MBDA in Sweden

MBDA och Saab genomför lyckad Meteorskjutning med Gripen E

Dela
Nyligen genomförde MBDA och Saab den första fullfunktionella provskjutningen med radarjaktroboten Meteor på Gripen E med ett lyckat resultat mot mål.

Meteorroboten avfyrades från Gripen E på drygt 5000 meters höjd över provplatsen Vidsel i norra Sverige.

- Det känns väldigt bra att vi nu genomfört den första provskjutningen med Meteor från Gripen E. Det är en mycket viktig milstolpe både för programmet och för Saab. Det visar att den operationella förmågan i Gripen är i absolut framkant, säger Mikael Olsson, chef för flygprov och verifiering på Saab.

Meteor, som tillverkas av MBDA, är en jaktrobot som kan verka i de mest komplexa hotmiljöerna. Den kan bekämpa en mängd olika typer av mål, från stridsflygplan till små obemannade farkoster och kryssningsmissiler.

- Den lyckade skjutningen av Meteor är ett mycket bra exempel på det nära partnerskapet mellan MBDA och Saab, som efter åratal av aktivt samarbete fortsätter att stärkas. Provet visar också på ett fantastiskt sätt vår gemensamma förmåga att snabbt kunna integrera vapenförmåga på det helt nya Gripen E, säger Jim Price, Vice President, MBDA Europa.

I utprovningen av Gripen E pågår nu fortsatt utveckling och provning av främst de taktiska systemen liksom integration av olika typer av vapen, exempelvis Meteor.

I Meteorprogrammet, som är ett av Europas mest framgångsrika försvarssamarbeten har Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Italien, Spanien och Sverige tillsammans ändrat spelplanen inom luftstridsområdet. Saab är partner i programmet, som leds av MBDA UK.

[Ovan information är publicerat i samråd med Saab som initialt publicerat innehållet i deras pressmeddelande med utskick 30 augusti 2022]

Bilder

Om

MBDA in Sweden
MBDA in SwedenMBDA är Europas enda försvarskoncern kapabel att både utveckla och producera robotar och vapensystem som täcker hela spektrumet av nuvarande och framtida operativa behov – för armé, marine och flygvapen. 

Med närvaro i fem europeiska länder (Storbritannien, Frankrike, Italien, Tyskland och Spanien) samt USA, nådde MBDA 2021 intäkter på 4 miljarder euro med en orderbok på 19 miljarder euro. 

MBDA koncernen erbjuder ett utbud av 45 vapensystem och motmedel som redan är operativa, samt 15 framtida vapensystem under utveckling. 

MBDA ägs gemensamt av Airbus (37,5%), BAE Systems (37,5%) och Leonardo (25%).

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye