Riksteatern

Pippi Långstrump blir teater på svenskt teckenspråk

Dela
För första gången någonsin får döva barn chansen att uppleva Astrid Lindgrens rödflätade hjälte som teater på svenskt teckenspråk när Riksteaterns Tyst Teater tar ut världens mest kända Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump på Riksteaterturné. Världspremiär för Här kommer Pippi Långstrump! blir det i Västra Frölunda, Göteborg 25 september. För regin står Debbie Z. Rennie och i rollen som Pippi: Juli af Klintberg.

- Teater är ett fantastiskt sätt att levandegöra böcker och det är självklart väldigt roligt att nu Pippi Långstrump kan tillgängliggöras också för döva barn. Barnkultur är något mycket viktigt och vi är gärna med och bidrar till att fler kan ta del av utbudet. Det ska bli spännande att få se föreställningen i Stockholm, säger Malin Billing, Saltkråkan AB som förvaltar Astrid Lindgrens samtliga verk.

- För många hörande barn är Pippi på teaterscenen en självklarhet, men inte för döva. Nu får de chansen att se en klassiker på sitt eget språk. Detta är en unik världspremiär. För mig står Pippi för både humor och allvar. Kultur kan förändra barns uppfattningar om världen och Riksteaterns Tyst Teater hoppas kunna sätta upp ännu fler klassiker i framtiden, säger Josette Bushell-Mingo, konstnärlig ledare på Riksteaterns Tyst Teater. Den helt nya dramatiseringen är gjord av Tora von Platen och bygger på flera berättelser om Pippi Långstrump. Av: Astrid Lindgren Dramatisering: Tora von Platen Regi: Debbie Z. Rennie Scenografi och kostym: Märta Fallenius Medverkande: Juli af Klintberg, Bülent Yalcin och Mette Mardqvardsen

Här kommer Pippi Långstrump! spelas som skol- och familjeföreställning, från förskoleklass till och med årskurs 6. Turnéplan Här kommer Pippi Långstrump! hösten 2011: Västra Frölunda 25 (off) -26/9 (skol), Vänersborg 27/9 (skol), Jönköping 30/9 (skol), Linköping 2/10 (off), Örebro 4/10 (off, skol), Leksand 6/10 (skol), Umeå 9 (off)-10/10 (skol), Piteå 11/10 (skol), Härnösand 13/10 (skol), Växjö 22/10 (off), Malmö 26 (off)-27/10 (skol), Helsingfors 29-30/10 (off), Stockholm 4-5/11 (off), 7-8/11 (skol), Gnesta 10/11 (skol) (skol=skolföreställning, off=offentlig föreställning) Med reservation för eventuella ändringar. Fakta om Riksteaterns Tyst Teater: Riksteaterns Tyst Teater har över trettio års erfarenhet av att producera scenkonst på svenskt teckenspråk. Tyst Teaters mångsidiga verksamhet inspirerar döva och hörande i alla åldrar och är en internationell mötesplats, ett nätverk för alla som intresserar sig för kultur, teckenspråk och mänskliga rättigheter. Pressbilder och mer information: www.riksteatern.se/press (http://www.riksteatern.se/press)

Filmat material finns tillgängligt från slutet av vecka 37, kontakta pressansvarig för inloggningsuppgifter till Riksteaterns ftp.

För mer information och intervjuförfrågningar kontakta: Erica Espling, pressansvarig Riksteatern 070-528 99 15 Om Riksteatern

Kontakter


Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye