Riksteatern

Göran Greider och Sissela Kyle i föreställningen ”En värld att leva i” under Mänskliga Rättighetsdagarna

Dela
I maj fyllde Amnesty 50 år. Till firandet skrevs föreställningen ”En värld att leva i” av Hedda Krausz Sjögren och Jonas Jarl. En pjäs som baseras på intervjuer med fyra Amnestymedlemmar. Den 15 november kommer pjäsen att framföras av Göran Greider, Sissela Kyle, Stefan Einhorn och Ulrika Knutson under Mänskliga Rättighetsdagarna i Stockholm.

I samband med att Amnesty fyllde 50 år i maj 2011 sattes pjäsen ”En värld att leva i” upp i samarbete med Riksteatern. Den spelades på tio olika platser i Sverige av en rad skådespelare och kulturpersonligheter. Nu kommer den att läsas under Mänskliga Rättighetsdagarna på Kulturhuset Stockholm av Göran Greider, Sissela Kyle, Stefan Einhorn och Ulrika Knutson.

”En värld att leva i” är en dokumentär pjäs skriven av dramatikern Hedda Krausz Sjögren och regissören Jonas Jarl. Den bygger på intervjuer med Amnestymedlemmarna Bo Lindblom, Rona Morän, Rose-Marie Asker och Lars Åke Augustsson. Fyra personer med olika livshållning och livsöden, men med ett gemensamt - en brinnande önskan att arbeta för människor som fått sina mänskliga rättigheter kränkta. De har engagerat sig för politiska fångar, flyktingar, våldsutsatta och dödsdömda. Det är gripande och livsbejakande berättelser. Om hoppet som trots allt finns där - mitt i eländet. Om att kämpa för EN VÄRLD ATT LEVA I.

I rollerna ser vi Göran Greider som Bo, Sissela Kyle som Rona, Stefan Einhorn som Lars Åke och Ulrika Knutson som Rose-Marie.

Medverkande Göran Greider, journalist och författare. Chefredaktör för Dala-Demokraten. Sissela Kyle, skådespelare och regissör. Stefan Einhorn, läkare, författare och professor vid Karolinska Institutet. Ulrika Knutson, författare, journalist och ordförande i Publicistklubben Hedda Krausz Sjögren är dramatiker och skådespelerska som också står bakom dokumentärpjäsen ”Seven” om kvinnorättskämpar.

”En värld att leva i” kommer att läsas i Hörsalen på Kulturhuset tisdag den 15 november kl 13.00.

Arrangör: Riksteatern

Föreställningen kommer att turnera i Sverige under 2011-2012 i ett samarbete mellan Riksteatern och Amnesty.

"...en sammanhållen ström av medkänsla, engagemang och ingripande. ..." Publikkommentar

För information och/eller pressbiljetter kontakta: Adrian Hörnquist, pressansvarig på Riksteatern, 08-531 993 54, mobil 070-528 99 15, epost: adrian.hornquist@riksteatern.se (adrian.hornquist@riksteatern.se)

För information om Mänskliga Rättighetsdagarna, kontakta informationsassistent Nina Ahlén på 0768-488041 eller informationsassistent@mrdagarna.se (informationsassistent@mrdagarna.se)

Om Riksteatern

Kontakter


Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye