Teknikföretagen

Industrin behöver kompensation för höga elpriser

Dela
Verksamheten hotas i många elintensiva bolag. För att undvika konkurser och bidra till grön omställning behöver industrin kompenseras för höga elpriser.

Konsekvenserna av det senaste årets höga elpriser i södra Sverige är dramatiska – inte minst för många elintensiva industriföretag. De höga elräkningarna som varit historiskt höga under sommaren och väntas fortsätta uppåt under höst och vinter slår hårt mot företagens konkurrenskraft.

Det var under förra sommaren som elpriset började stiga i södra Sverige. Rekordet slogs dock i veckan då priset var uppe på runt 7 kr/KWh. Elpriset i söder är nu för det mesta flera gånger högre än i norr.

För att avhjälpa problemet behövs mer fossilfri elproduktion i södra Sverige samt mer överföringskapacitet från norr. Detta tar dock tid att få till och under tiden hotas hela eller delar av verksamheten i många företag som i grunden är konkurrenskraftiga. Våra politiker försöker mildra omständigheterna och kommer med olika utspel, men dessa riktar sig främst till hushåll och vissa riskerar även att späda på problemet ytterligare.

– När läget är akut behöver vi nödåtgärder. Vi föreslår därför en temporär kompensation till elintensiva företag i södra Sverige. Kompensationen ska frikopplas från elräkningen för att inte störa elmarknaden och därmed undvika att spä på den svåra situation som nu råder. Dessutom behövs åtgärden för att bidra till fortsatt elektrifiering av industrin och samhället i klimatsyfte, säger Miriam Munnich, ansvarig för energi- och klimatfrågor på Teknikföretagen.   

Denna nödåtgärd behöver kompletteras med åtgärder på marknaden som kan mildra konsekvenserna under kommande höst och vinter.

– Svenska Kraftnät behöver använda de mångmiljardbelopp som de fått in i flaskhalsintäkter till att öka mothandeln och därmed tillgängliggöra mer kapacitet. Staten behöver också ta bort eller justera ner beskattningen av kraftvärmen i Sverige – som chockhöjts under senare år. Idag nyttjas inte den fulla potentialen att producera el i våra kraftvärmeverk, säger Robert Tenselius, ekonom och energiexpert på Teknikföretagen.

Kraftvärmeverken betalar idag både för utsläppsrätter och koldioxidskatt, trots att dessa styrmedel har samma syfte. Därtill finns kraftvärmeskatt, biooljeskatt och avfallsförbränningsskatt. Sammantaget gör alla pålagorna att kraftvärmebolagen ofta inte kan räkna hem vare sig drift av befintliga anläggningar för elproduktion eller investeringar i ny kapacitet.

Teknikföretagen kommer att arrangera en dialog mellan riksdagspolitiker, lokalpolitiker och det lokala näringslivet i Vimmerby den 31 augusti. För den intresserade finns möjlighet att delta. Anmälan sker till Miriam Munnich.

Kontakter

Bilder

Om

Teknikföretagen
Teknikföretagen
Storgatan 5
114 85 Stockholm

http://www.teknikforetagen.se

Teknik gör världen bättre. Den svenska teknikindustrins företag står för de lösningar som tacklar vår tids stora utmaningar. Det är hos Teknikföretagen som dessa företag är medlemmar.

Följ Teknikföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Teknikföretagen

Pressinbjudan: ”Oväntat piggt USA skjuter på nedgången”7.11.2023 14:35:20 CET | Pressmeddelande

Har USA undvikit en nedgång i ekonomin eller är den bara satt på vänt? Sverige har gått bättre än Eurozonen historiskt men nu krymper svensk ekonomi – varför? Vilka bedömningar gör Industriekonomerna för resten av året och 2024 för världsekonomin, USA, Kina, Eurozonen och Sverige? Vilka bedömningar gör de för industriproduktionen? Är den svaga kronan ett kvitto på en svag svensk ekonomi samt hur utvecklas inflation och räntor?

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum