Einar Mattsson

”Jag är stolt över att arbeta i ett bolag som har en sådan stark framtidstro” — fredagsporträttet med Erik Veide

Dela
Med stor vurm för byggnadsvård och kultur trivs Erik som fisken i vattnet bland alla Einar Mattssons kulturhistoriska fastigheter. Att jobba i ett familjeägt bolag som ger och visar omtanke för det samhälle som vi lever och verkar i, gör honom stolt. Lär känna fastighetsförvaltare Erik Veide här:
Foto: Erika Norell
Foto: Erika Norell

Hur såg din yrkesbana ut innan du kom till Stockholms största privata fastighetskoncern?
– Innan Einar Mattsson arbetade jag på ett av landets största börsnoterade fastighetsbolag. Efter studier på Malmö Universitet, där jag läste fastighetsföretagande, sedan så har jag arbetat såväl på kommunala som börsnoterade fastighetsbolag.

Vad fick dig att vilja jobba för familjeföretaget Einar Mattsson?
– Jag har alltid känt till Einar Mattsson som en långsiktig fastighetsägare. Som värdesätter kvalité, förvaltar och utvecklar fastigheter i ett generationsperspektiv. Med den tidshorisonten skapas en unik förutsättning för förvaltning och fastighetsägande, till skillnad mot en del konkurrenter.
Dessutom hade jag även hört mycket gott om den omtänksamma och familjära personalpolitiken. Ryktet stämmer kan jag säga. Här finns också ett uppriktigt driv och en vilja att utveckla våra fastigheter och bostadsområden. Alltid med en stor omtanke om hyresgäster och medarbetare. 

Vilka är de största fördelarna med att jobba här?
– Det är helt klart möjligheten och förtroendet du får av ägarna att påverka de insatser som görs i deras hus och bostadsområden. Här gäller det se varje hus som en solitär, ofta med helt skilda förutsättningar, för valet av underhållsåtgärder. Det är många hus från sekelskiftet till 60-talet, ofta med höga arkitektoniska värden. Det ställer stora krav på hur underhållet utförs.
– Även hållbarhet är en oerhört viktig fråga som präglar hela verksamheten. Det gäller att vi på bästa sätt lyckas förena dessa två dogmer, dels de arkitektoniska värdena, dels hållbarhet. Det uppstår ofta flera olika målkonflikter där vi ständigt måste balansera de olika besluten.

Många drivs av någon revansch i livet. Gör du det?
– Det är en stor och svår fråga. Som människa kommer du alltid att hamna i situationer där du behöver tänka om och nytt. Det är viktigt att inte döma dig själv för hårt. Fokusera i stället på vad som för dig att må bra och dra lärdomar av tidigare erfarenheter.   

Vem ser du upp till yrkesmässigt? 

– Oj, det finns så många personer som jag ser upp till. Vad som skänker mig extra glädje är när jag träffar kunniga människor som bryr sig om både sitt värv och sina medmänniskor. Det är många kollegor på Einar Mattsson som besitter de kvalitéerna. Eftersom jag har ett stort intresse för byggnadsvård blir jag extra glad när jag får arbeta med kunniga människor, såväl kollegor som konsulter och entreprenörer som vet hur man ska underhålla, vårda och ofta återskapa detaljer på många av våra hus med höga kulturhistoriska värden. Vi har många vackra hus från sekelskiftet och hus med höga arkitektoniska värden som är med och bidrar till Stockholms fantastiska stadsbild.

Einar Mattsson gör utöver bostadsbyggandet av hyresrätter viktiga samhällsinsatser som att stötta Läxhjälpen i Hjulsta, sommarsimskola i Järva, AI-forskning kring Covid, Stockholms stadsmission med den nya mötesplatsen St Paul på Södermalm och annat. Hur tänker du kring det?
– Jag tycker det är fantastiskt och visar just den omtanke och samhällsnytta Einar Mattsson bidrar med. Jag är stolt över att arbeta i ett bolag som har en sådan stark framtidstro och omtanke för det samhälle som vi lever och verkar i, och som verkligen vill göra skillnad i Storstockholm.

En del påstår att Einar Mattsson är ett bolag som renoverar helt utan anledning bara för att tjäna pengar. Stämmer det?  
– Det stämmer inte alls. Det är ingen lönsamhetskalkyl som styr ett underhållsbehov. Vi renoverar våra hus i syftet att vårda våra fastigheter så att våra nuvarande och framtida hyresgäster i förlängningen ska trivas i sitt hus och bostad. Om vi inte renoverade, så skulle vi få höra att vi inte underhåller husen tillräckligt väl.  

Du utstrålar ett kulturintresse, stämmer det?
– Det stämmer. För mig är kultur allt. Alltifrån hur vi lever våra liv till maten vi äter, konst, musik. arkitektur och historia. Jag är oerhört intresserad av arkitektur och byggnadsvård. Min blick är alltid fäst mot byggnader jag passerar för att upptäcka vackra och ibland nya detaljer. Jag är i synnerhet svag för äldre fönster. Det kan säkert se lite galet ut när jag stryker runt äldre hus oinbjuden och nagelfar fönstren …   

Ditt jobb handlar massor om relationer. Vilken är din viktigaste arbetsrelation och varför? 
– Att arbeta med förvaltning handlar i grunden om att skapa relationer. Jag skulle säga att den viktigaste relationen är till mitt team och mina närmaste kollegor. Det är en förutsättning för att vi ska kunna skapa och erbjuda fruktsamma förvaltningstjänster och goda relationer till våra kunder.
    
Vad gör dig lycklig på jobbet? 
– Jag känner en enorm glädje är när vi genomfört ett renoveringsprojekt i ett hus där kvalitén på arbetet har blivit i världsklass och till rätt kostnad. Gärna ett projekt där vi träffat etthundra procent rätt i den arkitektoniska utformningen.  

Berätta något få vet om dig. 
– Det närs någonstans en dröm att spela i ett band igen och bli rockstjärna. Den avtar med tiden, men i vissa stunder kan den komma över mig. Patetiskt men också härligt! 
 
Vilken är din favoritbok/podd? Varför? 
– Jag är en storkonsument av ömsom humoristiska tramspoddar men även folkbildande diton likt ”Snedtänkt med Kalle Lind”. Hans fullständiga nörderi och oerhörda kunskaper om 1900-talets populärkultur i Sverige är ytterst tillfredställande att lyssna på. Tramsig humor gillas liksom kulturhistoria.

Vilket beslut i ditt liv har haft störst påverkan på hur ditt liv ser ut? 
– Skulle nog säga när jag valde att åka efter min sambo Ida till Los Angeles där hon arbetade som aupair. Nu så här 15 år senare har vi två underbara barn tillsammans. 

Vilka drömmar och framtidshopp hoppas du att barnen och ungdomarna som bor i Einar Mattssons hyresbestånd har? 
– Det är minst sagt oroliga tider som inte kan undgå någon. Allra minst för barn och ungdomar. Vi lämnade en pandemi och det första som sker är ett fruktansvärt ockupationskrig i Ukraina. Som förutom det oerhörda mänskliga lidandet verkar leda mot en ekonomisk kollaps i Europa. I allt detta vemod hoppas jag att vi kan erbjuda fina och trygga bostäder och bostadsområden där barn och ungdomar kan utvecklas. 

Nyckelord

Bilder

Foto: Erika Norell
Foto: Erika Norell
Ladda ned bild

Om

Om Einar Mattsson AB 
Einar Mattsson AB är moderbolag i en familjeägd bolagsgrupp som varit verksam på Storstockholms fastighets- och byggmarknad sedan 1935. Idag är Einar Mattsson Stockholms största privata ägare av hyresbostadsfastigheter och bland de mest aktiva projektutvecklarna av nya bostäder i regionen. Den kommande tioårsperioden kommer Einar Mattsson att uppföra 4 000 nyproducerade bostäder i egen regi. Koncernens förvaltningsbolag förvaltar cirka 15 000 bostäder åt en bred kundkrets av etablerade fastighetsägareBolagsgruppen omfattar även en verksamhet som arbetar med investeringar utanför kärninnehaven. 

 Läs mer om oss på www.einarmattsson.se och Facebook 

Följ Einar Mattsson

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Einar Mattsson

Einar Mattsson: ”I en trivsam utemiljö vill människor röra sig, vistas och umgås med andra”3.7.2024 05:54:00 CEST | Nyheter

Johanna Karlsson är chef för utemiljögruppen hos Einar Mattsson Fastighetsförvaltning AB. Det är utemiljögruppen som ser till att välkomnande och välskötta gårdar alltid är en del av den långsiktiga fastighetsförvaltningen. Gruppen består av engagerade trädgårdsarbetare, arbetsledare och projektledare. Utemiljögruppen arbetar dels på uppdrag av koncernens fastighetsbolag, dels med externa fastighetsägare som köper tjänsten av Einar Mattsson.

Nya vård- och omsorgsbostäder och upprustad malmgård27.6.2024 12:40:27 CEST | Blogginlägg

Samrådet om detaljplanen för kv. Sommaren 10 är avslutat. Nu löper planprocessen på där man bland annat behandla synpunkter och för dialog med Stockholms stad om nästa steg. Här planerar Einar Mattsson att uppföra ett modernt och trivsamt vård- och omsorgsboende för äldre. Genom att uppföra vård- och omsorgsboendet ges också de ekonomiska förutsättningar som krävs för att renovera och därmed rädda Hovings malmgård då Stockholms stad i informella samtal tackat nej till att återköpa gården.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye