Kajsa Isakson regisserar Riksteaterns Katitzi
Katitzi är en berättelse om en nioårig flicka som drömmer om att få börja skolan. Hennes familj ska äntligen få en lägenhet, de ska få stanna och Katitzi är överlycklig.
För regissören Kajsa Isakson är Katitzi en berättelse om diskriminering, rädsla och intolerans men även om gemenskap, rättigheter och drömmar. Pjäsen är baserad på Katarina Taikons klassiska romanserie från 1970-talet.
- Katarina Taikons böcker om Katitzi var för mig som barn ett allra första möte med något annorlunda. Inte fel eller farligt, utan annorlunda, någonting annorlunda som gav mig ett första rättvisetänkande: Så här får det inte vara. Barn får inte behandlas så här. Varför utesluts vissa människor, säger Kajsa Isakson.
Kajsa Isakson och Emma Broström är kända från Riksteatersuccéer som En är ilsken, en är rädd, en gör allt för att bli sedd och senast Hela världen i mitt huvud. Katitzi beskriver de som en röjig, rolig och sorglig föreställning, där musik får stor plats. Syftet med Katitzi är att väcka debatt, inspirera och stärka fler modiga världsmedborgare med övertygelse om alla människors lika värde och rättigheter.
- Katitzi handlar om en familj på flykt genom Sverige. Om ett utsatt barn som drömmer om att få de möjligheter och rättigheter som barn i Sverige har. Till exempel: att inte bli slagen, att ha ett tryggt hem och att få gå i en skola, där möjligheterna till ny kunskap finns. Skolan som alla barn har rätt att gå i och som också ger möjlighet till ett möte med andra vuxna än föräldrar och familjen. Vår föreställning handlar om att hitta hem oavsett var man är. Vem man är. Om fördomar och okunskap men även om gemenskap, kamp, familj, byråkrati, rättigheter och drömmar, säger Kajsa Isakson.
I samband med turnén ordnar Riksteatern flera föreläsningar med föreläsare från bl a EXPO Skola och Quick Response med teman som demokrati, utanförskap och mänskliga rättigheter. Samtalen fortsätter under turnén på Riksteaterns webbsida ”Skolscenen”, ett nätverk som tillsammans med skolor och teaterföreningar i hela landet arrangerar föreställningar, kurser och projekt i skolan. Fakta Katitzi Dramatisering: Emma Broström Regi och koreografi: Kajsa Isakson Scenografi och kostym: Fridjon Rafnsson Mask: Gunilla Petersson Kompositörer: Hadrian Prett och Henrik Ekberg Koreografi Siv och pappa Taikons tango: Matti Alenius Dramaturg: Ninna Tersman Regiassistent: Mårten Andersson Scenografi- och kostymassistent: Ebba Forstenberg Medverkande: Katitzi: Mia Ray, Rosa: Ida Löfholm, Paul: Tito Pencheff, Pappa Taikon: Per Burell, Mami/Grannkvinna: Sandra Malmqvist, Pojke/Pappa: Benjamin Quigley, Siv: Sara Lindh, Musiker: Benjamin Quigley och Hadrian Prett Skolföreställning för låg- och mellanstadiet, spelas också som familjeföreställning från 6 år. Föreställningens längd: 1 timme 10 minuter, ingen paus. Turnéplan hösten 2011 Strömsund 14/11, Östersund 15/11, Umeå 19-21/11, Kristianstad 28-30/11, Falkenberg 5-9/12, Borgholm 12/12, Hultsfred 14/12, Motala 15/12, Mjölby 16/12. Katitzi spelas på Unga Klara i Stockholm 26-31/12. Turnén med Riksteatern fortsätter våren 2012.
Föreläsare på turné: Mänskliga rättigheter på schemat. Föreläsare: Banafsheh Hejazi, verksamhetsutvecklare på Riksteatern När blir en tankeföreställning en fördom? Föreläsare: Daniel Poohl, Alexander Bengtsson och Jonathan Leman från EXPO Skola. Minoritetsgrupper i media Föreläsare: Eva Maria Sköld från Quick Response Utanförskap och dess konsekvenser Föreläsare: Shahram Khosravi, docent i Socialantropologi vid Stockholms universitet Romsk litteratur, kultur och historia Föreläsare: Författare Gunilla Lundgren och modersmålslärare Ramona Taikon Melker berättar, visar bilder och en kort dokumentärfilm Ett spännande möte med inblick i romernas historia, kultur och leverne! Föreläsare: Hans Caldaras, artist, författare och debattör m.m. berättar med inlevelse om bland annat sina minnen och sin uppväxt i tält och husvagn i Sverige. Läs mer på www.riksteatern.se/katitzi (http://www.riksteatern.se/katitzi)
För mer information och intervjuförfrågningar kontakta Riksteaterns pressansvariga: Erica Espling, 070-528 99 15 Matilda Asp, 070-637 59 40
Om Riksteatern
Kontakter
Bilder
Om
Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.
Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.
riksteatern.se
Följ Riksteatern
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Riksteatern
Riksteatern Crea tilldelas internationell utmärkelse för sin innovation3.12.2024 15:42:05 CET | Pressmeddelande
Riksteatern Crea tilldelas det prestigefulla Zero Project Award för sina innovationer världen över. Bland 522 nominerade bidrag från 90 olika länder korades 77 vinnare. Riksteatern Crea är det enda vinnande bidraget från Sverige. Zero Project är ett globalt och researchdrivet initiativ som stöttar tillämpningen av FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
Riksteatern och Aejlies lockar urfolkskonstnärer till Tärnaby27.11.2024 09:05:08 CET | Pressmeddelande
För andra året välkomnas konstnärer från världens urfolk att söka till residensprogrammet Jårrh! i Tärnaby – ett samarbete mellan det samiska kulturcentret Aejlies och Riksteatern. Residenset erbjuder en unik möjlighet att utforska koreografiska idéer och rörelser mitt i det samiska kulturlandskapet.
Teater live på bio – Ny föreställning om kvinnliga erfarenheter, moderskap och tystnadens bördor14.11.2024 12:00:40 CET | Pressmeddelande
Mitt enda hem, Ainoa kotini utforskar de komplexa och ofta osynliga erfarenheterna av moderskap, kvinnlighet och de hemligheter som går i arv genom generationer. Föreställningen är baserad på Hanna Brotherus självbiografiska roman och flätar samman dans, fysisk teater och drama i en stark berättelse om smärta, hemligheter och den tystnad som omger många kvinnors liv. Nu visas den på bio i Sverige med premiär den 16 november.
Kampen för ljus i mörkret – Här är Riksteaterns vår 202513.11.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande
I vår kämpar människan även när mörkret visat sig. Riksteaterns vårrepertoar tar plats i skuggan av apartheid, krig, klassamhället och familjetragedier. Men i den nyskrivna dramatiken, bebisdansen och cirkuspoesin lyser också humor, värme och hopp igenom. Från Norrbotten till Skåne turnerar Riksteatern med scenkonst för alla överallt.
Özz Nûjen och Grynet Molvig hyllar scenkonsten i Riksteaterns nya kampanjfilm29.10.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
I ett förändrat kulturpolitiskt landskap sätter Riksteatern i en ny kampanjfilm ljuset på civilsamhällets och scenkonstens kraft. Med draghjälp av stjärnor från teatern, cirkusen och dansens värld visar Riksteatern hur scenkonst berikar människors liv där dom bor och lever.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum