Stjärnan bland smörrebröden
Stjerneskud är en variant av ett smörrebröd och som skapades av en ung dansk kock vid namn Ida Davidsen för att hedra den ryske kosmonauten Yuri Gagarins besök i Köpenhamn 1962. Stjerneskud var på den tiden en twist på det traditionella smörrebrödet som vanligtvis bestod av en skiva rågbröd toppad med ingredienser som inlagd sill eller rostbiff. En äkta Stjerneskud består av två filéer rödspätta – den ena ångad, den andra stekt i ströbröd – som läggs ovanpå en rågbrödskiva så att de får formen av en rymdraket och som åtföljs av skalade räkor och rökt lax.
Restaurangen Ida Davidsen i Köpenhamn är fortfarande en av de bästa platserna att avnjuta en Stjerneskud och som med tiden blivit en av de mest älskade rätterna i Danmark.
Hungriga veterinärer och sol
En annan populär dansk rätt – i sig nästan 100 år gammal – är Dyrlægens natmad, eller "Veterinärens nattmacka”. Den uppfanns på 1920-talet på en restaurang som drevs av Ida Davidsens farfar, Oskar, och består av smörat rågbröd toppat med leverpastej, skivad saltbiff, gelé och rödlöksringar. Historien säger att rätten skapades till en av restaurangens stamgäster, en veterinär vid namn Sigurd Kejlgaard, som tog hand om hästarna i det kungliga stallet.
En annan klassiker bland de danska smörrebröden är Sol Over Gudhjem ("Solen över Gudhjem"). En smörrebrödsrätt som uppfanns på den danska ön Bornholm för mer än 100 år sedan. Här använder man rökt sill, gräslök och rå äggula (som representerar "solen" som skiner över staden Gudhjem) som ingredienser. Historiker tror att det var skotska soldater, som var utplacerade till den närliggande ön Christiansø , som introducerade tekniken för att röka fisk till Bornholm, där det första rökeriet byggdes 1866 i Gudhjem.
Smörrebröd har funnits länge men denna danska lunchklassiker har fått en rejält uppsving de senaste åren och är nu hippare än någonsin. Idag är några av landets bästa restauranger specialiserade på att göra moderna versioner av rätten, med eget färskt bröd och pålägg.
Här listar vi några restauranger där man kan få njuta av smörrebröd eller som det heter på danska ”smørrebrød”:
Att sätta en modern twist på den traditionella rätten gjorde Adam Aamann till en kulinarisk stjärna - media kallade honom "smörgåskungen" - och i hans ljusa, moderna restaurang i centrala Köpenhamn är det bästa stället att förstå varför han fått smeknamnet.
Anx grundades av stjärnkocken Wassim Halal i Aarhus och erbjuder "omtolkningar" av klassisk dansk smörrebröd med de finaste ingredienserna.
Som namnet antyder är detta bornholmska rökeri ett autentiskt ställe att prova "Sol over Gudhjem", den lokala smörrebrödssrätten gjord på rökt sill och rå äggula.
Denna femte generationens restaurang säger sig nu ha mer än 250 smörrebrödsalternativ på menyn, inklusive smörgåsar skapade för stjärnor som Roger Moore och kända rätter som " Veterinärens nattmacka" och "Stjerneskud".
En restaurang men anor från 1877 och är en av de äldsta och bästa restaurangerna i Köpenhamn. På restaurangens meny fins mer än 110 olika smörrebröd, inklusive 21 med sill.
Den här moderna Köpenhamnsrestaurangen drivs av svenske kocken Magnus Pettersson och vann en Bib Gourmand 2019 – för att ha serverat högkvalitativ mat till ett rimligt pris – och vissa förväntar sig att det blir den första smørrebrødsrestaurangen att vinna en Michelin-stjärna.
Kontakter
Henrik GöthlinPR & Press Manager, SwedenVisitDenmark
Tel:+46 (0)768 35 00 31hengot@visitdenmark.comBilder
Länkar
Om
No. 18 Grand Central Centralplan 15
11120 Stockholm / Sweden
+46 (0) 768 35 00 31http://www.visitdenmark.com
VisitDenmark är Danmarks nationella turismorganisation med uppgift att informera om och marknadsföra Danmark som resmål för svenskar.
VisitDenmark samarbetar med transportörer, regioner och verksamheter i Danmark inom turistnäringen och finns representerad i åtta länder, varav Sverige är ett.
Följ VisitDenmark
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från VisitDenmark
Köpenhamn startar ett nytt grönt projekt – CopenPay8.7.2024 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
För att få turister att vara mer miljövänliga startar Wonderful Copenhagen ett nytt projekt: Betala för olika Köpenhamnsattraktioner med klimatsmarta handlingar.
5 nya stationer - Köpenhamns metro utvidgas20.6.2024 16:03:46 CEST | Pressmeddelande
Den 22 juni öppnar fem nya tunnelbanestationer när M4 till Sydhavn och Valby slår upp dörrarna för alla resenärer efter knappt sex års tunnelbanebyggande. Invigningen markeras med en gatufest på Mozarts Plats och en öppningsceremoni med kungligt deltagande.
Stickälskare sticker till Bornholm20.6.2024 11:33:25 CEST | Pressmeddelande
Besök garnparadiset "Strik Bornholm". Den 19-22 september samlas över 2000 garnälskare från Norden i idylliska Allinge på norra Bornholm. Upplev lärorika workshops, inspirerande stickkaféer och en mässhall fylld med garn och tillbehör.
NY DESIGNUTSTÄLLNING – ”DANISH MODERN”11.6.2024 16:08:50 CEST | Pressmeddelande
Designmuseum Danmark i Köpenhamn invigde den 7 juni en ny permanent utställning, ”Danish Modern”, som visar ikoniska danska designobjekt och utforskar dansk design från 1920- till 1970-talet. Upptäck klassiker och bryt klichéer om ”Danish Modern” i denna inspirerande utställning.
Ai Weiwei tolkar Monet med LEGO i ny utställning på Ordrupgaard Museum31.5.2024 17:06:38 CEST | Pressmeddelande
På Ordrupgaard Museum, norr om Köpenhamn, pågår en ny och spännande utställning av den kända konstnären Ai Weiwei. Utställningen, som heter "Water Lilies #1", är en unik blandning av konst och kultur visas från 31 maj 2024 till 19 januari 2025. Ai Weiwei är en berömd samtidskonstnär och aktivist. Han är känd för sina starka och tänkvärda verk som ofta kommenterar sociala och politiska frågor. Hans konst har gjort honom till en av världens mest inflytelserika konstnärer. Efter tidigare framgångar i Köpenhamn ser många fram emot hans återkomst.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum