Riksteatern

Hyllade komikern Al Pitcher skärskådar svensk fikakultur i nya showen FIKA

Dela
Al Pitchers skarpa humor om svenskhet och att vara engelsman i Sverige har vunnit publikens röster. 2011 utsågs han till Årets manliga komiker på Svenska Standup-galan. Nu är han aktuell med nya showen FIKA om en svensk ritual i vardagen. Riksteaterpremiär 10 februari i Nordmaling.

När Al Pitcher uppträdde med en show i en svensk småstad blev han tillfrågad av en potentiell biljettköpare: ”när blir det fika?” Precis i det ögonblicket insåg han att hans nya show måste innehålla en fika och komprimera det till en stund som sammanfattar alla de saker som sägs när ens vänner samlas kring en kopp kaffe.

-Det var först efter att ha bott här i Sverige ett tag som jag insåg hur viktigt fika är för svenskarna, säger Al Pitcher.

-Genom att kombinera stand up-comedy med ritualerna kring fika vill jag skapa en helt ny show. Eftersom publiken är den viktigaste delen av kvällen kommer showen att bli mycket speciell, i fika-stundens anda.

Al Pitcher, född i England men uppvuxen på Nya Zeeland, bor sedan en tid tillbaka i Sverige och Stockholm. Han började sin bana som stand up-komiker 1999, men lade karriären på hyllan efter att han bosatt sig på Irland och försökt sig på en bana som professionell manusförfattare. Det slutade med att pengarna tog slut och han fick börja som grönsaksplockare. När arbetsdagen var slut var han för trött för att skriva. Men han återupptog karriären igen och turnerar nu framgångsrikt över hela världen.

2011 belönades Al Pitcher med priset för Årets manliga komiker på Svenska Standup-galan. Han har även vunnit priser som Best Show på Leicester Comedy Festival och People’s Choice Award på Comedy Festival i Sydney, Australien.

Riksteaternturnén görs i samarbete med MindFlyers & Comedy Central. Showen framförs på engelska.

Sagt i pressen ”...Al Pitcher själv värd de nästan trehundra kronorna som biljetten för evenemanget kostar. Fantastiskt rolig humor som får glädjetårarna att spruta!”, Jönköping City.

”Al Pitchers träffsäkra och kärleksfulla drift med sina nya svenska landsmän är tveklöst roligast av allt.”, GP

”...Mest skoningslöst rolig är Al Pitcher, från Nya Zeeland, som med frenetisk kärlek skildrar svenskheten utifrån, ett alienperspektiv som stöper komik av det mest oväntade...”, Värmlands Folkblad

”...Om det förekommer hype inom svensk stå-upp så kretsar den just nu kring Nya Zeeländaren Al Pitcher. Jag kan bara låta mig sköljas med i vågen, för det här i ruggigt bra....”, Östgöta Correspondenten

Fakta Al Pitcher - Fika Tour 2012 Av och med: Al Pitcher Längd: 2 X 40 minuter plus paus. Turnépremiär: 10 februari i Nordmaling

Turnéplan 9/2 Umeå, 10/2 Nordmaling, 11/2 Vilhelmina, 18/2 Skövde, 21/2 Karlskrona, 24/2 Västerås, 25/2 Västerås, 29/2 Kiruna, 6/3 Gävle, 9/3 Sandviken, 13/3 Östersund, 17/3 Ljungaverk, 22/3 Umeå, 23/3 Örnsköldsvik, 28/3 Stockholm, 29/3 Stockholm, 3/4 Kristianstad, 12/4 Vänersborg, 13/4 Trollhättan, 14/4 Uddevalla, 24/4 Älmhult, 26/4 Växjö. Läs mer om produktionen och ladda ner pressbilder på www.riksteatern.se/press

Kontakter

För mer information och intervjuförfrågningar kontakta gärna: Adrian Hörnquist, pressansvarig Riksteatern 070-528 99 15, adrian.hornquist@riksteatern.se

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye