärd behöver kompletteras med åtgärder på marknaden som kan mildra konsekvenserna under kommande höst och vinter.
– Svenska Kraftnät behöver använda de mångmiljardbelopp som de fått in i flaskhalsintäkter till att öka mothandeln och därmed tillgängliggöra mer kapacitet. Staten behöver också ta bort eller justera ner beskattningen av kraftvärmen i Sverige – som chockhöjts under senare år. Idag nyttjas inte den fulla potentialen att producera el i våra kraftvärmeverk, säger Robert Tenselius, ekonom och energiexpert på Teknikföretagen.
Kraftvärmeverken betalar idag både för utsläppsrätter och koldioxidskatt, trots att dessa styrmedel har samma syfte. Därtill finns kraftvärmeskatt, biooljeskatt och avfallsförbränningsskatt. Sammantaget gör alla pålagorna att kraftvärmebolagen ofta inte kan räkna hem vare sig drift av befintliga anläggningar för elproduktion eller investeringar i ny kapacitet.
Teknikföretagen kommer att arrangera en dialog mellan riksdagspolitiker, lokalpolitiker och det lokala näringslivet i Vimmerby den 31 augusti. För den intresserade finns möjlighet att delta. Anmälan sker till Miriam Munnich.
Kontakter
Miriam Münnich VassNäringspolitisk expert inom klimat och energi
Tel:08-782 08 36Miriam.munnich@tenkikforetagen.sePer BraconierPresschef
Tel:+46 70-534 51 66per.braconier@teknikforetagen.seBilder
Om
VI ÄR TEKNIKSVERIGE
Den svenska teknikbranschen driver innovation, skapar arbetstillfällen och banar väg för framtidens hållbara lösningar. Tillsammans är vi en kraft att räkna med.
Följ Teknikföretagen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Teknikföretagen
Teknikföretagen kräver avveckling av regler för arbetstidsförkortning19.12.2024 09:30:00 CET | Pressmeddelande
Teknikföretagen ställer krav om avveckling av befintliga regler för arbetstidsförkortning. Orsaken är det hot om lagstiftning som föreligger i frågan. Samtidigt avvisas fackens krav på 4,2 procents löneökningar med hänvisning till svag ekonomisk utveckling framåt i Sverige och viktiga exportmarknader. Det står klart när fack och arbetsgivare idag bytte yrkanden inför kommande avtalsförhandlingar.
Tech Alliance är nya namnet på techbolagens arbetsgivarorganisation16.12.2024 13:26:39 CET | Pressmeddelande
Teknikföretagens verksamhet för techbolag och tekniska konsulter växer. Nu byter vi namn på den delen av verksamheten till Tech Alliance.
Pressträff om avtalskraven13.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Torsdagen den 19 december utbyter Teknikföretagen de formella avtalskraven med IF Metall, Unionen och Sveriges Ingenjörer inför nästa års avtalsrörelse.
Lagstadgad arbetstidsförkortning skulle slå hårt mot Teknikföretagens medlemmar11.12.2024 09:21:30 CET | Pressmeddelande
En lagstadgad minskning av arbetstiden med bibehållen lön skulle slå hårt mot ett internationellt konkurrensutsatt och välfungerande tekniksverige. Det visar en medlemsundersökning som Teknikföretagen publicerar idag.
Starkare avslut än inledning av 202410.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Orderingången för teknikindustrin ökar för första gången sedan sista kvartalet 2022. Även index för affärsläget lämnar – exklusive pandemin – den lägsta nivån på tio år bakom sig. Samtidigt är det lång väg kvar till de nivåer vi såg 2021–2022. Det visar Teknikföretagens barometer för årets fjärde kvartal.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum