Region Örebro län

Högkostnadsskydd för hjälpmedel ska utredas

Dela
Vilken är den maximala summa som den länsinvånare som använder ett eller flera hjälpmedel ska betala?

Det är en fråga som hälso- och sjukvårdsnämnden vill se utredd under nästa år.

En person med funktionsnedsättning kan behöva hjälpmedel för att livet ska fungera så bra som möjligt, exempelvis för att bli mer aktiv, delaktig och självständig.

- Vi vill under nästa år kunna presentera ett högkostnadsskydd för hjälpmedel. Vi vet dock inte i nuläget hur det ska utformas. Det är något som hälso- och sjukvårdsnämnden därför vill ska utredas, säger Karin Sundin (S), ordförande i Region Örebro läns hälso- och sjukvårdsnämnd.

Region Örebro län fattade beslut om ett nytt system för avgifter för personliga hjälpmedel under 2019. Syftet var att skapa ett mer sammanhängande och rättvist system genom abonnemangsavgifter. Men alla avgifter för hjälpmedel ryms inte i abonnemanget, vilket innebär att den totala kostnaden för hjälpmedel fortfarande kan vara hög för den enskilde individen.

- Utgångspunkten för arbetet är att avgiftssystemet ska vara så jämlikt och jämställt som möjligt. Vi behöver se över systemet så att inte de sammantagna kostnaderna för hjälpmedel, både de hjälpmedel som ryms inom och som ligger utanför abonnemangsavgiftssystemet, blir för höga för den enskilde, säger Karin Sundin.

På webbplatsen 1177.se går det att läsa mer om avgifter för hjälpmedel i Örebro län.

Kontakt

Karin Sundin, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, telefon: 072-142 06 20

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Karin Sundin, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Karin Sundin, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Ladda ned bild

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum