Riksteatern

Organisationsförändringar inom Riksteatern

Dela
Riksteaterns ledning har arbetat fram ett förslag till förändrad organisation. Förslaget har presenterats för Riksteaterns medarbetare i dag och ska förhandlas med Teaterförbundet under våren. Organisationsförslaget innehåller flera förändringar, bland annat föreslås att cirka 35 av Riksteaterns 190 tjänster i Stockholm upphör. - Ambitionen är att förändra Riksteaterns organisation i takt med samverkansmodellens demokratisering av kulturpolitiken och samtidigt klara ekonomiska utmaningar, säger Riksteaterns vd Birgitta Englin om förslaget som även innebär att Riksteaterns ledning vill undersöka vilka tjänster som kan placeras på andra platser än i Stockholm.

Riksteaterns politiska och ekonomiska förutsättningar har ändrats under de senaste åren. Kulturpolitiken har till exempel regionaliserats. Numera arbetas regionala kulturplaner fram i samråd med civilsamhället och ligger till grund för överenskommelser mellan stat, regioner och landsting. Parallellt med den regionala utvecklingen befinner sig Riksteatern i ett ekonomiskt läge där det statliga anslaget inte ökat i takt med löne- och kostnadsuppräkningar.

- Omvärlden förändras och långsiktiga kulturpolitiskt viktiga beslut tas numera i regioner och landsting, då behöver Riksteatern arbeta utifrån den verkligheten. Det regionala och kommunala perspektivet behöver vara en självklar del i det dagliga arbetet i Riksteaterns organisation. Det är viktigt att möta framtida ekonomiska utmaningar och att utveckla den expertkompetens vi har inom Riksteaterns organisation, säger Birgitta Englin.

Förslaget handlar bland annat om att skapa bästa förutsättningar för Riksteatern på lång sikt. Riksteaterns ledning vill bland annat undersöka vilka tjänster som kan placeras på andra platser än i Stockholm, syftet med det är att arbeta närmare Riksteaterns föreningar och medlemmar som finns i hela landet. Riksteaterns ledning vill också minska de fasta kostnaderna och skapa en mer kostnadseffektiv organisation.

- Riksteaterns medarbetare och teaterföreningar gör fantastiska insatser. Tillsammans har vi genomgått en viktig utveckling de senaste åren, vi har breddat verksamheten och når nu fler och olika målgrupper och en sammanlagd publik på 1,2 miljoner besökare. Därför är det min och ledningens uppgift att se till att Riksteatern fortsatt kan klara framtida politiska och ekonomiska förutsättningar. Vi föreslår därför att 35 tjänster upphör i Stockholm. Det är ett tråkigt och tungt besked att behöva lämna till lojala medarbetare i Stockholm, säger Birgitta Englin.

Kontakter

Kontaktuppgifter: Matilda Asp, Riksteatern, telefon 08-53199408, 070-6375940, matilda.asp@riksteatern.se

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye