Riksteatern

Poesi och politik med Gunilla Vestin Wallin

Dela
Gunilla Vestin Wallin vid Riksteaterns Tyst Teater är en av Sveriges mest beresta skådespelare. 36 olika länder, 2 ungdomspjäser, 10 barnpjäser och 37 vuxenpjäser finns bland hennes meriter. Förra året turnerade hon med Sagor för de minsta. Nu är det dags för nästa utmaning: Kärlek, drömmar och fjärilar, en poetisk föreställning som bland annat innehåller texter av Tomas Tranströmer. Föreställningen vänder sig i första hand till äldre döva människor med gemensam historia och liknande erfarenheter. Gunilla Vestin Wallin välkomnar också politiker i publiken. Premiär den 10 januari i Stockholm.

I föreställningen Kärlek, drömmar och fjärilar varvar Gunilla Vestin Wallin sina egna minnen med amerikansk teckenspråkspoesi av Clayton Valli, dikter av Karin Boye, Tomas Tranströmer, den kinesiska poeten Tzu Yeh, William Shakespeare, Katarina Johansson, som var en poet med dövblindhet, och många fler. Föreställningen har premiär i januari och spelas under våren hos dövföreningar, pensionärsföreningar och på äldreboenden i Sverige och Finland.

- Många äldre döva kommer att kunna identifiera sig i föreställningen. Vi delar erfarenheter som kan vara jobbiga, vi behöver kunna skratta och ge varandra styrka. Många döva lever i dag på äldreboenden där personalen inte kan teckenspråk. Det påminner om den situation som många upplevde när de växte upp på dövskolor med oral undervisning, där teckenspråket inte var undervisningsspråk, säger Gunilla Vestin Wallin.

Gunilla Vestin Wallin välkomnar också politiker i publiken.

- Teckenspråkets ställning i Sverige har blivit mycket bättre de senaste åren, men mycket återstår fortfarande. Därför vill jag gärna spela för politiker som inte känner till så mycket om dövvärlden och det svenska teckenspråkets betydelse. Jag hoppas att politiker ska uppleva vilka uttrycksmöjligheter som finns i teckenspråket och hur det skapar gemenskap, och att många fler kommuner sedan satsar på teckenspåkskunniga personer i äldrevården.

Kärlek, drömmar och fjärilar spelas på svenskt teckenspråk och textas till svenska. Tilltalet är enkelt och nära, och föreställningen kan spelas i alla typer av rum. Den kan möta en publik på hundra personer eller tre. Regi av Debbie Z. Rennie

Spelplan: 10/1 Stockholm, 17/1 Gävle, 19/1 Norrköping, 24/1 och 25/1 Sundsvall, 26/1 Umeå, 28/1 Skellefteå, 30/1 Luleå, 3/2 Nässjö, 4/2 Jönköping, 9/2 Göteborg, 10/2 Borås, 15/2 Karlskrona, 18/2 Örebro, 22/2 och 23/2 Malmö, 24/2 Kristianstad, 25/2 Blekinge, 29/2 Stockholm, 3/3 Leksand, 9/3 Örebro och 14/3 Helsingborg. Vecka 15 föreställningar i Finland. Fler datum kan tillkomma.

Pressbilder finns här http://www.riksteatern.se/pressbilder. Skriv Gunilla Vestin Wallin i sökrutan uppe till höger.

Kontakter

För mer information kontakta: Matilda Asp, pressansvarig, Riksteatern, tel 08-53199408, matilda.asp@riksteatern.se

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye