Riksteatern

Succén I love you, bro spelas på Riksteatern i Hallunda

Dela
I höst turnerar Riksteatern till högstadieskolor med den uppmärksammade monologen I love you, bro. Maja Salomonsson har regisserat Lars Bringås i den flerfaldigt prisbelönta pjäsen av den australiensiske dramatikern Adam J A Cass. I love you, bro bygger på en verklig händelse; mötet i ett chattrum på nätet mellan två tonårspojkar i Manchester våren 2003. Längtan efter kärlek och mänsklig kontakt ledde till lögner, fantasier, förfall och mordförsök. På lördag 29 oktober kl 14.00 ges en offentlig föreställning på Riksteatern i Hallunda, Botkyrka.

- Internet har kommit att bli en självklar del av livet. Gränserna mellan den verkliga världen och den virtuella världen suddas ut mer och mer. Pjäsen skildrar internet som en både fantastisk och farlig plats. Man kan bli vem man vill och har större frihet från begränsningar. Men pjäsen handlar också om omöjlig kärlek och att normerna kring vem man kan älska är lika begränsade på nätet som i den ”verkliga” världen. I love you, bro är en mörk och rolig thriller, på samma gång show och tragedi, säger Maja Salomonsson, regissör.

Johnny är en brådmogen och ensam fjortonåring i Manchester. För att skärma av sin jobbiga hemsituation tillbringar han sin tid i chattrum på nätet med halvtrista bekantskaper. Tills en dag, då skolans stora fotbollsstjärna MarkyMark loggar in och saker och ting tar en ny och drastisk vändning. MarkyMark misstar Johnny för en tjej och börjar flirta, och till sin egen förvåning spelar Johnny med. Snart brottas han med helt nya känslor, och tvingas till ett allt mer avancerat spel för att upprätthålla lögnen och sin dröm om kärlek. För hur behåller man sin nätpojkväns intresse när man aldrig någonsin kan träffas i verkligheten? Johnny tvingas hitta på allt fler falska identiteter i en spiral av lögner som blir allt svårare att hantera. Till slut är undergången oundviklig. Ett självmord iscensätts. - På ytan är Johnny extremt nonchalant inför sin egen smärta, men det är bara på ytan. I slutet av pjäsen ser vi hur han har blivit känslomässigt förstörd av att berätta sin historia. Vi vet, och publiken förstår, att hans showman-sida är just det, bara en show, och egentligen är han en spröd, sårbar kille, förkrossad och med en stukad själ. Fortfarande längtar han efter någon som verkligen, verkligen älskar honom på det sätt han vill bli älskad, säger dramatikern Adam Cass om huvudrollen Johnny.

Adam J A Cass, dramatiker Adam J A Cass (född 1971) är skådespelare och dramatiker, bosatt i Melbourne, Australien. Han har skrivit ett fyrtiotal pjäser och är för närvarande husdramatiker vid Red Stitch Actors Theatre i Melbourne.

Maja Salomonsson, regissör Maja Salomonsson (född 1980) är regissör och dokumentär radiomakare, nyutexaminerad från radiolinjen vid Stockholms Dramatiska Högskola. Hon inspireras av att varva olika uttryck och att berätta både fiktiva och dokumentära historier. I våras gjorde hon sitt examensarbete på Dramaten i den sceniska och auditiva installationen Det ni ser är den färdiga föreställningen. Tidigare har hon bland annat regisserat Kristinas Flykt på Byteatern Kalmar Län (2010), Om hon var en kille skulle jag vara kär i henne på Uppsala Stadsteater (2009) och Som glöd under snö på Teater i (2008). 2005-2008 drev Maja Salomonsson den fria gruppen Dramalabbet där hon regisserade Oslagbara, Jubileumsrevy, Så blir du av med din oro och Man blir nostalgisk av att vara död. Inom radio har Maja vart varit verksam på SR P3 i Hej Domstol och hennes eget program Meningen med allt. På SR P1 har hon arbetat på Radioteatern, Kulturnytt och Studio Ett.

Lars Bringås, skådespelare Lars Bringås är född 1980 i Uppsala och uppvuxen i Dalarna. Han är utbildad vid Teaterhögskolan i Malmö 2002-2006. Lars Bringås har bland annat medverkat i uppsättningar som Dårfinkar och Dönickar, Glengarry Glen Ross, Skådespelerskan, Den smala vägen och Utrota varenda jävel på Stockholms Stadsteater. Han har också medverkat i Dreamplay med Barnens Underjordiska Scen på Parkteatern och arbetat på Bohusläns teater, Malmö sommarscen och Teater kötthus. På film har han medverkat i Puss och i novellfilmen Människor helt utan betydelse. På Riksteatern har Lars Bringås tidigare varit med i Två tennisskor i regi av Lisa Hugoson.

Fakta I love you, bro Av: Adam Cass Översättning: Stefan Lindberg Regi: Maja Salomonsson På scen: Lars Bringås Scenografi/kostym: Johanna Mårtensson Ljus: Mattias Franzon Ljuddesign/komposition: Magnus Larsson Film- och bildproduktion: Niclas Molin och Daniel Salander Mask: Eva Rizell

Pressröster Alldeles osökt går skådespelarteater och IT ihop till en enhet. Pekpinnefritt och spännande… Expressen

Uppsättningen kombinerar en känsla av absolut autenticitet och starkt formspråk. Efter föreställningen vacklade högstadiepubliken ut, tagen och engagerad. Jag med. Svenska Dagbladet

Det är en imponerande rollprestation av skådespelaren Lars Bringås. Ensam, och med stor närvaro, håller han tempot, spänningen och kontakten med den unga publiken…. Västerviks-Tidningen

Turnéplan I love you, bro hösten 2011 Västervik 27-30/9, 3-5/10, Kalmar 10-12/10, Karlshamn 20-21/10, Karlskrona 24-26/10, Stockholm, Riksteatern 29/10 (OFFENTLIG FÖRESTÄLLNING), Norrtälje 7/11, Hudiksvall 14-16/11, Sundsvall 21-22/11, Krokom 23-24/11, Bräcke 25/11, Enköping 28-29/11, Krylbo 30/11, Mora 6-7/12, Älvdalen 8-9/12, Malå 12/12, Skellefteå 14-15/12

(Skolföreställningar, undantaget föreställningen på Riksteatern, Hallunda, Stockholm lördag 29 oktober kl 14:00 som är offentlig. Med reservation för eventuella ändringar.)

Mer läsning om den verkliga händelsen: Vanity Fair februari 2005 http://www.vanityfair.com/ontheweb/features/2005/02/bachrach200502 (http://www.vanityfair.com/ontheweb/features/2005/02/bachrach200502)

Läs mer om produktionsteamet och ladda ner pressbilder på www.riksteatern.se/press (http://www.riksteatern.se/press)

För mer information och intervjuförfrågningar kontakta gärna: Erica Espling, pressansvarig Riksteatern 070-528 99 15

Om Riksteatern

Kontakter


Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye