Riksteatern

Jag är en grön bänk i Paris baserad på Kerstin Thorvalls texter – vårens längsta turné med Riksteatern

Dela
En rolig, rörande och inspirerande föreställning baserad på texter av författaren Kerstin Thorvall. Jag är en grön bänk i Paris är skådespelarna My Holmsten och Ann-Sofie Kylins hyllade pjäs om den kvinnliga medelåldern. Den hade urpremiär i Stockholm i mars 2011. Nu är det dags för Riksteaterturné – vårens längsta.

Fröet till Jag är en grön bänk i Paris planterades när My Holmsten kontaktade Ann-Sofie Kylin om att göra en föreställning kring Kerstin Thorvalls (1925-2010) texter. De båda hade haft samma funderingar och efter att ha fått en försäkran från Kerstin Thorvalls söner om att det skulle vara möjligt att få bearbeta texterna för teaterscenen började de att skriva manus. Ann-Sofie Kylin och My Holmsten vill synliggöra och legitimera den medelålders kvinnans rätt till kärlek, uppskattning, uppmärksamhet och kanske lite sex - trots rynkor och en och annan grop i låret. Pjäsen består av två roller som gestaltar varsin del av samma kvinna. Den handlar om att leva ut sina behov kontra att leva enligt konventionen, och vilka konsekvenser det får.

- Att vi gör denna föreställning beror på att vi befann oss i samma situation i livet. Vi tyckte att det var dags att två medelålders kvinnor fick ta plats på teaterscenen utan att bli avbrutna av män, barn eller andra krav. Att få tala till punkt, helt enkelt!, säger My och Ann-Sofie. -Den som, i vårt tycke, bäst beskrivit livet för medelålders kvinnor är Kerstin. Vi känner igen oss i hennes framställning av sig själv och vi hoppas att vi kan bli lika modiga, att ta så mycket plats och våga utmana människor på deras egen arena som hon gjorde - och göra det med mycket humor, självironi och smärta.

Jag är en grön bänk i Paris hade urpremiär i Stockholm i mars 2011 och har spelats i Stockholmsområdet under det gångna året. My Holmsten och Ann-Sofie Kylin kommer att turnera landet runt med en av de minsta produktionerna i vår och samtidigt Riksteaterns längsta turné. Med sig har man hundarna Skott, en 7-årig renrasig dvärgschnauzer, och Elvis, en vit och långhårig blandras Chihuahua/tibetansk spaniel

Sagt i pressen ”My Holmsten och Ann-Sofie Kylin tar fint hand om energin men också humorn och modet det innebär att blotta själen och dess skröpliga längtan. Här på scenen ropar ord som inte är det minsta döda utan sjuder av liv och uppror.” Lars Ring, SvD

Fakta Jag är en grön bänk i Paris Manus och regi: Ann-Sofie Kylin och My Holmsten Baserad på texter av: Kerstin Thorvall Medverkande: Ann-Sofie Kylin och My Holmsten Föreställningens längd: ca 60 minuter, ingen paus Turnépremiär: 15 februari i Västerås. Turnéplan 15/ 2 Västerås, 16/2 Skärplinge, 17/2 Sandviken, 18/2 Lindesberg, 22/2 Linköping, 23/2 Gnosjö, 24/2 Älmhult, 25/2 Växjö, 26/2 Nybro, 28/2 Valdemarsvik, 1/3 Hemse, 2/3 Slite, 5/3, Nödinge, 6/3 Halmstad, 7/3 Alvesta, 8/3 Kristianstad, 10/3 Lomma, 11/3 Ängelholm, 19/3 Kiruna, 20/3 Jokkmokk, 21/3 Luleå, 23/3 Piteå, 24/3 Boliden, 25/3 Skellefteå, 27/3 Härnösand, 28/3 Munkbysjön, 30/3 Örnsköldsvik, 31/3 Sundsvall, 1/4 Timrå, 2/4 Edsbyn, 4/4 Hallstavik, 5/4 Norrtälje, 10/4 Köping, 11/4 Karlstad, 15/4 Kungälv,18/4 Arvika, 20/4 Virsbo, 21/4 Katrineholm, 22/4 Vadstena, 24/4 Boxholm, 26/4 Norrköping. Samtal om föreställningen och Kerstin Thorvalls författarskap kommer att ske på följande platser: Valdemarsvik, Hemse, Halmstad, Härnösand, Karlstad, Timrå och Vadstena.

Kontakter

För mer information och intervjuförfrågningar kontakta gärna: Adrian Hörnquist, pressansvarig Riksteatern 070-528 99 15, adrian.hornquist@riksteatern.se

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye