Riksteatern

Jubel för 10 stipendiater och ett hedersomnämnande på Riksteaterns kongress i Stockholm

Dela
Skådespelarna Juli af Klintberg, Göran Forsmark och Ingrid Wallin var några av dem som mottog Riksteaterns stipendier och hedersomnämnande under Riksteaterns kongress på Södra Teatern i går kväll. Bland Riksteaterns stipendiater finns också bland andra Christopher Akrill, dansare Cullbergbaletten, Sandra Andreis, initiativtagare till Lekplats, och Suzanne Sellin, anställd av Riksteatern Vilhelmina.

De 10 stipendiaterna och hedersomnämnandet för 2010 som delades ut på Riksteaterns kongress i lördags kväll:

Lisa Engman Roos, som är anställd av Östersunds teaterförening, fick Riksteaterns stipendium bland annat för att hon ”jobbar för att alla besökare ska få med sig positiva upplevelser eller något viktigt att diskutera”.

Juli af Klintberg, Riksteaterns Tyst Teater, hyllades av stipendiekommittén för sitt mångsidiga engagemang. Förra året spelade hon till exempel Sonette i Halvsjupojken av Cristina Gottfridsson, undervisade ungdomar i Makedonien och coachade artister i Open Sign.

Ayla Zorer, som är medlem i Turkisk-Svenska Riksteaterföreningen, fick stipendium för sina insatser kring föreställningen Yarinlara Gec Kalmadan. Ur motiveringen: ”Hon regisserade inte bara ungdomar som var helt nya som skådespelare, hon tog också hand om alla om alla delar i produktionen”.

Sandra Andreis fick Riksteaterns stipendium för sitt arbete med scenkonstprojektet Lekplats och för att hon skapat möjligheter för många. Ur motiveringen: ”Som initiativtagare och konstnärlig processledare har hon visat ett stort engagemang, och hon inspirerar andra till nya samarbeten och spännande möten.”

Ulla-Stina Nordh, ordförande i Uppvidinge Riksteaterförening, premierades för att hon sprider kunskap om föreningsarbete i Uppvidinge-modellen och för att hon ” bidrar till utveckling och nya sätt att tänka”.

Lena Lundman, ordförande Riksteatern Östergötland, fick stipendiet bland annat för att hon ” sätter publiken och arrangörerna i fokus och har en kulturpolitisk vision”.

Niclas Molin, tekniker, hyllades för att ”Riksteaterns turnéer och teknik fungerar smidigt när hans spännvidd och nytänkande ger effekt”.

Suzanne Sellin, som är anställd av Riksteatern Vilhelmina, hyllades bland annat för sitt mångåriga arbete och förmåga att bygga nätverk.”Att Vilhelmina befäst sin plats på den kulturella kartan är inte någon slump”, skrev Riksteaterns stipendiekommitté.

Föreningen Scenkonst Kalmar fick stipendiet för sitt målmedvetna arbete som givit resultat under 2010. Stipendiekommittén skrev: ”Förra året växte deras publiksiffror, i nära samarbete med Kalmar Teaterförening, med hela 200 %”.

Cullbergbalettens Christopher Akrill lovordades för fantastiska prestationer, bland annat i Ekmans Triptych av Alexander Ekman.

Hedersomnämnade delades ut till ensemblen för Ensam rävhane. Göran Forsmark, Ingrid Wallin, Olof Willgren och Anne-Marie Broms hyllades bland annat för ”63 föreställningar i ett tajt spelschema” och för ”rollprestationer som kommer att leva kvar hos publiken länge, länge” .

Alla motiveringar finns här: http://www.riksteatern.se/stipendiater2010 (http://www.riksteatern.se/stipendiater2010)

Bildmaterial på Göran Forsmark, Ingrid Wallin, Lisa Engman Roos, Juli af Klintberg, Lena Lundman, Suzanne Sellin och Sara Svanberg från föreningen i Kalmar finns i Riksteaterns bildbank på den här länken: http://riksteatern.brandportal.net/files/startpage.aspx (http://riksteatern.brandportal.net/files/startpage.aspx) Skriv stipendiatens namn i sökrutan uppe till höger.

Fakta om Riksteaterns stipendier: Riksteaterns medlemmar och personal i hela Sverige nominerade, stipendiekommittén fick in närmare 50 förslag. Stipendiekommitténs medlemmar byts ut varje år och består av både ideella och anställda inom Riksteatern.10 stipendiater belönades med 8000 kronor, statyetten Huvudentré, ritad av Björn Fallström och skulpterad av Matilda Johansson samt ett diplom formgivet av grafikern Mikael Sjömilla.

Stipendiekommitténs medlemmar i år var: Lasse Halldén, Riksteaterns personalavdelning och ordförande i stipendiekommittén, Johan Engman, anställd av Halmstads teaterförening, Johanna Gidlund, Riksteaterns kommunikationsavdelning, Hedda Krausz Sjögren, regissör och skådespelerska, Marie Reifelton, teaterkonsulent i Jönköping, Daniel Eriksson, ljudtekniker, Riksteatern, Runa Fransson, ordförande, Storumans Musik- och Teaterförening.

Kontaktperson: Matilda Asp, matilda.asp@riksteatern.se (matilda.asp@riksteatern.se), telefon 08-531 994 08, 070-637 59 40.

Om Riksteatern

Kontakter


Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye