Riksteatern

Premiär 30 september, Stockholm: Hoota- mästaren Amer Hlehel tar oss igenom ett verk om hur människan kompromissar med sin medmänsklighet

Dela
Riksteatern presenterar en av mellanösterns mest kända skådespelare, den kritikerhyllade dramatikern, regissören och skådespelaren Amer Hlehel. Han medverkar själv och har även skrivit manus till föreställningen Hoota som åker på turné med Riksteatern i höst. Det blir en gripande pjäs om människans kreativitet för att överleva.
Bildrättigheter:Amer Hlehel
Bildrättigheter:Amer Hlehel

–Det känns underbart att återigen samarbeta med Riksteatern, särskilt efter vår gemensamma turné med föreställningen Taha för några år sedan. Jag ser fram emot att få turnera igen, upptäcka mer av Sverige och den svenska publiken, säger Amer Hlehel, manusförfattare och skådespelare i Hoota.

Föreställningen är aktuell på många sätt utifrån det som just nu sker i vår samtid. Den handlar om de moraliska val en människa kan ställas inför när ett krig rasar. 

–Publiken får följa Bassel, en ödmjuk och godhjärtad man som befinner sig i svåra situationer. Han börjar hantera sin nya verklighet genom att utföra hemska handlingar, utan att vara medveten om det. Denna berättelse är präglad av det som händer i delar av arabvärlden och hanteringen av de senaste tio mörka åren i vissa länder. Pjäsen reflekterar över människans kreativitet i svåra situationer, om vad denna anpassning gör med oss och hur långt ett kompromissande med vår medmänsklighet och moral kan sträcka sig, säger Amer Hlehel.

Publiken finns med vid varje beslut huvudpersonen Bassel tar och följer honom hela vägen på resan. Hur mycket är vi egentligen beredda att offra vår moral, för att själva överleva och för att rädda våra nära och kära? 

– Efter att ha sett hur inbördeskrigen i arabvärlden har förändrat och påverkat ett folk, från ett ögonblick till ett annat, från att vara vanliga människor som lever och hanterar sin vardag, till soldater och krigare som utan gränser gör allt det som kriget kräver av de. Jag har blivit förundrad efter att ha bevittnat detta och ville därför försöka förstå hur långt inne våra behov av överlevnad befinner sig eller gömmer sig inom oss. Jag hoppas att publiken kommer att våga ställa sig de frågor som pjäsen behandlar och reflektera över hur de själva skulle reagera om de befann sig i en liknande situation, säger Hlehel.

Pjäsen spelas på engelska eller arabiska och textas till svenska.

Föreställningen kommer att turnera till 31 orter runtom i landet mellan den 30 september till den 29 november. 
Press och media bjuds in till premiären den 30 september på Riksteatern, Hallunda.
Amer Hlehel är anträffbar för media den 26-30 september

För turnéplan tryck: här 
För föreställnings- och pressbilder, ljudklipp och trailer tryck: här
För mer information om Hoota tryck: här


Om Amer Hlehel

Hlehel är en erkänd skådespelare, och känns igen bland annat från den prisbelönade filmen Paradise Now som vann en Golden Globe för bästa utländska film och som blev oscarnominerad i samma filmkategori. Men även från sin internationella succépjäs TAHA, som knockade såväl publik som recensenter, https://www.riksteatern.se/forestallningar/taha/archive/202010041900-91810G

Amer Hlehel var också aktuell på årets Cannes festival med filmen Mediterranean fever och som tävlade i genren Un certain regard . Den filmen belönades med Best Screenplay Prize, https://www.festival-cannes.com/en/films/mediterranean-fever 


Medverkande
Amer Hlehel  
Konstnärligt team
Text: Amer Hlehel  
Regissör: Amir Nizar Zuabi  
Ljus: Muaz Muhammad 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Bildrättigheter:Amer Hlehel
Bildrättigheter:Amer Hlehel
Ladda ned bild
Bildrättigheter:Amer Hlehel
Bildrättigheter:Amer Hlehel
Ladda ned bild
Bildrättigheter:Amer Hlehel
Bildrättigheter:Amer Hlehel
Ladda ned bild
Bildrättigheter:Amer Hlehel
Bildrättigheter:Amer Hlehel
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum