Riksteatern

Premiär 21 september, Stockholm: Ett drömspel- en banbrytande klassiker nu som en visuell smällkaramell fylld av humor, sorg och fantasi

Dela
Carl Knif tar August Strindbergs banbrytande klassiker Ett drömspel till en ny nivå - utan att göra avkall på Strindbergs uttrycksfulla språk. På ett tilltalande sätt lyckas han tillsammans med skådespelarna fånga, förklara och förmedla vad Strindberg menade. Det blir ett helt universum innanför en ridå. Teater och dans sammanvävs och skapar en visuell, estetisk och tankeväckande scenkonstupplevelse fylld av humor, sorg och fantasi.
Foto:Cata Portin
Foto:Cata Portin

–Jag fastnade för Strindbergs Ett drömspel på grund av att jag upplever att texten bär på en koreografi. Jag blev inspirerad av att texten är så kroppslig. Skådespelet innehåller snabba förflyttningar i tid och rum, mellan dröm och verklighet, allt detta är stoff som jag som koreograf inspireras av. Jag bestämde mig också för att använda det gamla språket, det ger en annan tyngd och rytm, vilket i sin tur bidrog till föreställningens form, Carl Knif, koreograf och regissör för Ett drömspel.

Det som har fascinerat Knif med skådespelet är att det trots sin ålder är så aktuellt. Många av de frågeställningar som karaktärerna i pjäsen tampas med är i stort sett desamma som vi ställer oss i dag, som hur skall vi bäst förstå livet, och vår uppgift här på jorden? Varför är samhället så ojämlikt? Vad är konst och vilken är konstnärens uppgift? Med skådespelet vill Knif ta åskådaren på en färd i tid och rum.

–Tillsammans med Kristofer Möller har vi gjort en dramatisering av Strindbergs originalmanus. Vi har velat vara förlagan trogna men har strukit en del text och vissa scener för att ge utrymme för dansen och det visuella. Det finns traditionella danssekvenser som varvas med mera textbaserade avsnitt. Med hjälp av scenografiska element och olika objekt skapas en kropparnas och tingens koreografi, säger Carl Knif. 

August Strindbergs banbrytande klassiker Ett drömspel har förtrollat teaterpublik över hela världen. Med Knifs tolkning får den svenska publiken nöjet att uppleva en klassiker i nytt format. Med Riksteatern turnerar produktionen till tretton orter runtom i landet.

–Jag hoppas att åskådaren kan njuta av verket som en helhet där man inte behöver förstå precis allt utan kan ge sig hän åt upplevelsen och ge spelrum åt den egna fantasin. Jag hoppas att de som inte sett Ett drömspel tidigare kan få en första beröring med denna klassiker och få mersmak för just den eller klassiska pjäser överlag. Jag hoppas att åskådaren kan känna igen sig i pjäsens karaktärer. Kanske ta med sig någon av föreställningens frågeställningar och fundera på dem i förhållande till det egna livet, säger Knif.

En samproduktion av Riksteatern, Svenska Teatern i Helsingfors och Carl Knif Company.

Press och media bjuds in till premiären den 21 september på Riksteatern, Hallunda.

 
För mer information om Ett drömspel: https://www.riksteatern.se/forestallningar/ett-dromspel/
Turnéplan: https://www.riksteatern.se/forestallningar/ett-dromspel/#section2
Föreställningsbilder och trailer: https://mediabank.riksteatern.se/folder/225424/
 
Medverkande
Mårten Andersson  
Patrick Henriksen  
Olli Lautiola  
Denny Lekström  
Oksana Lommi  
Tobias Zilliacus  

Konstnärligt team
Av: August Strindberg  
Regi och koreografi: Carl Knif  
Bearbetning: Kristofer Möller, Carl Knif  
Scenograf: Erik Salvesen  
Kostymdesigner: Karoliina Koiso-Kanttila  
Ljuddesigner / Kompositör: Janne Hast  
Ljusdesigner: Jukka Huitila  
Mask & hårdesign: Tiitta Stoor  
Dramaturg: Edward Bromberg  

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto:Cata Portin
Foto:Cata Portin
Ladda ned bild
Foto:Cata Portin
Foto:Cata Portin
Ladda ned bild
Foto:Cata Portin
Foto:Cata Portin
Ladda ned bild
Foto:Cata Portin
Foto:Cata Portin
Ladda ned bild
Foto:Cata Portin
Foto:Cata Portin
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye