Riksteatern

Kajsa Isakson regisserar Riksteaterns Katitzi

Dela
Berättelsen om Katitzi från Katarina Taikons klassiska romanserie blir aktuell igen i höst när regissören Kajsa Isakson sätter upp Emma Broströms dramatisering för Riksteatern. Föreställningen åtföljs längs turnéns gång av föreläsningar med fokus på demokrati, utanförskap och mänskliga rättigheter. Premiär 14 november i Strömsund.
Foto Per Groth
Foto Per Groth

Katitzi är en berättelse om en nioårig flicka som drömmer om att få börja skolan. Hennes familj ska äntligen få en lägenhet, de ska få stanna och Katitzi är överlycklig.

För regissören Kajsa Isakson är Katitzi en berättelse om diskriminering, rädsla och intolerans men även om gemenskap, rättigheter och drömmar. Pjäsen är baserad på Katarina Taikons klassiska romanserie från 1970-talet.

- Katarina Taikons böcker om Katitzi var för mig som barn ett allra första möte med något annorlunda. Inte fel eller farligt, utan annorlunda, någonting annorlunda som gav mig ett första rättvisetänkande: Så här får det inte vara. Barn får inte behandlas så här. Varför utesluts vissa människor, säger Kajsa Isakson.

Kajsa Isakson och Emma Broström är kända från Riksteatersuccéer som En är ilsken, en är rädd, en gör allt för att bli sedd och senast Hela världen i mitt huvud. Katitzi beskriver de som en röjig, rolig och sorglig föreställning, där musik får stor plats. Syftet med Katitzi är att väcka debatt, inspirera och stärka fler modiga världsmedborgare med övertygelse om alla människors lika värde och rättigheter.

- Katitzi handlar om en familj på flykt genom Sverige. Om ett utsatt barn som drömmer om att få de möjligheter och rättigheter som barn i Sverige har. Till exempel: att inte bli slagen, att ha ett tryggt hem och att få gå i en skola, där möjligheterna till ny kunskap finns. Skolan som alla barn har rätt att gå i och som också ger möjlighet till ett möte med andra vuxna än föräldrar och familjen. Vår föreställning handlar om att hitta hem oavsett var man är. Vem man är. Om fördomar och okunskap men även om gemenskap, kamp, familj, byråkrati, rättigheter och drömmar, säger Kajsa Isakson.

I samband med turnén ordnar Riksteatern flera föreläsningar med föreläsare från bl a EXPO Skola och Quick Response med teman som demokrati, utanförskap och mänskliga rättigheter. Samtalen fortsätter under turnén på Riksteaterns webbsida ”Skolscenen”, ett nätverk som tillsammans med skolor och teaterföreningar i hela landet arrangerar föreställningar, kurser och projekt i skolan. Fakta Katitzi Dramatisering: Emma Broström Regi och koreografi: Kajsa Isakson Scenografi och kostym: Fridjon Rafnsson Mask: Gunilla Petersson Kompositörer: Hadrian Prett och Henrik Ekberg Koreografi Siv och pappa Taikons tango: Matti Alenius Dramaturg: Ninna Tersman Regiassistent: Mårten Andersson Scenografi- och kostymassistent: Ebba Forstenberg Medverkande: Katitzi: Mia Ray, Rosa: Ida Löfholm, Paul: Tito Pencheff, Pappa Taikon: Per Burell, Mami/Grannkvinna: Sandra Malmqvist, Pojke/Pappa: Benjamin Quigley, Siv: Sara Lindh, Musiker: Benjamin Quigley och Hadrian Prett Skolföreställning för låg- och mellanstadiet, spelas också som familjeföreställning från 6 år. Föreställningens längd: 1 timme 10 minuter, ingen paus. Turnéplan hösten 2011 Strömsund 14/11, Östersund 15/11, Umeå 19-21/11, Kristianstad 28-30/11, Falkenberg 5-9/12, Borgholm 12/12, Hultsfred 14/12, Motala 15/12, Mjölby 16/12. Katitzi spelas på Unga Klara i Stockholm 26-31/12. Turnén med Riksteatern fortsätter våren 2012.

Föreläsare på turné: Mänskliga rättigheter på schemat. Föreläsare: Banafsheh Hejazi, verksamhetsutvecklare på Riksteatern När blir en tankeföreställning en fördom? Föreläsare: Daniel Poohl, Alexander Bengtsson och Jonathan Leman från EXPO Skola. Minoritetsgrupper i media Föreläsare: Eva Maria Sköld från Quick Response Utanförskap och dess konsekvenser Föreläsare: Shahram Khosravi, docent i Socialantropologi vid Stockholms universitet Romsk litteratur, kultur och historia Föreläsare: Författare Gunilla Lundgren och modersmålslärare Ramona Taikon Melker berättar, visar bilder och en kort dokumentärfilm Ett spännande möte med inblick i romernas historia, kultur och leverne! Föreläsare: Hans Caldaras, artist, författare och debattör m.m. berättar med inlevelse om bland annat sina minnen och sin uppväxt i tält och husvagn i Sverige. Läs mer på www.riksteatern.se/katitzi (http://www.riksteatern.se/katitzi)

För mer information och intervjuförfrågningar kontakta Riksteaterns pressansvariga: Erica Espling, 070-528 99 15 Matilda Asp, 070-637 59 40

Om Riksteatern

Kontakter


Bilder

Foto Per Groth
Foto Per Groth
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
Riksteatern



Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Riksteatern firar 60 år av teater för barn och unga4.6.2024 15:53:31 CEST | Pressmeddelande

1964 tog Riksteaterns kongress ett historiskt beslut och blev den första svenska teaterinstitutionen med en verksamhet helt riktad till barn och unga. Sedan dess har Riksteatern nått ut till flera generationer barn från Norrbotten till Skåne. Varje år nås över 16 000 barn på över 50 orter av Riksteaterns scenkonstproduktioner. Den 1 oktober uppmärksammas 60 års-firandet med en dag av nyskriven dramatik och cirkus hos Riksteatern i Hallunda.

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye