Ärkebiskop Antje sätter punkt för sin podcast med fem nya gäster
Antje Jackelén har sedan hon tillträdde som ärkebiskop släppt 49 avsnitt av sin podcast "Prata till punkt med ärkebiskopen". Nu kommer den tionde och sista säsongen med ytterligare fem färgstarka personer som alla gästat Ärkebiskopsgården för ett timslångt samtal.
– Jag har fått mycket positiv respons för min podd så det känns bra med en fortsättning. Samtidigt är det vemodigt att sätta punkt för tio säsonger som innehållit många intressanta möten och samtal, säger ärkebiskop Antje.
– Många av mina lyssnare har gett uttryck för att det behövs utrymme för denna typ av samtal där vi kan tänka högt, tala till punkt och reflektera också över de frågor som inte ställs så ofta, fortsätter hon.
Samtalen handlar om existentiella frågor, kristen tro och om samhällsutmaningar. Inför varje samtal har ärkebiskop Antje valt ut en bibeltext att samtala om. Bland höstens gäster finns tidigare statsminister Stefan Löfven och människorättsaktivist Linnéa Claeson. Stefan Löfven berättar om ups and downs för en statsminister och om behovet av mer filosofi och teologi och Sveriges roll i världen. Linnéa Claeson ger konkreta tips till den som utsätts för hot och hat samt berättar vad som ger henne hopp inför framtiden.
Höstens fem gäster (säsong tio):
Avsnitt 50 (9/9): Jenny Madestam, statsvetare
Om ledarskap, om maktens kvinnor och om formell och informell makt och om religionens plats i samhället, samt om vilka som vill engagera sig i politik i framtiden.
Avsnitt 51 (16/9): Stefan Löfven, tidigare statsminister
Om behovet av mer filosofi och teologi och om Sveriges roll i världen, om politik i ett övergripande perspektiv och om livet efter statsministeråren.
Avsnitt 52 (23/9): Linnéa Claeson, människorättsaktivist och jurist
Om sexuella trakasserier, näthat, och mångfald, och om psykisk ohälsa bland unga. Hon berättar även om sin vänskap med Hédi Fried.
Avsnitt 53 (30/9): Cecilia Rydinger, dirigent
Om makt och ledarskap, om att vara kvinnlig dirigent för en manskör och om musikens betydelse.
Avsnitt 54 (7/10): Katarina Pirak Sikku, konstnär
Om samisk kultur och samisk identitet, både i kyrka och samhälle och om den svenska rasbiologins inverkan för samerna.
Varje samtal är omkring en timma. Med start den 9 september släpps ett nytt avsnitt varje fredag, fem veckor framåt. Podcasten finns tillgänglig i vanliga kanaler, till exempel iTunes, samt på Svenska kyrkans webbplats. Där kan man också lyssna till de 49 tidigare podcastavsnitten.
Kontakter
Mikael StjernbergPressekreterare för ärkebiskopen
Tel:+46-72-237 28 86mikael.stjernberg@svenskakyrkan.seSvenska kyrkans pressjour
Tel:+46 18 16 94 75Bilder
Länkar
Om
Följ Svenska kyrkan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan
Cyberangrepp mot Svenska kyrkan8.12.2023 16:00:00 CET | Pressmeddelande
Svenska kyrkan har drabbats av en allvarlig driftsstörning i sina IT-system. Det kan bekräftas att det rör sig om en så kallad Ransomware-attack. Denna sida uppdateras regelbundet.
Frostvikens församling får Svenska kyrkans liturgipris 20234.12.2023 18:26:04 CET | Pressmeddelande
Svenska kyrkans liturgipris 2023 går till Frostvikens församling i Härnösands stift. Priset delades ut under en gudstjänst i Uppsala domkyrka i dag, där också Samiska rådets kulturpris delades ut och Svenska kyrkans kulturstipendiater fick sina diplom.
Fokus för julinsamlingen: Bryt skadliga traditioner1.12.2023 08:05:28 CET | Pressmeddelande
Nu på söndag, den första advent, går startskottet för Act Svenska kyrkans årliga julinsamling. I fokus står alla flickors rätt till ett värdigt liv och vikten av att bryta skadliga traditioner, som tvångsäktenskap och könsrelaterade övergrepp.
Utan bistånd ökar risken för radikalisering30.11.2023 13:03:59 CET | Pressmeddelande
Den humanitära krisen, hopplösheten och bristen på rättssäkerhet och respekt för mänskliga rättigheter i Palestina ökar risken för radikalisering. Organisationer som med stöd av svenska biståndspengar arbetar för demokrati, mänskliga rättigheter och jämställdhet är viktiga för att ge hopp om en annan framtid och verktyg för människor att arbeta för en förändring.
Svenska kyrkan på COP28 för klimaträttvisa och framtidstro29.11.2023 14:34:25 CET | Pressmeddelande
Världens länder samlas i Dubai den 30 november för årets klimattoppmöte, COP28. Med på mötet finns bland andra biskop Marika Markovits, Linköpings stift. I år sker den första globala översynen för hur världens länder gemensamt bidragit till Parisavtalets mål. En annan viktig fråga handlar om klimatfinansiering, för anpassning och kompensation för förluster och skador, som är en fråga om klimaträttvisa.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum