Riksteatern

Dramawebben får 6.1 miljoner kronor av Vetenskapsrådet

Dela
Forskningsprojektet Dramawebben har i dag tilldelats 6,1 miljoner kronor från Vetenskapsrådet. Pengarna ska användas i tre år för att utveckla den befintliga databasen och webbplatsen Dramawebben för teoretisk och konstnärlig forskning om äldre svensk dramatik. Dramawebben har funnits sedan 2006 och har Riksteatern som anslagsförvaltare.

- Jag är jätteglad över beskedet från Vetenskapsrådet. Nu kan jag och mina kolleger fortsätta tillgängliggöra pjäser som tidigare varit bortglömda. Och nu kommer vi också att kunna vidareutveckla Dramawebben till en resurs för avancerad forskning, säger Marika V Lagercrantz, fil doktor, Dramawebben.

Sedan starten 2006 har Dramawebben arbetat med att tillgängliggöra upphovsrättsligt fri svensk dramatik genom att digitalisera manuskript och publicera dessa för fri nedladdning via internet. Kvinnliga dramatiker som tidigare varit bortglömda, äldre sagospel, succépjäser från 1800-talet och Strindbergs dramatik i svåråtkomliga förstautgåvor fyller idag databasen Dramawebben, som är en resurs för teatrar, universitet och allmänhet.

- Hittills har Dramawebben endast utnyttjat en bråkdel av de möjligheter som den digitala tekniken erbjuder. Med stödet från Vetenskapsrådet ska Dramawebbens pjästexter nu märkas upp för avancerade textsökningar. Denna metod kan ge svar på frågor som dramatikens ord och dess grammatik förändrats över tid, hur maktförhållandet mellan män och kvinnor kan mätas i repliklängd eller hur dramatiken speglar vardagligt språkbruk i olika tider. Denna forskningsmetod kan ge en helt ny bild av svensk dramatik och dess utveckling från 1600-talet till modern tid. Nu blir vi en del i det starkt växande internationella forskningsfältet för digital humaniora, säger Marika V Lagercrantz.

Riksteatern är medfinansiär av projektet Dramawebben samt förvaltare av Vetenskapsrådets anslag.

För information kontakta Marika V Lagercrantz, Dramawebben, 0706-881148.

Kontakter


Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye