Mediemyndigheten

Nato-inslag i P4 Extra fälls för ensidighet

Dela
Granskningsnämnden fäller ett inslag i Sveriges Radio om Sveriges förhållande till Nato. Nämnden konstaterar att inslaget på ett ensidigt sätt handlade om fördelarna med ett svenskt medlemskap trots att inslagets utgångspunkt var att belysa både för- och nackdelar.

Utgångspunkten för inslaget som sändes den 16 mars 2022 var att belysa vad ett Natomedlemskap skulle kunna innebära för Sverige och vilka argument som fanns för respektive emot ett svenskt medlemskap. Den inbjudne expertens uttalanden handlade dock om fördelarna med ett medlemskap och han tog tydligt ställning för ett svenskt medlemskap. Programledaren balanserade inte upp den ensidiga redogörelsen för ett medlemskap. Givet inslagets utgångspunkt att belysa för- och nackdelar anser granskningsnämnden att inslaget strider mot kravet på opartiskhet (22/01081).

Innehållsregler för radio och tv-sändningar

Radio- och tv-sändningar ska följa de krav och regler som finns uppställda i sändningstillstånden och i Radio- och tv-lagen. Public service-företagen har i sina sändningstillstånd ett krav på opartiskhet. Det innebär enligt granskningsnämndens praxis bland annat att kontroversiella ämnen eller händelser inte får behandlas ensidigt, så att endast en parts version eller synpunkter klart dominerar ett program eller inslag. Det är tillåtet att skildra ett ämne från en speciell utgångspunkt, men i så fall bör detta klart framgå av programmet eller programpresentationen. 

Övriga fällda ärenden

  • SR:s Studio Ett, om desinformation i kriget i Ukraina, för utebliven möjlighet till bemötande av kritik mot en utpekat part (22/01624).

Friade ärenden

  • SVT:s Nyheter direkt, en samsändning med Deutsche Welle (22/01136).
  • SVT:s program Uppdrag granskning: Regionlotteriet del 2 (22/01273).
  • SVT:s program Natomedlemskap? Frågor och svar (22/01515).
  • Inslag i SVT:s Nyhetstecken om att en partiledare felciterats (22/01588).

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Mediemyndigheten
Mediemyndigheten
Kabyssgatan 4D
120 30 Stockholm

08-580 070 00http://www.mediemyndigheten.se

Granskningsnämnden för radio och tv är ett självständigt organ inom Myndigheten för press, radio och tv som har till uppgift att pröva om de som sänder radio och tv följer de regler som gäller för sändningarna. Program som prövas av nämnden kan antingen frias, frias med kritik eller fällas.

Myndigheten för press, radio och tv lyder under regeringen och tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press, radio och tv.

Följ Mediemyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Mediemyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye