Hallonbåtsflyktingen /Vadelmavenepakolainen
[image]
Foto: Laura Malmivaara
Mikko är övertygad om att han är en svensk man instängd i en finsk mans kropp. Trots att han är född i Finland av helfinska föräldrar vill han inget hellre än att bli en medelsvensson. Mikko dyrkar ABBA, kungahuset och allsången, vurmar för folkhemmet och förebilderna heter Per Albin Hansson, Olof Palme och Astrid Lindgren. Till och med godiset (hallonbåtar!) är godare i Sverige. Priset Mikko får betala för att bli en äkta svensk blir högt, men vad gör man inte för att få leva i världens bästa land?
Hallonbåtsflyktingen är en fyndig och rolig berättelse med många bottnar. Det som först verkar vara en enögd hyllning till allt svenskt är i själva verket en skarpsinnig satir om nationalitetskomplex och grannlandsstereotyper. Något som både svenskar och finländare kan känna igen.
När romanen lanserades hösten 2009 skrev Svenska Dagbladet i sin recension: ”Det är inte ofta man stöter på en bok som är genuint rolig, och att boken sedan visar sig vara en svensk samtidsroman är än mer sällsynt. När det äntligen sker är den inte ens skriven i Sverige. Nej, en av de senaste årens mest tankeväckande och underhållande böcker om det svenska samhället är skriven av finske författaren Miika Nousiainen.”
Riksteatern har sedan 2005 ett gästspelssamarbete med Finlands nio region- och stadsteatrar. 2009 breddades samarbetet till att innefatta fler samarbetsparter och fler utvecklingsområden, då en avsiktsförklaring mellan länderna undertecknades. Det har utmynnat i plattformen Scen utan gränser - Rajaton näyttämö. En del av samarbetet är ett gästspelsutbyte där produktioner från Sverige turnerar i Finland och vice versa. I samband med det erbjuds t ex textning till publikens språk för att möjliggöra kultur för alla. Idén är att stärka och utveckla intresset för det finska och det svenska språket, skapa kulturnätverk och främja scenkonst- och kulturutbyte.
Hallonbåtsflyktingen spelas på finska och textas på svenska.
Medverkande: Juho Milonoff, Niko Saarela och Eva Soivio Regi: Arn-Henrik Blomqvist Scenografi: Kaisa Rasila Kostym: Riitta-Maria Vehman Ljus: Kari Vehkonen
Turnéplan: 26/1 Gävle, 28/1 Umeå, 31/1 Haparanda,1/ 2 Boden, 4/2 Kiruna, 8/2 Borås, 10/2 Botkyrka, 11/2 Västerås,12/2 Södertälje, 13/2 Eskilstuna,14/2 Sundbyberg.
Miika Nousiainen medverkar i författarsamtal innan föreställningen på följande orter: Gävle, Västerås och Södertälje.
Kontakter
Presskontakt Anneli Gunnar, anneli.gunnar@sodrateatern.com 08-531 99 272 eller 070-682 97 25
Om
Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.
Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.
riksteatern.se
Följ Riksteatern
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Riksteatern
Teater live på bio – Ny föreställning om kvinnliga erfarenheter, moderskap och tystnadens bördor14.11.2024 12:00:40 CET | Pressmeddelande
Mitt enda hem, Ainoa kotini utforskar de komplexa och ofta osynliga erfarenheterna av moderskap, kvinnlighet och de hemligheter som går i arv genom generationer. Föreställningen är baserad på Hanna Brotherus självbiografiska roman och flätar samman dans, fysisk teater och drama i en stark berättelse om smärta, hemligheter och den tystnad som omger många kvinnors liv. Nu visas den på bio i Sverige med premiär den 16 november.
Kampen för ljus i mörkret – Här är Riksteaterns vår 202513.11.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande
I vår kämpar människan även när mörkret visat sig. Riksteaterns vårrepertoar tar plats i skuggan av apartheid, krig, klassamhället och familjetragedier. Men i den nyskrivna dramatiken, bebisdansen och cirkuspoesin lyser också humor, värme och hopp igenom. Från Norrbotten till Skåne turnerar Riksteatern med scenkonst för alla överallt.
Özz Nûjen och Grynet Molvig hyllar scenkonsten i Riksteaterns nya kampanjfilm29.10.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
I ett förändrat kulturpolitiskt landskap sätter Riksteatern i en ny kampanjfilm ljuset på civilsamhällets och scenkonstens kraft. Med draghjälp av stjärnor från teatern, cirkusen och dansens värld visar Riksteatern hur scenkonst berikar människors liv där dom bor och lever.
Dear Winnie, gestaltar Sydafrikas komplexa landsmoder16.10.2024 10:24:49 CEST | Pressmeddelande
Den kritikerhyllade föreställningen Dear Winnie, gör intåg i Sverige efter succéartade framträdanden över Europa. Berättelser om motstånd, feminism och om att vara svart kvinna idag, flätas samman med Winnie Madikizela-Mandelas livshistoria. Från terrorstämplad och hyllad apartheidmotståndare, till landsmoder och fallen hjältinna. Sverigepremiär 31 januari 2025 på Riksteatern i Hallunda.
Klassikern Spöket på Canterville återuppstår som världsunik högteknologisk live avatar15.10.2024 09:38:22 CEST | Pressmeddelande
Riksteatern Crea är en föregångare i att producera banbrytande scenkonst på teckenspråk. I vår sätter de upp Oscar Wildes Spöket på Canterville med en unik 3D-animerad live avatar. Den teckenspråkiga avataren interagerar live med fysiska skådespelare på scen – ett teknologiskt fenomen som förvandlar klassikern till en modern föreställning för hela familjen. Premiär 18 januari i Hallunda.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum