Riksteatern

Nycirkus från Australien på Sverigeturné

Dela
Akrobatens mod blandas med dansarens skönhet när den australiensiska gruppen Circa tänjer gränserna för vad cirkus kan vara. Circa bjuder på akrobatik- och tumblingsekvenser på hög nivå, snabba, intrikata cirkusnummer och poetiska dansnummer. Gruppen kombinerar poetisk, fysisk skönhet och extraordinär cirkuskonst med avancerad ljud-, ljus- och projektionsteknik. Circa har blivit ledande inom sitt område: en ny typ av cirkus. För första gången någonsin äntrar de nu svensk mark och ger tolv exklusiva föreställningar. Sverigepremiär 7 oktober i Piteå.

I augusti 2009 besökte några riksteaterföreningar Edinburgh Festival Fringe, en av världens största scenkonstfestivaler. Gemensamt valde de ut Circa för en turné med Riksteatern. Frida Holmgren på Umeå Teaterförening var en av dem som såg Circa live: - Circa liknade inte någon annan nycirkus som vi hade sett. Det är mycket estetiskt tilltalande, med otroligt skickliga akrobater och en vacker ljudbild och ljussättning, som koreograferad dans. Det är med skräckblandad förtjusning man tittar på vissa av numren, säger hon.

Musiken i föreställningen är bland andra Leonard Cohen, Sigor Ros och Jacques Brel.

Circa-ensemblen är en grupp multibegåvade cirkusartister som i genomsnitt har tolv års utbildning var. De har blivit utvalda för sin potential som artister och jobbar för att utveckla tekniker för att lyfta cirkuskonsten till en högre nivå. Circas föreställningar ses varje år av över 50 000 besökare, såväl i Australien som i övriga världen. Circa jobbar dessutom med olika cirkusutbildningsprogram. De har sin bas i Brisbane och konstnärlig ledare är Yaron Lifschitz. Yaron Lifschitz har examen från University of New South Wales, University of Queensland och National Institute of Dramatic Arts (Nida). Sedan examen har han regisserat över 60 produktioner - opera, teater, fysisk teater och cirkus. Hans arbeten har setts i arton länder, på fem kontinenter och av över 500 000 människor.

Pressröster

"… nervpirrande, sexig, vacker och rörande cirkusföreställning” The Guardian, Storbritannien

" Circa hyllas över hela världen som en av nycirkusens mest dynamiska krafter. Har du svårt att föreställa dig hur ett trapetsnummer kan svänga från skön sensualitet till plågsam pina? Det är detta som är Circas unika styrka. Genom att smälta samman cirkus och modern dans, och kicka igång kombinationen med en blandning av ny teknik och ett mått av traditionell teater, har Circa utvecklat en stil som förmodligen undflyr alla konkreta definitioner. Men det som de gör väcker fascination och förtjusning. Deras Fringe Show (CIRCA, Riksteaterns anm) samlar höjdpunkterna från tre av deras mest hyllade arbeten och skapar en föreställning som är cirkus i dess rätta bemärkelse, men med en poetisk och livsbejakande modern twist." The Herald, Storbritannien Fakta Circa Konstnärlig ledare Yaro Lifschitz Medverkande Darcy Grant, Scott Grove, Emma McGovern, Jesse Scott, Emma Serjeant och Lewis West Föreställningen längd: 1 timme 20 minuter, utan paus.

Turnéplan Circa hösten 2011: Piteå 7/10, Umeå 9/10, Lund 12/10, Växjö 13/10, Halmstad 14/10, Kungsbacka 16/10, Trollhättan 18/10, Falun 20/10, Motala 22/10, Hangaren i Subtopia, Botkyrka 28-30/10

Pressbilder och mer information om de medverkande finns på www.riksteatern.se/press (http://www.riksteatern.se/press) FILMKLIPP FÖR TEVE Filmfiler från föreställningen finns tillgängliga på Riksteaterns FTP i mappen Pressrum - Hösten 2011. Så här hämtar du filerna: Kopiera länken nedan, öppna upp en Utforskare t. ex via ”Mina Dokument-mappen” och klistra in länken i adressfältet. Skriv in inloggningsuppgifterna nedan. Då öppnas vår ftp och du kan enkelt kopiera över filer från ftp:n till önskad mapp på din dator.

INLOGGNINGSUPPGIFTER: Adress: ftp://ftp.riksteatern.se User: press Lösen: 68ByVaV7 Tekniska problem? Kontakta Ylva Tingvik, webbansvarig: Tel: 08-531 992 56 ylva.tingvik@riksteatern.se (ylva.tingvik@riksteatern.se) För mer information och intervjuförfrågningar kontakta: Erica Espling, pressansvarig Riksteatern 070-528 99 15 Om Riksteatern

Kontakter


Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye