Riksteatern

Seriekonst blir absurd och ömsint teater i Riksteaterns föreställning Vårens nyckelord är ångvält

Dela
Riksteatern släpper loss de omtyckta serietecknarna Nina Hemmingsson, Sara Granér och Nanna Johanssons absurda karaktärer på teaterscenen. I Vårens nyckelord är ångvält gestaltar fyra skådespelare 18 existentiellt förvirrade personer på en solkig stadsfestival. Allt utspelas under en dag, men det skulle lika gärna kunna vara under ett helt liv.

Den svenska seriekonsten blomstrar som aldrig förr. Här frodas den smartaste samhällskritiken och den vassaste humorn. Riksteatern har plockat de bästa bitarna ur Sara Granér, Nina Hemmingsson och Nanna Johanssons serier och skapat en collageföreställning. I Vårens nyckelord är ångvält gestaltar fyra skådespelare, Malin Cederbladh, Johannes Wanselow, Eva Rexed och Louise Löwenberg, 18 karaktärer på en solkig stadsfestival. - Festivaler är jippo och det finns mycket förväntningar om att alla ska ha trevligt. Men är det något som dessa karaktärer inte lyckas med så är det att må bra. De är väldigt existentiellt förvirrade. Allt utspelas under en dag, men det skulle lika gärna kunna vara under ett helt liv, säger regissören Maja Salomonsson. Hon och manusförfattaren Gustav Tegby har bearbetat serierna till en text som tar fasta på förlagornas unika, brutala och normkritiska ton. Bland de många rollerna märks karaktärer som Den Bästa Kvinnan, landets ledsnaste tonåringar, världens bitskaste pensionär och dietisten som gärna klär upp sig till lucia. På scen finns också fyra bajamajor och en mängd heliumballonger.

- Jag har velat skriva en humoristisk pjäs med lika delar vardagssurrealism, ömsinta personporträtt och totalt vansinne, säger Gustav Tegby.

- Vansinnet och humorn kommer vägas upp av några doser stillhet och allvar. För hur hanterar man livet när kraven på lycka tar över, när sockervadden smakar beskt och tombolans lotter är slut fast ingen vann? Vad händer när förväntningar inte infrias och det enda du har att hålla i handen är en färgglad, sponsrad ballong? säger Maja Salomonsson.

Fakta Vårens nyckelord är ångvält Dramatisering: Gustav Tegby Regi: Maja Salomonson Baserad på seriealbum och karaktärer av: Nina Hemmingsson, Sara Granér och Nanna Johansson Medverkande: Malin Cederbladh, Eva Rexed, Johannes Wanselow och Louise Löwenberg. Scenografi/kostym: Johanna Mårtensson Mask: Eva Rizell Ljuddesign: Magnus Larsson Ljusdesign & TS: Jenny Larsson Ljudtekniker: Janne Grundström Kostym & rekvisita: Svana Kjartansdóttir Teknisk projektledare: Nils Ryding Abelli Producent: Helena Ringvold Föreställningens längd: 90 minuter utan paus Premiär: 1 mars i Haparanda. Turnéplan 1/3 Haparanda, 5/3 Östersund, 12/3, Lidköping, 13/3 Karlstad, 15-16/3 Umeå, 20/3 Höganäs, 21/3 Simrishamn, 22/3 Ystad, 25/3 Malmö, 26/3 Jönköping, 27/3 Växjö, 30/3 Borlänge, 3/4 Kalmar, 10/4 Uppsala, 12-13/4 Västerås, 14-15/4 Stockholm, 17/4 Linköping, 24/4 Gävle, 25/4 Ljusdal, 26/4 Sundsvall, 27/4 Kramfors, 29/4 Eskilstuna

Kontakter

För mer information och intervjuförfrågningar kontakta gärna: Adrian Hörnquist, pressansvarig Riksteatern 070-528 99 15, adrian.hornquist@riksteatern.se

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye