Riksteatern

Birgitta Ohlsson och Gustav Fridolin besöker Eldfesten i Kungsträdgården

Dela
Den 13 mars mellan kl 18.00 och 21.00 firas Eldfesten/Chaharshanbesoori, en fest för solen, våren och ljusets återkomst i Kungsträdgården i centrala Stockholm. EU-ministern Birgitta Ohlsson och ett av Miljöpartiets språkrör, Gustav Fridolin, besöker Eldfesten och kommer att önska gott nytt år från scenen. Kvällen bjuder på ett stort artistuppbåd, eldar och pyroteknik. Eldfesten föregår det stora nyårsfirandet Norouz/Newroz och firas även i Göteborg och Västerås samma kväll. Med Eldfesten och Norouz/Newroz fortsätter Riksteatern, kulturföreningen Farhang, ABF och en mängd iranska föreningar arbetet för kultur, demokrati och mänskliga rättigheter.

Den 13 mars välkomnas våren med Eldfesten, eller Charshanbe soori (som betyder röd onsdag). Det är en stor folkfest som vid vid sidan av talen av Birgitta Ohlsson och Gustav Fridolin firas med eldar, musik och artister. Eldfesten inleder firandet av det persiska nyåret Norouz. Eldfesten firas i Kungsträdgården med en mängd svenska och internationella artister, eldshow, dans, pyroteknik, humor och barnaktiviteter. Kvällen leds av den internationella komikern och filmskådespelaren Maz Jobrani. Som en av grundarna av "Axis of Evil Comedy" har han turnerat för fulla hus i USA och Mellanöstern samt medverkat i en rad filmer. På plats finns också förstås Haji Firouz, den maskerade figur som kommer med budskapet om det nya året. Här är hela programmet med artistpresentationer: http://eldfesten.info/sv/artister-aktiviteter.html%20

Bakgrund Eldfesten är en förfest till nyårsfirandet Norouz. Eldar tänds för att fira solens, ljusets och vårens återkomst. Man samlas kring eldarna, hoppar över dem och sjunger rituella ramsor.
Det gamla som förbränns i lågorna lämnar plats för det nya. Det är sed att äta torkade nötter, bär och den varma soppan Ash Reshte. Eldfesten/Chaharshanbesoori firas till skillnad från Nouroz nästan enbart i Iran. Eldfesten har firats i nästan 4000 år av många olika folkslag utan att begränsas av nationsgränser och språkbarriärer. Det har därför genom historiens gång varit förbjudet att fira Eldfesten eftersom den ansetts utgöra ett hot mot den nationella/religiösa/etniska identitet som makthavarna velat etablera. Till exempel så har den nuvarande regimen i Iran förbjudit firandet av Eldfesten, men traditionen är så pass djupt rotad så att den firas varje år, trots förbudet och så kommer det även att vara i år. Eldfesten är en samproduktion mellan Riksteatern, Kulturföreningen Farhang, ABF och samarbetspartners från den svensk-iranska förenings- och kultursfären i Stockholm, Göteborg och Västerås.

Noruz/Newroz. Eldfesten följs av nyårsfirande. Under perioden 17-25 mars turnerar Riksteatern med showen Noruz/Newroz. Göteborg, Västerås, Malmö och Stockholm får besök av nyårsshowen som innehåller både musik och dans. Två stora internationella gästartister står på scenen, den persiska musikern Bijan Mortazavi och den kurdiska sångerskan Rojin. Medverkar gör också skådespelerskan och artisten Shima Niavarani.

Eldfesten Stockholm: Kungsträdgården, tisdag 13 mars kl 18:00-21:00. Fri entré. Göteborg: Götaplatsen, Avenyn tisdag 13 mars kl 17:00-22:00 Fri entré. Västerås: Torggatan, Sigmatorget tisdag den 13 mars kl 18:00-21:00. Fri entré.

Kontakter

Presskontakt Anneli Gunnar, anneli.gunnar@sodrateatern.com 08-531 99 272 eller 070-682 97 25

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye