Riksteatern

Hallonbåtsflyktingen /Vadelmavenepakolainen

Dela
Riksteatern fortsätter turnésamarbetet med finländska teaterscener. Närmast väntare en turné med KOM-teatteri från Helsingfors och deras uppsättning Hallonbåtsflyktingen, baserad på Miika Nousiainens uppmärksammade debutroman med samma namn. Nousiainen kommer för övrigt att medverka i ett författarsamtal innan föreställningen på ett par orter.

[image]

Foto: Laura Malmivaara

Mikko är övertygad om att han är en svensk man instängd i en finsk mans kropp. Trots att han är född i Finland av helfinska föräldrar vill han inget hellre än att bli en medelsvensson. Mikko dyrkar ABBA, kungahuset och allsången, vurmar för folkhemmet och förebilderna heter Per Albin Hansson, Olof Palme och Astrid Lindgren. Till och med godiset (hallonbåtar!) är godare i Sverige. Priset Mikko får betala för att bli en äkta svensk blir högt, men vad gör man inte för att få leva i världens bästa land?

Hallonbåtsflyktingen är en fyndig och rolig berättelse med många bottnar. Det som först verkar vara en enögd hyllning till allt svenskt är i själva verket en skarpsinnig satir om nationalitetskomplex och grannlandsstereotyper. Något som både svenskar och finländare kan känna igen.

När romanen lanserades hösten 2009 skrev Svenska Dagbladet i sin recension: ”Det är inte ofta man stöter på en bok som är genuint rolig, och att boken sedan visar sig vara en svensk samtidsroman är än mer sällsynt. När det äntligen sker är den inte ens skriven i Sverige. Nej, en av de senaste årens mest tankeväckande och underhållande böcker om det svenska samhället är skriven av finske författaren Miika Nousiainen.”

Riksteatern har sedan 2005 ett gästspelssamarbete med Finlands nio region- och stadsteatrar. 2009 breddades samarbetet till att innefatta fler samarbetsparter och fler utvecklingsområden, då en avsiktsförklaring mellan länderna undertecknades. Det har utmynnat i plattformen Scen utan gränser - Rajaton näyttämö. En del av samarbetet är ett gästspelsutbyte där produktioner från Sverige turnerar i Finland och vice versa. I samband med det erbjuds t ex textning till publikens språk för att möjliggöra kultur för alla. Idén är att stärka och utveckla intresset för det finska och det svenska språket, skapa kulturnätverk och främja scenkonst- och kulturutbyte.

Hallonbåtsflyktingen spelas på finska och textas på svenska.

Medverkande: Juho Milonoff, Niko Saarela och Eva Soivio Regi: Arn-Henrik Blomqvist Scenografi: Kaisa Rasila Kostym: Riitta-Maria Vehman Ljus: Kari Vehkonen

Turnéplan: 26/1 Gävle, 28/1 Umeå, 31/1 Haparanda,1/ 2 Boden, 4/2 Kiruna, 8/2 Borås, 10/2 Botkyrka, 11/2 Västerås,12/2 Södertälje, 13/2 Eskilstuna,14/2 Sundbyberg.

Miika Nousiainen medverkar i författarsamtal innan föreställningen på följande orter: Gävle, Västerås och Södertälje.

Kontakter

Presskontakt Anneli Gunnar, anneli.gunnar@sodrateatern.com 08-531 99 272 eller 070-682 97 25

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye