
Hälsa – Lärande – Trygghet
Hälsa – Lärande – Trygghet (HLT) är ett arbetssätt som erbjuder tidigt och samordnat stöd till barn och deras familjer, och som utifrån en helhetssyn åstadkommer bättre resultat. HLT har uppmärksammats nationellt, både i förslaget till ny socialtjänstlag och i omställningen till Nära vård.
HLT i Västerbotten har växt fram med nationellt stöd från Sveriges kommuner och regioner (SKR), och Ing-Marie Wieselgren har varit en viktig eldsjäl på hela den resan. Det var planerat att Ing-Marie i höst skulle besöka ett av länets HLT-team och hälsa välkommen till årets HLT-konferens. Nu blir det inte så, eftersom hon så oerhört tragiskt blev mördad i Visby, men vi ska fortsätta att inspireras av hennes gedigna klokskap, engagemang, nyfikenhet och mod, i vårt fortsatta arbete för barn och unga i Västerbotten.
Målgrupp
Konferensen vänder sig till dig som är förskollärare, lärare, specialpedagog, skolsköterska, kurator, BVC-sköterska, arbetsterapeut, psykolog, socialsekreterare, familjebehandlare, rektor eller chef i Västerbotten.
Halvdagskonferens
Fredag 16 september, klockan 8.00 – 12.00 på Nolia konferens i Umeå.
Bästa möjliga stöd i Västerbotten
HLT i Västerbotten är ett samarbete mellan Hälso- och sjukvård, förskola/skola och socialtjänst i Västerbottens femton kommuner. I varje kommun finns det minst ett HLT-team sammansatta med nyckelpersoner från de samverkande verksamheterna. Totalt arbetar 200 medarbetare i länet med HLT. HLT-teamens uppdrag är att med gemensamma krafter snabbt ge bästa möjliga stöd för barn och familjer som under en period i livet behöver det. Det kan till exempel handla om att det inte riktigt fungerar i förskolan/skolan, med kompisar på fritiden, eller att det är saker som är jobbiga i familjen.
Tidiga insatser
Erfarenheter visar att ju tidigare familjer får hjälp desto snabbare är det möjligt att skapa en positiv förändring. Tack vare HLT kan barn och deras familjer snabbt erhålla ett samordnat och anpassat stöd.
Vad är HLT?
Namnet HLT, sammanfattar tre grundläggande rättigheter som barn har, rätten till Hälsa; Lärande och Trygghet, samt tre samverkande aktörer; Hälso- och sjukvården, förskolan/skolan och socialtjänsten. Under 2021 gav HLT stöd till 600 barn och deras familjer i Västerbotten. Feedbacken från familjerna är positiv – ”Här fick vi någon som lyssnade och puttade oss framåt. De lyckades ge oss kraft att hjälpa vårt barn”. Även feedbacken från de yrkesverksamma är positiv. De beskriver både att samverkan är till gagn för barn och familjer och att den egna arbetssituationen påverkas positivt genom att man känner sig mindre ensam med svåra arbetsuppgifter.
Nyckelord
Kontakter
Ulrika Granskog, processledare, telefon 070-564 55 10.
Dokument
Om
Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.
I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Följ Umeå kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun
Satsning på mobilt operativt team ska stödja elever som riskerar skolmisslyckande14.12.2023 13:31:42 CET | Pressmeddelande
För- och grundskolenämnden får tre miljoner kronor extra i arbetet med att Umeå ska växa tryggt och säkert. Av dessa ska 1,7 miljoner kronor användas för att tillskapa ett mobilt operativt team i samverkan mellan skola, polis, socialtjänst och fritid. Teamets förebyggande arbete ska riktas till elever i årskurs 4–6 som riskerar att ha problematisk skolfrånvaro, låg måluppfyllelse och eventuellt normbrytande beteende. I förlängningen riskerar dessa elever att inte nå behörighet till gymnasiet.
Beslut om bidrag till fristående enheter och interkommunal ersättning14.12.2023 13:10:43 CET | Pressmeddelande
För- och grundskolenämnden har fattat beslut om 2024 års bidrag till fristående skolhuvudmän som bedriver förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola och fritidshem. Beräkningen av bidrag ska ske på lika villkor som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den kommunala verksamheten. Nämnden har också fattat beslut om 2024 års interkommunala ersättning för barn som är folkbokförda i Umeå kommun, men som får sin utbildning i en annan kommun.
Förstärkt satsning på unga ska förebygga skolmisslyckande och utanförskap13.12.2023 12:20:51 CET | Pressmeddelande
Kommunfullmäktige har beslutat att satsa 60 miljoner kronor extra på verksamhet med inriktning mot utsatta barn och ungdomar. Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden får en miljon kronor som ska användas till en fortsatt satsning på elevkonsulenter och till elever som läser Introduktionsprogram (IM).
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden sammanträder 13 december11.12.2023 08:30:28 CET | Pressmeddelande
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden sammanträder onsdag 13 december kl. 09.00-13.00 i lokalen Kommunstyrelsen, Stadshuset.
Pressinbjudan: Forslundagymnasiets julmarknad är tillbaka8.12.2023 08:15:02 CET | Pressinbjudan
Lördag 16 december, klockan 11–16, är det traditionell julmarknad på Forslundagymnasiet. Marknaden samlar omkring 80 utställare, varav 40 UF-företag (Ung företagsamhet), som säljer sina produkter och tjänster. Gårdsbutiken och djurstallarna är öppna och fika finns till försäljning.