Riksteatern

Fyrspråkig turné när Gunilla Vestin Wallin åker på Finlandsturné

Dela
Gunilla Vestin Wallin vid Riksteaterns Tyst Teater är en av Sveriges mest beresta skådespelare. 36 olika länder, 2 ungdomspjäser, 10 barnpjäser och 37 vuxenpjäser finns bland hennes meriter. Under våren och vintern har hon turnerat i Sverige med Kärlek, drömmar och fjärilar, en poetisk föreställning som bland annat innehåller texter av Tomas Tranströmer och som i Finland kan upplevas på fyra språk: finländskt teckenspråk, svenskt teckenspråk och textas på finska respektive svenska. Föreställningen vänder sig i första hand till äldre döva människor med gemensam historia och liknande erfarenheter, men kan också upplevas av en icke-teckenspråkskunning publik. Gunilla Vestin Wallin välkomnar också politiker i publiken. Finlandspremiär i Helsingfors den 29 mars.

I föreställningen Kärlek, drömmar och fjärilar varvar Gunilla Vestin Wallin sina egna minnen med amerikansk teckenspråkspoesi av Clayton Valli, dikter av Karin Boye, Tomas Tranströmer, den kinesiska poeten Tzu Yeh, William Shakespeare, Katarina Johansson, som var en poet med dövblindhet, och många fler. Föreställningen hade Sverigepremiär i januari och har spelats under våren hos dövföreningar, pensionärsföreningar och på äldreboenden i Sverige. Nu väntar en Finlandsturné.

- Många äldre döva kan identifiera sig i föreställningen. Vi delar erfarenheter som kan vara jobbiga, vi behöver kunna skratta och ge varandra styrka. Många döva lever i dag på äldreboenden där personalen inte kan teckenspråk. Det påminner om den situation som många upplevde när de växte upp på dövskolor med oral undervisning, där teckenspråket inte var undervisningsspråk, säger Gunilla Vestin Wallin.

Gunilla Vestin Wallin välkomnar också politiker i publiken.

- Teckenspråkets ställning i Sverige har blivit mycket bättre de senaste åren, men mycket återstår fortfarande. Därför vill jag gärna spela för politiker som inte känner till så mycket om dövvärlden och det svenska teckenspråkets betydelse. Jag hoppas att politiker ska uppleva vilka uttrycksmöjligheter som finns i teckenspråket och hur det skapar gemenskap, och att många fler kommuner sedan satsar på teckenspåkskunniga personer i äldrevården, säger hon.

Kärlek, drömmar och fjärilar kan upplevas på fyra språk: finländskt teckenspråk, svenskt teckenspråk och textas på finska respektive svenska. Tilltalet är enkelt och nära, och föreställningen kan spelas i alla typer av rum. Den kan möta en publik på hundra personer eller tre. Riksteatern har en omfattande internationell verksamhet, bland annat ett flerårigt samarbete i Finland: Scen utan gränser/ Rajaton näyttämö* (mer information nedan). Riksteatern gör regelbundet gästspel utomlands. Regi: Debbie Z. Rennie

Finlandsturné: Helsingfors (29/3), Åbo (31/3) Jyväskylä (2/4) Tavastehus (3/4)

*Scen utan gränser- Rajaton näyttämö Scen utan gränser är en plattform för gränsöverskridande branschutveckling som syftar till att utveckla scenkonsten inom områdena Konstnärligt utbyte, Interaktivitet, Teknik och Ledarskap. Plattformen innefattar verksamheter inom utbildning, kultur och näringsliv i Sverige och Finland och har vuxit fram ur ett långvarigt samarbete med gästspelsutbyten mellan länderna. Plattformen koordineras av Riksteatern i Sverige och Hanaholmen Kulturcentrum i Finland.

Pressbilder finns här http://www.riksteatern.se/pressbilder. Skriv Gunilla Vestin Wallin i sökrutan uppe till höger.

Kontakter

För mer information kontakta: Matilda Asp, pressansvarig, Riksteatern, tel 08-53199408, matilda.asp@riksteatern.se Eller Mimmi Fristorp, pressansvarig Riksteatern, tel: 08-53199354 mimmi.fristorp@riksteatern.se

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye