Belysningsbranschen

KVA och Sundbybergs kyrka utsedda för vinnare av Svenska Ljuspriset

Dela
Kungl. Vetenskapsakademien (KVA) och Sundbybergs kyrka & kyrkopark har korats till årets vinnare av Svenska Ljuspriset. Utmärkelsen delades ut den 6 september i Stockholm.
Årets vinnare av Svenska Ljuspriset Interiör & Exteriör
Årets vinnare av Svenska Ljuspriset Interiör & Exteriör

Utmärkelsen Svenska Ljuspriset ges till projekt där ljus och belysning använts på ett föredömligt sätt för att skapa en bra belysning för både människa och miljö samt för att lyfta fram byggnadens eller platsens identitet och karaktär och dess arkitektur. Tävlingen har två klasser, en för interiör- och en för exteriörprojekt.


Vinnare av Svenska Ljuspriset Interiör - Kungl. Vetenskapsakademien, Stockholm
Ljussättningen fungerar bäst när den framhäver kvalitéer i rumsgestaltning, inredning och föremål. Det har varit Swecos vision för KVA, som har många äldre delar med höga kulturhistoriska värden. Ljusteamet har velat utforma moderna ljusmiljöer som skapar en illusion av att de äldre historiska armaturerna gör jobbet. Man har även återbrukat armaturer för att ge besökaren upplevelsen av en väv från olika tider.

Juryn motiverar sitt val av vinnare i interiörklassen enligt följande:
”Ett ljus i symbios med arkitektur och interiöra material, förhöjer såväl de historiska som moderna rummen. Kreativa och subtila ljuslösningar uppmuntrar på ett unikt sätt till det vetenskapliga samtalet.  Tekniska utmaningar sent i processen ledde fram till en brilliant specialtillverkad armatur. Detta projekt av kunglig dignitet och finess, ger besökaren en aldrig sinande ström av wow-upplevelser.”


Vinnare av Svenska Ljuspriset Exteriör – Sundbybergs kyrka och kyrkopark
Målet har varit att skapa en mer hållbar ljusmiljö utifrån flera olika aspekter. Utöver att lyfta fram kyrkans arkitektur och kulturvärden och stärka tryggheten och tillgängligheten i parken så bidrar den nya belysningen till en stor sänkning av energianvändningen och minska mängden ljusföroreningar.

Jurymotivering av vinnaren i exteriörklassen lyder så här:
”Med stort engagemang och med respekt för kulturarv, belysningshistoria, stadsbild och miljöpåverkan har designteamet skapat en gudomlig ljusmiljö, att både på håll betrakta och vistas i. Genom noggrant utvalda och inriktade armaturer samt väl balanserade ljusnivåer framhävs kyrkobyggnadens volymer och dess speciella arkitektur. Därtill har man på ett föredömligt sätt haft modet att släcka ner nattetid. Ingenting har lämnats åt slumpen!”

Fyra hedersomnämnanden

Förutom vinnaren utsåg juryn tre hedersomnämnanden i interiörklassen: Brasserie Astoria i Stockholm (jusdesign: Paloma Design Studio), Ericsson Imagine Studio (ljusdesign: Exengo) och Quality Hotel The Weaver i Mölndal (ljusdesign: Ljusrum) samt ett i exteriörklassen: Gubbängens fördelningsstation (ljusdesign: Sweco)

***

Fakta om medverkande: 

KUNGL. VETENSKAPSAKADEMIEN:

Beställare: Kungl. Vetenskapsakademien
Belysningsplanerare: Sweco Architects: Evelina Ekstrand, Jonas Kjellander, Jonathan Lindberg, Åsa Rodenkirchen Machado, Majid Miri, Simon Nyström, Alexandra Schremer Payén, Viola Deti
Arkitekt och inredningsarkitekt: Evelina Ekstrand, Jonas Kjellander, Jonathan Lindberg, Åsa Rodenkirchen Machado
Elkonsult: ECO konsult/Granlund Tobias Wigh, Björn Sundell
Elentreprenör: El & Ljusdesign/ Mattias Eriksson
Belysningsleverantörer: Ateljé Lyktan/Tommy Jäversjö, Stefan Carlsson, Iguzzini/Robert Sund, LED Linear, Lucifer Lighting, Lumino, Oluce, Super Modular, Svenskt Tenn, Örsjö

 

SUNDBYBERGS KYRKA OCH KYRKOPARK:

Beställare: Svenska kyrkan, Sundbybergs församling
Belysningsplanerare: White arkitekter. Ansvarig ljusdesigner: Clara Fraenkel. Ljusdesigner: Malin Alenius, Viktor Sveding
Arkitekt: Bebyggelseantikvarie: Eva Wallström, Stockholms ­byggnadsantikvarier
Landskapsarkitekt: White ­arkitekter
Elkonsult: ElectroEngineering
Elentreprenör: Emil Lundgren
Belysningsleverantörer: Fergin, Stockholm Lighting Company, Signify, Erco, Fox Belysning, Moramast, Supermodular, Rebel light, Ljusdesign i Gävle

***

Prisutdelningen skedde i samband på Ljusdagen på Clarion Sign i Stockholm. 

Fakta om Svenska Ljuspriset
Svenska Ljuspriset är en årlig tävling som syftar till att uppmärksamma den höga nivån av ljusplanering i Sverige och vill lyfta fram projekt där ljus använts på föredömligt sätt för att förstärka anläggningens funktion och arkitektur. Juryn bedömer såväl visuella, estetiska, funktionella, tekniska, som driftsekonomiska aspekter. I årets tävlingsomgång tävlar projekt färdigställda under 2021.

Tävlingen har en lång tradition och arrangeras nu för trettionde året i rad. Det är många prestigeprojekt som kammat hem priset under årens lopp. Arrangörer är de tre belysningssällskapen: Sydljus, Västsljus och Svenska Belysningssällskapet tillsammans med tidningen Ljuskultur.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Årets vinnare av Svenska Ljuspriset Interiör & Exteriör
Årets vinnare av Svenska Ljuspriset Interiör & Exteriör
Ladda ned bild
Kungl. Vetenskapsakademien: Beijersalen, foto: Måns Berg
Kungl. Vetenskapsakademien: Beijersalen, foto: Måns Berg
Ladda ned bild
Kungl. Vetenskapsakademien, Burspråket i foajén, foto: Måns Berg
Kungl. Vetenskapsakademien, Burspråket i foajén, foto: Måns Berg
Ladda ned bild
Kungl. Vetenskapsakademien, Nobelrummet, foto: Åke E:son Lindman
Kungl. Vetenskapsakademien, Nobelrummet, foto: Åke E:son Lindman
Ladda ned bild
Sundbybergs kyrka med den omgivande parken, foto: Erik Hagström
Sundbybergs kyrka med den omgivande parken, foto: Erik Hagström
Ladda ned bild
Ett gångstråk i kyrkoparken, foto: Erik Hagström
Ett gångstråk i kyrkoparken, foto: Erik Hagström
Ladda ned bild
Sundbybergs kyrka, foto: Erik Hagström
Sundbybergs kyrka, foto: Erik Hagström
Ladda ned bild

Länkar

Om

Belysningsbranschen
Belysningsbranschen
Box 17154
104 62 Stockholm

0702114541http://www.belysningsbranschen.se

Belysningsbranschen är huvudorganisation för Sveriges tillverkare och importör av ljuskällor, belysningsarmaturer och komponenter. Vi har som verksamhetsmål att skapa intresse, sprida kunskap och verka för ökad kvalitet på belysning i den offentliga miljön. 

https://belysningspodden.podbean.com/

Följ Belysningsbranschen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Belysningsbranschen