Svenska kyrkan

Ärkebiskop Antje sätter punkt för sin podcast med fem nya gäster

Dela
En tidigare statsminister, en människorättsaktivist och en dirigent – det är några av höstens gäster i ärkebiskop Antje Jackeléns podcast Prata till punkt med ärkebiskopen. Sammanlagt rör det sig om fem nya avsnitt med premiär nu på fredag. Först ut är statsvetare Jenny Madestam.
Stefan Löfven är en av fem nya gäster i ”Prata till punkt med ärkebiskopen”. Foto: Mikael Stjernberg.
Stefan Löfven är en av fem nya gäster i ”Prata till punkt med ärkebiskopen”. Foto: Mikael Stjernberg.

Antje Jackelén har sedan hon tillträdde som ärkebiskop släppt 49 avsnitt av sin podcast "Prata till punkt med ärkebiskopen". Nu kommer den tionde och sista säsongen med ytterligare fem färgstarka personer som alla gästat Ärkebiskopsgården för ett timslångt samtal.

– Jag har fått mycket positiv respons för min podd så det känns bra med en fortsättning. Samtidigt är det vemodigt att sätta punkt för tio säsonger som innehållit många intressanta möten och samtal, säger ärkebiskop Antje.
– Många av mina lyssnare har gett uttryck för att det behövs utrymme för denna typ av samtal där vi kan tänka högt, tala till punkt och reflektera också över de frågor som inte ställs så ofta, fortsätter hon.

Samtalen handlar om existentiella frågor, kristen tro och om samhällsutmaningar. Inför varje samtal har ärkebiskop Antje valt ut en bibeltext att samtala om. Bland höstens gäster finns tidigare statsminister Stefan Löfven och människorättsaktivist Linnéa Claeson. Stefan Löfven berättar om ups and downs för en statsminister och om behovet av mer filosofi och teologi och Sveriges roll i världen. Linnéa Claeson ger konkreta tips till den som utsätts för hot och hat samt berättar vad som ger henne hopp inför framtiden.

Höstens fem gäster (säsong tio):

Avsnitt 50 (9/9): Jenny Madestam, statsvetare                                                  
Om ledarskap, om maktens kvinnor och om formell och informell makt och om religionens plats i samhället, samt om vilka som vill engagera sig i politik i framtiden.

Avsnitt 51 (16/9): Stefan Löfven, tidigare statsminister
Om behovet av mer filosofi och teologi och om Sveriges roll i världen, om politik i ett övergripande perspektiv och om livet efter statsministeråren.

Avsnitt 52 (23/9): Linnéa Claeson, människorättsaktivist och jurist
Om sexuella trakasserier, näthat, och mångfald, och om psykisk ohälsa bland unga. Hon berättar även om sin vänskap med Hédi Fried.

Avsnitt 53 (30/9): Cecilia Rydinger, dirigent
Om makt och ledarskap, om att vara kvinnlig dirigent för en manskör och om musikens betydelse.

Avsnitt 54 (7/10): Katarina Pirak Sikku, konstnär
Om samisk kultur och samisk identitet, både i kyrka och samhälle och om den svenska rasbiologins inverkan för samerna.

Varje samtal är omkring en timma. Med start den 9 september släpps ett nytt avsnitt varje fredag, fem veckor framåt. Podcasten finns tillgänglig i vanliga kanaler, till exempel iTunes, samt på Svenska kyrkans webbplats. Där kan man också lyssna till de 49 tidigare podcastavsnitten.

Kontakter

Bilder

Stefan Löfven är en av fem nya gäster i ”Prata till punkt med ärkebiskopen”. Foto: Mikael Stjernberg.
Stefan Löfven är en av fem nya gäster i ”Prata till punkt med ärkebiskopen”. Foto: Mikael Stjernberg.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Svenska kyrkan på COP28 för klimaträttvisa och framtidstro29.11.2023 14:34:25 CET | Pressmeddelande

Världens länder samlas i Dubai den 30 november för årets klimattoppmöte, COP28. Med på mötet finns bland andra biskop Marika Markovits, Linköpings stift. I år sker den första globala översynen för hur världens länder gemensamt bidragit till Parisavtalets mål. En annan viktig fråga handlar om klimatfinansiering, för anpassning och kompensation för förluster och skador, som är en fråga om klimaträttvisa.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum