Riksteatern

Apatiska för nybörjare av Jonas Hassen Khemiri ger sig ut på Riksteaterturné

Dela
Jonas Hassen Khemiris pjäs Apatiska för nybörjare är inspirerad av Gellert Tamas bok De apatiska. Den hade urpremiär på Folkteatern i Göteborg i september 2011 och är ett samarbete mellan Folkteatern i Göteborg och Riksteatern. Nu ger den sig ut på turné med start i Västerås 1 februari.

-Det var roligt att vi fick den. Vi hade Jonas pjäs Fem gånger Gud som spelade här och det var lyckat så jag är tänd och peppad, säger Sigrid Lindström på Ljusdals Riksteaterförening, en av platserna där Apatiska för nybörjare spelas. Vad är en sanning? Hur kan man veta vem som står bakom ett budskap? Vad säger ryktesspridning om våra innersta, mest förbjudna åsikter? Vem har makten över vårt gemensamma minne? I ett flöde av absurda och komiska situationer följs ”Utredarens” jakt på vad som hände med de apatiska flyktingbarnen i mitten av 00-talet. Skulden bollas fram och tillbaka mellan en familj, en tjänsteman och en politiker, allt medan verkligheten bit för bit krackelerar till något oigenkännligt. Apatiska för nybörjare är en svart komedi, full av tempoväxlingar, där sex skådespelare kastas mellan 34 olika roller. Jonas Hassen Khemiri är en av Sveriges just nu mest framstående och prisbelönta dramatiker, bland annat belönades hans debutpjäs Invasion! med Obie Award 2011 för årets bästa teatermanus off-Broadway i New York. - För mig handlar Apatiska för nybörjare om hur en massa människor använder de apatiska flyktingbarnen för att få sina vitt skilda världsbilder bekräftade. Här finns empatiska medmänniskor och manipulativa maktmänniskor. Problemet är att man aldrig blir riktigt säker på vem som är vem, berättar Jonas Hassen Khemiri. För regin står den norska regissören och dramatikern Nina Wester. Hon har tidigare bland annat regisserat Jonas Hassen Khemiris pjäs Vi som är hundra på Rogaland Teater i Stavanger och hyllade No tears for queers som blev utvald till 2011 års Teaterbiennal i Gävle. - Genom att vända in och ut på teatern vänder Jonas Hassen Khemiri i sin pjäs även in och ut på oss som publik, han är oerhört skarp och samtidigt politisk i sitt skrivande. Han gör berättandet och teatern viktig, därför är det viktigt för mig att jobba med hans texter, säger Nina Wester. Apatiska för nybörjare hade urpremiär på Folkteatern i Göteborg i september 2011 och fick ett varmt mottagande av kritikerna. ”Lysande teaterkonst” skrev Göteborgs-Posten, bland annat. Fakta Apatiska för nybörjare Av: Jonas Hassen Khemiri Regi: Nina Wester Regiassistent: Petra Adlerberth-Wik Scenografi och kostym: Lisa Hjertén Ljusdesign: Peter Weicht Mask: Lars Carlsson Musik: Rebekka Karijord Medverkande: Ing-Marie Carlsson, Nadia Hussein Johansen, Lars Magnus Larsson, Cecilia Milocco, Shebly Niavarani, och Kalle Westerdahl. Föreställningens längd: 1 timme och 40 minuter, ingen paus. Turnépremiär: 1 februari i Västerås. Turnéplan våren 2012 Turné: 1 & 2/2 Västerås, 6/2 Gävle, 8/2 Ljusdal, 10/2 Umeå, 14/2 Boden, 16/2 Sollefteå, 18/2 Falun, 19/2 Nacka, 24/2 Eskilstuna, 25/2 Karlskoga, 28/2 Örebro, 1 & 2/3 Uppsala, 3/3 Enköping, 4/3 Hallunda, 6/3 Linköping, 13/3 Kristianstad, 14/3 Olofström, 15/3 Kalmar, 19/3 Lund, 20/3 Ystad, 21/3 Växjö, 23/3 Halmstad, 24/3 Varberg, 27-29/3 Göteborg. Läs mer om produktionsteamet och ladda ner pressbilder på www.riksteatern.se/press.

Kontakter

För mer information och intervjuförfrågningar kontakta gärna: Adrian Hörnquist, pressansvarig Riksteatern 070-528 99 15, adrian.hornquist@riksteatern.se

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye