Riksteatern

Festivaler, folkparker och Almedalen för Riksteatern i sommar

Dela
I sommar medverkar Riksteatern på Arvikafestivalen, Stockholm Pride i Kungsträdgården och på Peace & Love i Borlänge. Under Almedalsveckan finns Riksteatern på plats i Visby med bland annat Ubah Musses mycket uppmärksammade berättelse Vem sover i natt? I augusti dansar Cullbergbaletten traditionsenligt i Vitabergsparken. Tillsammans med Parkteatern arrangerar Riksteatern också Scandinavian Superjam och Emil Jensen ger två föreställningar av succéshowen Livs Levande i Galärparken. De nyinvigda scenerna på Södra Teatern bjuder på konserter och klubbar och sedan tidigare är det också klart att Riksteatern gör fem sommarturnéer tillsammans med Folkets Hus och Parker.

Riksteaterns sommar 2011: Ståupp med Norra Brunn på turné med Riksteatern och Folkets Hus och Parker, premiär i Sjödalsparken i Huddinge 15 juni Riksteatern och Folkets Hus och Parker tar humorn till folkparkerna i sommar med några av landets främsta ståuppartister från Norra Brunn. Efter 22 år på Surbrunnsgatan 33 i Stockholm ger sig Sveriges mest kända stand-up-krog ut på turné med Marika Carlsson, Elina Du Rietz, Thomas Oredsson, Jörgen Sjöberg, Tobias Persson, Pontus Enhörning, Lasse Nilsen, Lasse Karlsson, Håkan Jäder, Mikael Koppelman, Dominik Henzel och Ann Westin. Turnén pågår till och med 26 november. Hur långt når Alfons? 17 juni-31 augusti Riksteatern och Folkets Hus och Parker tar i sommar ut Boulevardteaterns kritikerhyllade föreställning Hur långt når Alfons? Som Alfons Åberg syns Roger Westberg känd bland annat som Rogga i Björnes magasin och som motspelare till Amy Diamond i Alice i underlandet. Medverkar gör också Gustav Lundkvist. Den lekfulla pjäsen är regisserad av Ika Nord och bygger på den klassiska barnboken av Gunilla Bergström. Riksteatern och Folkets Hus och Parker turnerar Superhjältekonserten: Supersnälla Silversara och Stålhenrik i folkparkerna, premiär på Peace & Love i Borlänge 1 juli, turné till och med 14 augusti För andra året i rad och efter fjolårets supersuccé, som lockade 127 132 besökare, åker superhjältarna Supersnälla Silversara och Stålhenrik på turné i landet, i ett samarbete mellan Riksteatern och Folkets Hus och Parker. Tillsammans med ett robotband och den onda karaktären Boel Floodhaste bjuder de på ett musikaliskt actionäventyr för hela familjen: Superhjältekonserten. Riksteatern och Best Western på Peace & Love 1-2 juli Riksteaterns huvudsponsor Best Western medverkar i sommar på Sveriges största festival och Riksteatern tar med sig ett gäng handplockade artister till deras lounge vid campingområdet. Festivalbesökarna får ta del av exklusiva framträdanden av DJ NevaDeelay, tre av Sveriges tyngsta Spoken Word-poeter; Oskar Hanska, Olivia Bergendahl och Kung Henry och dessutom bjuds det på ett battle mellan ivriga centraleuropeiska musiker med Hakan Vreskala och hans Klubb East ’n’ bul i spetsen.

Riksteatern i Almedalen 6-7 juli Riksteatern medverkar i Almedalsprogrammet med föreställningen Vem sover i natt?, Ubah Musses uppmärksammade berättelse om att komma som ensamkommande flyktingbarn till Sverige. Föreställningen, med Ubah Musse i den enda rollen, följs av ett samtal med Röda Korset under rubriken: ”Barn och unga på flykt - med rätt att komma till tals”. Moderator för samtalet är Martina Anlér från Röda Korsets ungdomsförbund. Vem sover i natt? Presenteras som en del av Kultur i Almedalen som arrangeras av bland andra Svensk Scenkonst och Riksteatern. 6 juli, kl 15:15-17:00, Länsteatern i Visby.

Riksteatern medverkar också vid Civilsamhällets organisationer i samverkan (Civos) ekonomiska seminarium, där Riksteaterns vd Birgitta Englin är moderator. Civos arrangerar en heldag med seminarier om civilsamhället ur tre aspekter: ekonomi, demokrati och välfärd. 7 juli kl 10:00 - 11:30, Nunnegränd 4-6 .

I Almedalen presenterar också Södra Teatern ett samarbete med Riksutställningar och Riksantikvarieämbetet, det blir en ny form för debatt. Under rubriken ”Kultur och Censur” möts sex vältaliga kämpar, tre för, tre emot ett påstående, t ex "Censur är bra för en skarp och välformulerad kultur!" Publiken röstar i början om sin ståndpunkt och igen efter avlutande debatt. Har talarna påverkat dem? Debatten sänds också via webben. Debatten följs av mingel. 5 juli kl 15:00 - 19:00, Holmen, Visby Hamn.

Emil Jensen på sommarturné Efter vårens långa succéturné med den nya showen Livs Levande och lanseringen av hans fjärde fullängdsalbum Rykten fortsätter Emil Jensen i sommar sitt segertåg genom landet. I sommar gästar han ett tiotal festivaler, allt från små till stora. Dessutom, i samarbete med Stockholms Stadsteater Parkteatern, ger Emil Jensen två föreställningar av Livs Levande i Galärparken 8-9 juli.

Arvikafestivalen 14-16 juli För nionde året i rad parkerar Riksteatern på Arvikafestivalen och presenterar som alltid ett axplock av landets hetaste scenkonst på Andromedascenen. Det blir euforisk rejvcirkus med Sirqus Alfon, ny vass och stenhård standup med Humorhögshonnör feat Evelyn Mok, Sandra Ilar och Ola Söderholm, Emma Knyckare, Jonatan Unge och Simon Svensson. De bästa från årets Poetry slam SM får göra upp igen i Poeter Poeter Poeter. Scenkonstkollektivet Potato Potato gör upp med Khaddaffi och humor, syntar, hårpiskor, sambarytmer, ritualer, sång och dans med Svenska Flickan. En svängig mix av karneval och Tranströmer blir det på Förfest med Nevadeeläy, Diva Cruz, P L. Bouquelon, Henry Bowers och Saman Faramarzi. Sveriges största manustävling Ny Text! finns på plats tillsammans med Taxi Taxi. Sist men inte minst medverkar Catti Brandelius och Johanna Nordström i en återträff med Miss Universum.

Stockholm Pride 2-6 augusti (Stockholm Pride pågår 1-7 augusti) För fjärde året i rad gästar Riksteatern Stockholm Pride som i år har sitt huvudsakliga festivalområde i Kungsträdgården, på Stockholms Stadsteater och i Kulturhuset. I sommar programlägger Riksteatern Mellansscenen i Kungsträdgården som fylls med mängder av artister, bland andra Emil Jensen, Catti Brandelius, Johanna Nordström, en massa poeter, Christina Kjellson och Svenska Flickan. Fullständigt artistprogram presenteras senare. Art of the Streets 13-14 augusti I augusti anordnar Riksteatern för andra året i rad ett två dagar långt gatukonstkonvent, Art of the Streets, på Södra Teatern i Stockholm. Art of the Streets är en del av Riksteaterns långsiktiga satsning på streetkulturen och ska behandla konstens roll i samhället. Under två dagar ges publiken en unik möjlighet att möta och inspireras av några av världens mest intressanta konstnärer inom graffiti och gatukonst. I september tar Riksteatern delar av det uppmärksammade gatukonstkonventet på turné. Klara konstnärer är: Mad C (Tyskland), känd för sina enorma muralmålningar, världsstjärnan Ikaroz (Sverige) och ständigt högaktuella Blue från Göteborg. Det blir också visning av graffitifilmen ”Wholetrain” som prisats vid Berlins internationella filmfestival, filmens regissör Florian Gaag besöker konventet.

Riksteatern och Parkteatern presenterar Scandinavian Superjam 13-14 augusti Riksteatern och Parkteatern presenterar Scandinavian Superjam 13-14 augusti i Vitabergsparken i Stockholm. För nionde året i rad samlas de allra bästa inom streetdance. Dansare från när och fjärran utmanar och inspirerar varandra i ett gigantiskt streetdancesjam och svettiga battles i form av bland annat Power to the People, Breaking Finnkamp, Bonnie & Clyde. Shower med bland andra Progressive People, Left Sound, The Last Minute och Mario P Amigo. Allting förpackas och hostas av den eminente Aaron Phirri. Cullbergbaletten på Parkteatern i Vitabergsparken 19-20 augusti Traditionsenligt medverkar Cullbergbaletten på Parkteaterns scen i Vitabergsparken. I år dansar kompaniet Ina Christel Johannessens uppmärksammade verk True Stories of Castaways and Other Survivors som hade urpremiär på Dansens Hus Lilla scen i vintras.

På Södra Teaterns scener i sommar Södra Teatern fylls i sommar av bra klubbar. En del bofasta i en och samma lokal, andra kommer att föra ett nomadiserande liv och dyka upp i lite olika lokaler; i Södra Bar, Etablissemanget eller Sjuan. Dessutom blir det utomhuskonserter på Terrassen. Bland annat ett balkan brass battle med två av de största romska orkestrarna - Fanfare Ciocărlia vs. Boban & Marko Marković Orkester. Andra höjdpunkter är Bob Hund, Visfestival med Jack Vreesvijk, Nina Ramsby, Johan Johansson, konserter med Miss Li, Thosten Flinck, Stefan Sundström, Weeping Willows och Cornelisdag med bland andra Lill Lindfors och Cajsa-Stina Åkerström. Den 16 augusti berättar Sveriges Radios utrikeskorrespondenter om arbetet från sina bevakningsområden. Södra Teatern medverkar också på Stockholms Kulturfestival fredag den 19 augusti. Dessutom tillsammans med Folkets Hus och Parker Jenny Lind möter Jussi Björling 22 juli-10 augusti Operaturnén Jenny Lind möter Jussi Björling är en hyllning till två av Sveriges främsta operasångare genom tiderna. 2011 års Jenny Lind-stipendiat, Rebecca Rasmussen och tenoren Markus Pettersson, kommer att hylla Jussi Björling som skulle fyllt 100 år i år. Idol - så som vi vill! 18 juni-26 november Idol - så som vi vill! är en föreställning om att låta sig inspireras snarare än imponeras. Föreställningen är skapad av Barnteaterakademins manusprisvinnare - teatergruppen ”Jag är här nu!”, och Nationalteaterns trombonist Lars-Erik Brossner. Manus, text och musik av de medverkande; Nadina Pundins, Harriet Ohlsson och Lisa Pedersen.

Mer information och pressbilder finns på www.riksteatern.se (http://www.riksteatern.se/) För ytterligare information kontakta gärna Erica Espling, pressansvarig Riksteatern 070-528 99 15

Matilda Asp, pressansvarig, Riksteatern 070-637 59 40

Anneli Gunnar, pressansvarig Södra Teatern och Riksteaterns internationella verksamhet 070-682 97 25 Alexandra Giertz, pressansvarig Cullbergbaletten 070-602 27 01 Om Riksteatern

Kontakter


Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye