Riksteatern

Nypremiär för Tresteg - En ungdomspjäs om att våga hoppa längre än man kan

Dela
Tresteg är dramatikern Stefan Larssons första pjäs om några ungdomar som träffas under ett sommarlov. Den är ett samarbete mellan Riksteatern och Regionteatern Blekinge Kronoberg och spelades i skolor i södra Sverige 2011. Nyligen blev den utvald till bibu, årets Scenkonstbiennal för barn och unga. Nu har den nypremiär i Västerås och fortsätter sedan ut i landet
Foto: Bertil Hertzberg
Foto: Bertil Hertzberg

Det är sommarlov. På en gräsmatta i ingenmanslandet mellan två bostadsområden försöker några barn som är för stora för att leka fylla dagarna i det vakuumartade tillståndet som uppstår i deras sommarlov. Tresteg handlar om en tjej som blir kär i en kille och osams med sin bästa kompis, en lillebror som alltid följer efter sin storebror och en pojke som drömmer om att bli världsmästare.

Dramatikern Stefan Larsson är född 1973 och uppvuxen i Göteborg. Tresteg är hans första pjäs. Den vann första pris i Barnteaterakademins manustävling 2008 och blev nyligen uttagen till årets bibu, Scenkonstbiennal för barn och unga, i Lund i maj. Regissören Hilde Brinchmann har gjort en pjäs om de stora frågorna i den lilla världen som de här barnen rör sig i. En föreställning som framförs i gymnastikhallar i skolor och som kretsar kring frågor som hur ska man vara som människa? Vad är kärlek? Vad händer om man vågar följa sina drömmar?

Tillsammans med scenografen Paul Sebastian Garbers har Hilde en förhoppning om att mellanstadieeleverna i hela landet ska komma in i sina gymnastikhallar och säga ”Är det här vår gympahall!!”

Pjäsen är en skolföreställning som riktar sig till mellanstadiet och är ett samarbete mellan Riksteatern och Regionteatern Blekinge Kronoberg.

Fakta Tresteg Av: Stefan Larsson Regi och bearbetning: Hilde Brinchmann Skådespelare: Camaron Silverek, Sasha Becker, Gustav Berg, Ellen Norlund, Ramtin Parvaneh Scenografi och kostym: Paul Sebastian Garbers Kompositör/ljuddesign: Stefan Johansson Mask: Agneta A Forssell Ljusdesign: Holger Tistad Längd: Ca 50 minuter. Nypremiär: 31 januari i Västerås Turnéplan (med reservation för ändringar) 31/1 Västerås, 2-3/2 Nyköping, 6/2 Eskilstuna, 7/2 Kvicksund, 8-9/2 Eskilstuna, 13-15/2 Bollnäs, 16/2 Söderhamn, 22/2 Bredbyn, 24/2 Bräcke, 29/2 Motala, 1-2/3 Värnamo, 5-8/3 Gislaved, 12-13/3 Kalmar, 19/3 Lund, 21/3 Lomma, 22/3 Bjärred, 29-30/3 Sundsvall, 17/4 Hofors, 18-20/4 Gävle, 23/4 Mora. Läs mer om produktionen och ladda ner pressbilder på www.riksteatern.se/press.

Kontakter

För mer information och intervjuförfrågningar kontakta gärna: Adrian Hörnquist, pressansvarig Riksteatern 070-528 99 15, adrian.hornquist@riksteatern.se För mer information om föreställningarna i Västerås: Leyla Atak, Västerås kulturcentrum, 021-39 23 66

Bilder

Foto: Bertil Hertzberg
Foto: Bertil Hertzberg
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye