Komiskt drama med finskt vemod - Finska för invandrare på turné över hela Sverige
Finska för invandrare handlar om Lennart och Ritva, två sverigefinnar från olika generationer. I den finska föreningen i en svensk småstad finns bara Ritva kvar som kämpar med att hålla den vid liv. Men så en dag dyker Lennart upp! Han upplever att hans finska identitet togs från honom som barn och nu vill han återta den. Tillsammans trevar de sig fram och försöker efter bästa förmåga göra honom helt finsk. Något som visar sig vara väldigt svårt, kanske omöjligt. Han längtar efter en identitet han aldrig haft, och hon målar upp en bild av ett land som inte längre finns.
– Ur egna erfarenheter, fantasi och andras berättelser ville jag med hjälp av komedin göra en varm pjäs där vikten av att hitta hem eller till varandra får ta plats, säger Jani Lohikari.
Finska för invandrare är en hjärtlig komedi om sökandet av en förlorad identitet och att komma tillbaka till något som kanske inte ens har existerat. Om att hitta både tröst och samhörighet genom språk- och kulturarv. Pjäsen tar även upp möten mellan olika generationer i småstäder med en åldrande befolkning som vill föra vidare sitt kulturarv till nästa generation.
–Lennart och Ritvas relation visar på svårigheterna i generationsklyftor, men också på den glädje som kan uppstå när människor faktiskt börjar lyssna på varandra. Föreställningen handlar om två specifika individer, men också om det allmängiltiga i att ständigt blicka bakåt eller framåt mot något annat, något bättre, att uppleva att pusselbitar saknas i ens identitetsbygge ochom att längta bort från den ensamhet som samtidigt är ens största trygghet och vana, säger Malou Zilliacus, regissör.
Föreställningen produceras av Kaveri-kollektivet och Kokkolan kaupunginteatteri i samarbete med Riksteatern, Östgötateatern och Finlandsinstitutet. Föreställningen spelas på svenska och finska och textas på båda språken.
Medverkande
Kimmo Tetri (Kaveri-kollektivet)
Irina Parviainen (Kokkolan kaupunginteatteri)
Konstnärligt team
Regi Malou Zilliacus
Manus Jani Lohikari
Scenografi Ari Auvinen
Kostym- och maskdesign Agnes Kenttä
Rekvisita Reetta Kinnunen
Regiassistent Anniina Saari
”Anna toivoa” text och musik Anna Järvinen
Arrangemang, inspelning och mix av “Anna toivoa” Lars Fredrik Swahn och Reine Fiske
Ljud- och ljusdesign Tomas Jakobsson
Dramaturg Ninna Tersman (Riksteatern)
Grafisk formgivning Henning Lindahl
Producent Kaveri-kollektivet Minttu-Maria Jäävuori
Producent Kokkolan kaupunginteatteri Mia Gustafsson
För mer information: https://www.riksteatern.se/finskaforinvandrare
Pressbilder finns på: https://mediabank.riksteatern.se/folder/225457/
Kontakter
Anna GerdinPR och PressansvarigRiksteatern
Tel:08-531 99 188Tel:070-637 59 62anna.gerdin@riksteatern.seBilder
Om
Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.
Följ Riksteatern
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Riksteatern
Teater live på bio – Ny föreställning om kvinnliga erfarenheter, moderskap och tystnadens bördor14.11.2024 12:00:40 CET | Pressmeddelande
Mitt enda hem, Ainoa kotini utforskar de komplexa och ofta osynliga erfarenheterna av moderskap, kvinnlighet och de hemligheter som går i arv genom generationer. Föreställningen är baserad på Hanna Brotherus självbiografiska roman och flätar samman dans, fysisk teater och drama i en stark berättelse om smärta, hemligheter och den tystnad som omger många kvinnors liv. Nu visas den på bio i Sverige med premiär den 16 november.
Kampen för ljus i mörkret – Här är Riksteaterns vår 202513.11.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande
I vår kämpar människan även när mörkret visat sig. Riksteaterns vårrepertoar tar plats i skuggan av apartheid, krig, klassamhället och familjetragedier. Men i den nyskrivna dramatiken, bebisdansen och cirkuspoesin lyser också humor, värme och hopp igenom. Från Norrbotten till Skåne turnerar Riksteatern med scenkonst för alla överallt.
Özz Nûjen och Grynet Molvig hyllar scenkonsten i Riksteaterns nya kampanjfilm29.10.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
I ett förändrat kulturpolitiskt landskap sätter Riksteatern i en ny kampanjfilm ljuset på civilsamhällets och scenkonstens kraft. Med draghjälp av stjärnor från teatern, cirkusen och dansens värld visar Riksteatern hur scenkonst berikar människors liv där dom bor och lever.
Dear Winnie, gestaltar Sydafrikas komplexa landsmoder16.10.2024 10:24:49 CEST | Pressmeddelande
Den kritikerhyllade föreställningen Dear Winnie, gör intåg i Sverige efter succéartade framträdanden över Europa. Berättelser om motstånd, feminism och om att vara svart kvinna idag, flätas samman med Winnie Madikizela-Mandelas livshistoria. Från terrorstämplad och hyllad apartheidmotståndare, till landsmoder och fallen hjältinna. Sverigepremiär 31 januari 2025 på Riksteatern i Hallunda.
Klassikern Spöket på Canterville återuppstår som världsunik högteknologisk live avatar15.10.2024 09:38:22 CEST | Pressmeddelande
Riksteatern Crea är en föregångare i att producera banbrytande scenkonst på teckenspråk. I vår sätter de upp Oscar Wildes Spöket på Canterville med en unik 3D-animerad live avatar. Den teckenspråkiga avataren interagerar live med fysiska skådespelare på scen – ett teknologiskt fenomen som förvandlar klassikern till en modern föreställning för hela familjen. Premiär 18 januari i Hallunda.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum