Riksteatern

Riksteaterns gatukonstkonvent Art of the Streets tillbaka

Dela
Den 25 och 26 augusti intar Riksteaterns gatukonstkonvent Art of the Streets Kägelbanan i Stockholm för tredje året i rad. 2012 års konvent bjuder på en unik blandning av internationella och svenska konstnärer, workshops, filmvisning, aktuella debatter och en öppen vägg att måla på: något helt unikt i Stockholm. Medverkar på Art of the Streets gör konstnärer som den finska pensionärsgruppen K65, världsstjärnan och Wild Style-legenden Lady Pink, veteranen Pose från Chicago, Danmarks stolthet Bates, den rutinerade graffitilärarinnan MSCR från Göteborg och Bleckan från Salong Betong. Efter Stockholmshelgen turnerar Art of the Streets vidare ut i landet med Art of the Streets on Tour 2012.

Riksteaterns gatukonstkonvent Art of the Streets slog publikrekord förra året och visade hur stort intresset för graffiti och gatukonst är. De närmare 6000 besökarna visade också att intresset återfinns i alla åldrar. Allt från treåringar till 80-åringar stod i kö för att få chansen att måla på en öppen vägg där alla uttrycksformer var tillåtna.

- Art of the Streets fyller ett stort tomrum och Riksteatern är stolt över att kunna erbjuda en öppen mötesplats för graffiti som konstform. Här får konstnärer och deltagare en yta att uttrycka sig konstnärligt på, säger konventets producent och projektledare Ceylan Holago.

Riksteaterns öppna vägg, som alla får måla på, är en av den urbana deltagarkulturens viktigaste beståndsdelar och den enda av sitt slag i Stockholm i dag.

Årets upplaga av Art of the Streets äger rum på Kägelbanan den 25 och 26 augusti och fortsätter sedan på turné i landet. Gatukonstkonventet är en mötesplats där alla som vill vara med får en unik möjlighet att själva måla och delta i workshops med såväl internationellt som inhemskt erkända konstnärer.

Från USA kommer legendariska Lady Pink, en av de största graffitikonstnärerna under 1980-talet som sedan dess haft utställningar på många av New Yorks större museum. Hennes produktive landsman Pose har hållit på med graffiti i 20 år och räknas som en av de viktigaste på Chicagoscenen. Från Sverige kommer figurexperten Gouge och veteranen MSCR som varit verksam sedan 1990-talet. Dessutom återupplivar Bleckan, känd från Salong Betong och tv-serien Danne & Bleckan, sina gamla graffitirötter under Art of the Streets med signaturen Seksie.

Förra året gästades Art of the Streets av Finlands kulturminister Paavo Arhinmäki. I år representeras landet av gatukonstgruppen K65 vars medlemmar visar att graffiti och gatukonst kan vara något för alla. Kollektivet består nämligen av pensionärer över 65 år som alla funnit skaparglädje via sprayburkarna.

Utöver konstnärssamtal, workshops och debatter visas den omdiskuterade filmen Vigilante Vigilante: The Battle for Expression. En film om vem som äger rätten till det offentliga rummet. I filmen beger sig graffitikonstnären Max Good ut för att konfrontera tre "graffiti vigilantes" som gör vad som helst för att stoppa graffiti och gatukonst. Till Art of the Streets kommer Max Good för att berätta mer om arbetet med sin film.

Art of the Streets 2012

LADY PINK (US) Lady Pink (Sandra Fabara) föddes 1964 i Ecuador, men är uppväxt i Queens i New York. Under 80-talet var hon en av världens mest uppmärksammade graffitikonstnärer och hade även en roll i den legendariska graffitifilmen Wild Style. Hennes målningar med lekfulla varma färger har bland annat visats på Metropolitan Museum of Art och Brooklyn Museum.

POSE (US) Som en av Chicagos största och internationellt mest erkända graffitikonstnärer började Pose sin konstnärliga bana under Chicago-graffitins gyllene era. Nu 20 år senare är han fortfarande lika aktuell med graffiti och gatukonst vid sidan om kommersiella projekt och komplex konst. Hans verk har synts i mängder av magasin, böcker och filmer.

BATES (DK) Danske målaren Bates är en internationellt erkänd graffitikonstnär som varit aktiv ända sedan 1984 och har nått legendstatus inom graffitiscenen. Hans verk finns att beskåda över hela världen och han förekommer flitigt i böcker om graffiti. Förutom att måla på väggar och duk har han även gjort design åt en mängd olika företag.

MSCR (S) MSCR är utbildad konstnär och har sedan år 2000 organiserat graffitiworkshops för olika åldersgrupper. Hon har målat graffiti sedan mitten av 90-talet och är verksam både i Sverige och internationellt. Stilen är präglad av den nordiska graffititraditionen och hennes målningar är oftast enkla och spontana.

GOUGE (S) Gouge från Stockholm har målat graffiti sedan tidigt 90-tal och koncentrerar sig idag mestadels på stora färgmålningar med mycket figurer. Han inspireras bland annat av science fiction och hans figurer tillhör det svenska toppskiktet. Gouge har deltagit i internationella utställningar, gjort offentlig utsmyckning och är en rutinerad workshopledare.

K65 (SF) Den finska prisbelönta gatukonstgruppen K65 har fått stor uppmärksamhet i media de senaste åren. En av anledningarna till det är att kravet för att vara med i gruppen är att man är över 65 år gammal. De här pensionärerna visar kanske tydligare än några andra att graffiti är en konstform för alla.

KARMA (S) Konstnären Jenny Palén från Stockhom har en magisterexamen från Kungliga Konsthögskolan och jobbar förutom med graffiti även med videokonst, installationer, musikvideor och skulpturer. Hon har fått i uppdrag att utsmycka flera offentliga platser och driver i Stockholm även galleriet Bastard.

SEKSIE (S) Som den konstnärliga halvan av den uppmärksammade studion Salong Betong är Bleckan kanske mest känd som tatuerare, men på Art of the Streets 2012 återupptar han sitt gamla graffiti-alias Seksie och visar att han har kvar sina färdigheter från förr.

Mer information om Art of the Streets på Kägelbanan den 25-26 augusti och Art of the Streets on Tour presenteras under våren.

Läs mer om produktionen och ladda ner pressbilder på www.riksteatern.se/press

Kontakter

För mer information och intervjuförfrågningar kontakta gärna: Mimmi Fristorp Fagerholm, pressansvarig Riksteatern 08-53199354 mimmi.fristorp@riksteatern.se

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye