Riksteatern

Riksteaterns Art of the Streets on Tour 2012 - Konstnärlig yttrandefrihet på hjul

Dela
I september tar Riksteatern årets upplaga av gatukonstkonvent Art of the Streets ut på turné. Konventet gästar Umeå, Skellefteå, Linköping, Oxelösund och Nyköping och välkomnar konstintresserade i alla åldrar att bekanta sig med eller djupdyka i graffitins värld. Art of the Streets on Tour erbjuder bland annat en 28 meter lång öppen vägg att måla på, livegraffiti med SEKSIE (Bleckan från Salong Betong), föreläsning med Graffitifrämjandet, visning av dokumentärfilmen ”Vigilante, Vigilante – The Battle for Expression” och en två timmar lång graffitiworkshop.

När Riksteatern 2010 arrangerade Art of the Streets, Sveriges första internationella gatukonstkonvent, blev det stor uppståndelse i Stockholm. Publiken strömmade till och media rapporterade under flera dagar.

- Det märktes hur intresset för graffiti bland publik och arrangörer ökade och därför startade Riksteatern förra året Art of the Streets on Tour som en fortsättning på konventet i Stockholm, säger Ceylan Holago, producent på Riksteatern.

Nu är det dags igen! I september skickar Riksteatern ut en 14 meter lång buss fylld av färg och kreativitet på turné. På plats i de fem aktuella turnéorterna erbjuds publiken, vare sig de är erfarna målare eller bekantar sig med konstformen för första gången, en unik inblick i graffitins värld. - Det är superkul att det finns ett så stort intresse för graffiti runt om i landet och därför känns det extra viktigt att Riksteatern kan erbjuda Art of the Streets på turné. Det här är demokrati och konstnärlig yttrandefrihet på hjul, helt enkelt, säger Ceylan Holago.

Den öppna väggen Riksteatern kommer även i år att använda båda sidor av en 14 meter lång turnébuss som mobil graffitivägg under Art of the streets on Tour. Bussen fungerar också som transportmedel under turnén och färdas mellan städerna som en rullande, ständigt förnyad gatukonstutställning. Vid varje turnéstop är väggen öppen att måla på för alla som vill, såväl konstnärer som besökare. Väggen används också i samband med de inbjudna konstnärernas livemålningar och workshops. Livegraffiti - SEKSIE Med på turnén följer graffitikonstnären SEKSIE, även känd som Bleckan från tatueringsstudion Salong Betong och SVT-serien ”Danne och Bleckan”. På Art of the Streets återupptar han sitt gamla graffiti-alias SEKSIE och visar att han har kvar sina färdigheter från förr.

Workshop I anslutning till den flygande väggen finns det möjlighet för vem som helst, konstnär eller amatör, att delta i den två timmar långa workshop som arrangeras under dagen. Anmälan på plats eller i förväg till lokal arrangör.

Föreläsning Riksteaterföreningen Graffitifrämjandet arrangerar på varje turnéort en föreläsning. Hugo Röjgård, ordförande för Graffitifrämjandet, berättar om graffiti som konstform och svarar på publikens frågor. Graffitifrämjandet arbetar för att höja graffitins status som konstnärligt uttryck genom att sprida kunskap om graffiti, gatukonst och närliggande uttryck både lokalt och på riksnivå. Graffitifrämjandet arbetar också för att svenska städer ska utarbeta en toleranspolicy som innefattar graffiti och gatukonst som välkomna och självklara inslag i stadsbilden.

Filmvisning - VIGILANTE, VIGILANTE Art of the Streets visar i år den omdiskuterade filmen "Vigilante Vigilante: The Battle for Expression", en film om vem som äger rätten till det offentliga rummet. Graffitikonstnären Max Good ger sig ut för att konfrontera tre "graffiti vigilantes" som gör vad som helst för att stoppa graffiti och gatukonst.

Turnéplan 1-2 september Umeå 8-9 september Skellefteå 22 september Linköping 29 september Oxelösund 30 september Nyköping

Läs mer om produktionen och ladda ner pressbilder på www.riksteatern.se/press eller http://movement.riksteatern.se/

Kontakter

Presskontakt Adrian Hörnquist, Pressansvarig Tel: 08-531 99 420, mob: 070-637 59 78 adrian.hornquist@riksteatern.se

Bilder

Om

Riksteatern
Riksteatern



Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Riksteatern firar 60 år av teater för barn och unga4.6.2024 15:53:31 CEST | Pressmeddelande

1964 tog Riksteaterns kongress ett historiskt beslut och blev den första svenska teaterinstitutionen med en verksamhet helt riktad till barn och unga. Sedan dess har Riksteatern nått ut till flera generationer barn från Norrbotten till Skåne. Varje år nås över 16 000 barn på över 50 orter av Riksteaterns scenkonstproduktioner. Den 1 oktober uppmärksammas 60 års-firandet med en dag av nyskriven dramatik och cirkus hos Riksteatern i Hallunda.

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye