Urpremiär 10 september: Närheten, en protest mot likgiltighet och medmänsklig frånvaro
–Jag jobbar med publiken som en del av rummet i ett försök att skapa ett tillfälligt vi med alla som är på plats. Publiken behöver inte vara orolig för att dem ska dras upp på ett dansgolv eller så, men jag hoppas att de är tillräckligt nyfikna för att se och låta sig bli sedda. Det är mer en möjlighet till att se dansen på nära håll, så nära så en kan känna vinddraget. Därför tror jag alla i publiken kommer att ha en väldigt personlig upplevelse, alla ser ju detta verk utifrån sin specifika vinkel, det blir en individuell upplevelse i ett kollektiv, säger Tove Sahlin, koreograf för Närheten
En del av det musikaliska landskapet utgörs av tonsatta dikter ur diktsamlingen Omsorg av Jonas Brun. Det är skönt att växla sätt att förmedla sig, det är liksom olika lager av meningsskapande i dans, musik och ord, menar Tove Sahlin.
Ett ytterligare element i den experimentella skapelseprocessen är att Sahlin tillsammans med arrangörer på respektive ort, runt om i Sverige valt ut vackra och för orten viktiga platser där föreställningen ska spelas, alltifrån domkyrkor och kapell till förenings- och samlingslokaler, som domkyrkan i Lund, Hindås stationshus i Härryda, Boden Business Center och Eric Ericssonhallen/Skeppsholmskyrkan i Stockholm. Varje föreställning blir därför unik och utgår från de noga utvalda spelplatserna och dess besökare.
–Under repetitionsperioden mötte vi mycket publik vilket lät oss forska fram vår spelstil. Vilka intentioner behöver vi ha med oss för att kunna leda rummet och få med oss publiken, genom hur vi agerar? Det kan till exempel handla om en blick, hur vi ser och hur vi låter oss bli sedda. Att inte vara för ödmjuk, även om vi jobbar med vänlighet och kärleksfullhet. Vi märkte att vi behöver vara väldigt tydliga och leda rummet, med fast hand och stadig blick, säger Tove Sahlin.
Med gemensamma krafter byggs därmed ett socialt sammanhang vi inte visste fanns. Publiken och ensemblen möts bortom orden med vibrerande livemusik och en engagerande koreografi som utformas genom platsen och dem som är där. Tillsammans undersöker de närhet, vårt behov av den, och vad bristen på den kan göra med oss
Närheten är producerad av Riksteatern och skapad av koreografen Tove Sahlin tillsammans med ensemblen. De turnerar till tretton orter runtom i landet.
För turnéplan: https://www.riksteatern.se/forestallningar/narheten/#section2
För föreställningsbilder: https://mediabank.riksteatern.se/folder/225925/
Urpremiär 10 september, Slite
Pressvisning 6 september, Stockholm
Medverkande
Dansare:
Am Ertl
Destiny Johannah af Kleen
Soledad Howe
Aloun Marchal
Tove Sahlin
Musiker:
Magdalena Eriksson
Konstnärligt team
Koreografi Tove Sahlin
Ljusdesign Jonatan Winbo
Kostymdesign Pontus Pettersson
Musiken i den ursprungliga uppsättningen komponerad av Josefin Runsteen.
Nu tolkad och bearbetad av Magdalena Eriksson
Dikter ur diktsamlingen Omsorg av Jonas Brun
Nyckelord
Kontakter
Sofia ZouaguiPR och PressansvarigRiksteatern
Tel:08-531 99 354Tel:070-528 99 15sofia.zouagui@riksteatern.seBilder
Om
Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.
Följ Riksteatern
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Riksteatern
Teater live på bio – Ny föreställning om kvinnliga erfarenheter, moderskap och tystnadens bördor14.11.2024 12:00:40 CET | Pressmeddelande
Mitt enda hem, Ainoa kotini utforskar de komplexa och ofta osynliga erfarenheterna av moderskap, kvinnlighet och de hemligheter som går i arv genom generationer. Föreställningen är baserad på Hanna Brotherus självbiografiska roman och flätar samman dans, fysisk teater och drama i en stark berättelse om smärta, hemligheter och den tystnad som omger många kvinnors liv. Nu visas den på bio i Sverige med premiär den 16 november.
Kampen för ljus i mörkret – Här är Riksteaterns vår 202513.11.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande
I vår kämpar människan även när mörkret visat sig. Riksteaterns vårrepertoar tar plats i skuggan av apartheid, krig, klassamhället och familjetragedier. Men i den nyskrivna dramatiken, bebisdansen och cirkuspoesin lyser också humor, värme och hopp igenom. Från Norrbotten till Skåne turnerar Riksteatern med scenkonst för alla överallt.
Özz Nûjen och Grynet Molvig hyllar scenkonsten i Riksteaterns nya kampanjfilm29.10.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
I ett förändrat kulturpolitiskt landskap sätter Riksteatern i en ny kampanjfilm ljuset på civilsamhällets och scenkonstens kraft. Med draghjälp av stjärnor från teatern, cirkusen och dansens värld visar Riksteatern hur scenkonst berikar människors liv där dom bor och lever.
Dear Winnie, gestaltar Sydafrikas komplexa landsmoder16.10.2024 10:24:49 CEST | Pressmeddelande
Den kritikerhyllade föreställningen Dear Winnie, gör intåg i Sverige efter succéartade framträdanden över Europa. Berättelser om motstånd, feminism och om att vara svart kvinna idag, flätas samman med Winnie Madikizela-Mandelas livshistoria. Från terrorstämplad och hyllad apartheidmotståndare, till landsmoder och fallen hjältinna. Sverigepremiär 31 januari 2025 på Riksteatern i Hallunda.
Klassikern Spöket på Canterville återuppstår som världsunik högteknologisk live avatar15.10.2024 09:38:22 CEST | Pressmeddelande
Riksteatern Crea är en föregångare i att producera banbrytande scenkonst på teckenspråk. I vår sätter de upp Oscar Wildes Spöket på Canterville med en unik 3D-animerad live avatar. Den teckenspråkiga avataren interagerar live med fysiska skådespelare på scen – ett teknologiskt fenomen som förvandlar klassikern till en modern föreställning för hela familjen. Premiär 18 januari i Hallunda.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum