Riksteatern

Riksteaterns Tyst Teater presenterar Open Sign i Skopje och i Örebro

Dela
I morgon genomförs årspremiären av Open Sign - en öppen scen på teckenspråk - för första gången i två länder samtidigt. Riksteaterns Tyst Teater uppmärksammar även Teckenspråkets dag på flera sätt. Josette Bushell-Mingo, konstnärlig ledare för Riksteaterns Tyst Teater, kommer att hålla tal på Sergels Torg i Stockholm i samband med uppropet Döv- Självklart.

Open Sign, ett samlingsnamn för alla som vill ordna en öppen scen på teckenspråk, ordnas både i Örebro och Skopje, Makedonien.

- I och med att Open Sign genomförs på samma dag både i Örebro och Skopje manifesterar sig verkligen Riksteaterns Tyst Teater som det internationella center vi är. Ungdomar i Örebro och Skopje kommer dessutom att kunna kommunicera med varandra via Skype under pågående Open Sign, berättar Mia Modig, som är projektledare på Riksteaterns Tyst Teater och kommer att vara i Örebro i morgon.

Open Sign i Skopje arrangeras av Children's Theatre Center, CTC, i Makedonien med deltagare från Makedonien, Albanien, Kosovo, Serbien. Senare i år hålls även en fortsättningsutbildning i skådespelargestaltning. Deltagare i projektet från Riksteaterns Tyst Teater är skådespelaren Juli af Klintberg som nu fortsätter sitt arbete från förra året. När projektet i Makedonien startades deltog 41 medverkande från hela Balkan.Totalt nådde projektet ca 1000 personer, både deltagare och publik, under 2010 .

Open Sign i Örebro är en del i ett Teckenspråkets-dag firande, som arrangeras av Dövföreningen i Örebro län och Örebro Dövas Ungdomsklubb, och inleds redan i dag. Tid och plats för Open Sign i Örebro: Café skogen, Glomman, Sörbyvägen 15, lördag kl 13.00

Mer information om Döv-Självklart, där Josette Bushell-Mingo deltar, finns här: http://ofcoursedeafworld.blogg.se/ (http://ofcoursedeafworld.blogg.se/)

Teckenspråkets dag anordnas den 14 maj varje år i olika städer i Sverige. Sveriges riksdag erkände teckenspråket som dövas första språk den 14 maj 1981. Läs mer här: http://www.sdrf.se/sdr/tmpl/standard.php?pageId=738&rid=0 (http://www.sdrf.se/sdr/tmpl/standard.php?pageId=738&rid=0)

Kontaktperson: Mia Modig, sms, mobil: +46730636638, texttel: 08-531 99 199, bildtfn: tystteater@sip.omnitor.se (tystteater@sip.omnitor.se), mia.modig@riksteatern.se (mia.modig@riksteatern.se)

Om Riksteatern

Kontakter


Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye