Riksteatern

Hela världens kvinnliga dramatiker möts i Stockholm

Dela
Snart är det dags för den stora internationella konferensen för kvinnliga dramatiker, Women Playwrights International Conference. Den hålls på Södra Teatern och Dramalabbet i Stockholm den 15-20 augusti med Riksteatern som värd. Ca 260 deltagare från 51 länder kommer till Stockholm för att mötas, diskutera och utbyta erfarenheter och idéer. Bland deltagarna märks Afghan voices, en grupp unga tjejer från Afghanistan, Guerilla Girls on Tour! från USA, skådespelerskorna Shabnam Toulei från Iran och Lana Nasser från Jordanien, den egyptiska journalisten, aktivisten och regissören Sondos Shabayak och den indiska dramatikern och kvinnorättskämpen Jyoti Mhapsekar. Det är första gången konferensen arrangeras i norra Europa. Det späckade programmet ger en inblick i teater från hela världen. Mellanöstern, Baltikum och Afrika är i fokus. Fem offentliga föreställningar ges, från Jordanien, Iran/Frankrike och Tyskland. Konferensen är en av årets stora teaterhändelser i Sverige.

Som motvikt till ett manligt dominerat Strindbergsår arrangerar Riksteatern den stora internationella konferensen WPIC med kvinnliga dramatiker i fokus. Konferensen arrangeras vart tredje år, nu hålls den för första gången i norra Europa. Tema denna gång är ”The Democratic Stage” med tre Key Notes, nyckelteman för olika dagar. De är ”Vad händer i Arabvärlden”, ”Barnteaterns påverkan” och ”Kvinnor skriver om Afrika”. Dessutom workshops, föredrag, läsningar och föreställningar. Samtliga Key Notes kommer också att strömmas via internet och fem av föreställningarna är offentliga.

-Det kommer en rad spännande och engagerade kvinnor till konferensen som på flera sätt gjort skillnad i sina länder. Den ger också en inblick i under vilka villkor teatern existerar i olika länder. Jag är helt övertygad om att konferensen kommer att påverka teaterlivet både i Sverige och världen. Riksteaterns ambition är att skapa tillfälle för nordiskt teaterliv att möta andra teatervärldar och erfarenheter med texter skrivna av kvinnor, säger Rani Kasapi som leder den internationella verksamheten inom Riksteatern.

Bland deltagarna märks Jyoti Mhapsekar, kvinnorättskämpe sedan 1975 då hon var med och grundade Stree Mukti Sanghatana, (Womens liberation Organisation). Vid sidan av sitt yrke som dramatiker och bibliotekarie driver hon ett feministiskt centrum i Mumbai. Hon är också starkt engagerad i miljöfrågorna. Den egyptiska journalisten, aktivisten och regissören Sondos Shabayak deltar i protesterna vid Tahrirtorget och leder gruppen Tahrir Monologues. De arbetar nu med ett material som består av berättelser från revolutionen. I sin föreläsning kommer hon att koppla frågan om skrivande till händelser just nu, om hur storytelling blir ett möjligt sätt att spegla vad som händer när det händer snabbt. Tillsammans med Nidal Al-Achkar från Al Medina Theatre och Mona Knio, Beirut University, medverkar hon på temadagen om Arabvärlden torsdag den 16 augusti.

Från Afghanistan kommer Afghan Voices, en grupp som bildats av unga kvinnor. På konferensen gör de en presentation av sin verksamhet och de villkor de arbetar under, tillsammans med sin handledare professor Lia Gladstone. Hon har under flera år arbetat på amerikanska universitetet i Afghanistan.

Från uppmärksammade Ballhaus Naunynstraße i Berlin kommer föreställningen Beg your pardon av Marianna Salzmann, en stark berättelse om den unga Thea, som har svårt att finna ro i sin tillvaro. Hon är gravid och barnets pappa gläder sig. Men hon flyr utomlands, för att komma undan det traditionella liv hon vantrivs med. Resan tvingar henne gång på gång att rannsaka sig själv. Föreställningen ingår i det nya teatersamarbetet Europe Now, som Riksteatern tagit initiativ till. Den ges 19 augusti på Södra Teaterns stora scen.

In the Lost and Found: Red Suitcase är skriven av Lana Nasser, Jordanien, som även spelar föreställningen. Den vann Etel Adnan Award for Women Playwrights 2011 och får nu Skandinavienpremiär. Föreställningen speglar västvärldens syn på kvinnorna i Mellanöstern. Utifrån egna erfarenheter och andra kvinnors berättelser lyfter hon sociala tabun och projiceringar. Föreställningen spelas torsdag 16 och fredag 17 augusti på Dramalabbet. Etel Adnan som givit namn åt priset är en renommerad amerikansk-libanesisk poet, författare och bildkonstnär. Priset är treårigt och har instiftats av Al Madina Theatre och Riksteatern för att synliggöra och inspirera kvinnliga dramatiker från Arabvärlden, det delas ut för tredje och sista gången under konferensen.

Andra föreställningar att se fram mot är Autumn Dance med den iranska skådespelerskan Shabnam Toulei. Sedan 2005 lever hon i exil i Paris eftersom hon inte får utöva sitt yrke i hemlandet. Autumn Dance är berättelsen om tre kvinnor med helt olika bakgrunder. Efter att ha trotsat den iranska regimen möts de i Teherans ökända fängelse ”Evin”. Shabnam Toulei gestaltar alla tre rollerna. Spelas söndag 19 och måndag 20 augusti på Dramalabbet.

Lördagens nyckeltema är barn- och ungdomsteater som diskuteras av Suzanne Osten och Marina Barham ledare för Al Harah-teatern i Palestina. Varför är teater viktigt för barn och unga? Sverige har ett gott renommé när det gäller barnteater. Men vad betyder det i Palestina, där Suzanne Osten gästat Al Harah?

Söndagen innehåller afrikanskt tema med samtal mellan Sydafrikas grand old lady, Fatima Dike, den betydligt yngre Amy Jephta (Sydafrika) och Patricia Olwoch (Uganda). Hur beskrivs Afrika söder om Sahara av de kvinnliga dramatikerna? Har kvinnorna en annan historia att berätta? Vilka berättelser kommer fram? Denna dag presenteras även platsen för nästa konferens,Cape Town som arrangerar den år 2015.

Guerilla Girls on Tour! ger föreställningen Feminists are funny internt och håller även en workshop med de hitresta dramatikerna. Medlemmarna har tagit sina namn efter döda kvinnliga artister, när de framträder bär de masker för att dölja sina riktiga identiteter. Dom gör det för att belysa frågor om diskriminering och rasism i stället för att lyfta sina egna personligheter. Det är också ett sätt att förhindra att kvinnliga artister förpassas till fotnoter och historieböckernas baksidor. Det är första gången detta konstnärliga kvinnokollektiv besöker Sverige.

Unga dramatiker från Baltikum och Ryssland, som skriver på sex olika språk, presenterar sig i ett uttömmande seminarium. Ett annat seminarium tar upp kvinnors rättigheter och möjligheter att få uttrycka sig konstnärligt med bl a Agneta Pleijel från svenska PEN. Diskussioner förs kring hur minoriteter görs synliga på scenen och hur står det till med den kvinnliga representationen på våra scener i Sverige, England, Australien? Och vad betyder begreppet Community Theatre i olika länder?

Från Sverige deltar bland andra Riksteaterns Hedda Krausz Sjögren i ett samtal kring sina internationellt uppmärksammade läsningar av pjäsen ”SEVEN”. Den har satt över 400 politiker och beslutsfattare på scen som har fått gestalta kvinnorättskämpar.

Ett bärande inslag i konferensprogrammet är de läsningar som görs av de utvalda pjäserna. Ca 600 manus skickades in till en internationell jury som valde ut 107 pjäser. Av dem kommer 90 stycken att presenteras med sina dramatiker närvarande.

Fakta WPI, Women Playwrights International, är ett nätverk för kvinnliga dramatiker i syfte att stödja utvecklande kontakter över gränserna och skapa internationellt erkännande av kvinnors arbete inom teatern. I riktlinjerna står bland annat att det omfattar alla kvinnor på teatern, oavsett ras, klass, ålder, etnisk eller religiös bakgrund, sexuella preferenser eller funktionshinder. Konferensen WPIC (Women Playwrights International Conference) arrangeras vart tredje år, 2012 sker det för nionde gången. Sedan starten 1988 i Buffalo, USA, har konferensen flyttat runt till Canada, Australien, Irland, Grekland, Filippinerna, Indonesien och Indien. I år, den 15-20 augusti, hålls konferensen på Södra Teatern och Dramalabbet i Stockholm med Riksteatern som värd. Det är första gången den hålls i norra Europa. För att bredda kontaktytorna har särskilt fokus lagts på att nå kvinnliga dramatiker i Mellanöstern och Afrika, bl a genom samarbete med de båda teatrarna Al Madina i Libanon och Al Harah i Palestina. Ca 260 deltagare från 51 länder kommer till Stockholm. Bland ca 600 inskickade manus valdes 107 pjäser för läsningar under konferensen. Av dem kommer 90 stycken att presenteras på plats tillsammans med sina dramatiker.

Fem föreställningar och de tre Key Notes, nyckeltemana, är offentliga. Key Notes är: - ”Vad händer i Arabvärlden” torsdag 16 augusti kl 10.15-12.00, Södra Teatern - ”Barnteaterns påverkan” lördag 18 augusti kl 10.00-12.00, Södra Teatern - ”Kvinnor skriver om Afrika” måndag 20 augusti,kl kl 10.00-11.30, Södra Teatern. Samtliga Key Notes strömmas via internet.

De offentliga föreställningarna är: - In the Lost and Found: Red Suitcase av och med Lana Nasser, Jordanien. Skandinavienpremiär. Spelas torsdag 16 och fredag 17 augusti, båda kvällarna kl 19, Dramalabbet, Östgötagatan 2. - Autumn Dance, med den iranska skådespelerskan Shabnam Toulei som sedan 2005 lever i exil i Paris. Söndag 19 augusti kl 20.00, måndag 20 augusti kl 19.00, Dramalabbet. -Beg you pardon, Ballhaus Naunynstrasse, Tyskland, söndag 19 augusti kl 20.00, Södra Teatern, Stora Scen

Kontakter

Presskontakt Anneli Gunnar, anneli.gunnar@sodrateatern.com 08-531 99 272 eller 070-682 97 25

Om

Riksteatern
Riksteatern



Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Teater live på bio – Ny föreställning om kvinnliga erfarenheter, moderskap och tystnadens bördor14.11.2024 12:00:40 CET | Pressmeddelande

Mitt enda hem, Ainoa kotini utforskar de komplexa och ofta osynliga erfarenheterna av moderskap, kvinnlighet och de hemligheter som går i arv genom generationer. Föreställningen är baserad på Hanna Brotherus självbiografiska roman och flätar samman dans, fysisk teater och drama i en stark berättelse om smärta, hemligheter och den tystnad som omger många kvinnors liv. Nu visas den på bio i Sverige med premiär den 16 november.

Dear Winnie, gestaltar Sydafrikas komplexa landsmoder16.10.2024 10:24:49 CEST | Pressmeddelande

Den kritikerhyllade föreställningen Dear Winnie, gör intåg i Sverige efter succéartade framträdanden över Europa. Berättelser om motstånd, feminism och om att vara svart kvinna idag, flätas samman med Winnie Madikizela-Mandelas livshistoria. Från terrorstämplad och hyllad apartheidmotståndare, till landsmoder och fallen hjältinna. Sverigepremiär 31 januari 2025 på Riksteatern i Hallunda.

Klassikern Spöket på Canterville återuppstår som världsunik högteknologisk live avatar15.10.2024 09:38:22 CEST | Pressmeddelande

Riksteatern Crea är en föregångare i att producera banbrytande scenkonst på teckenspråk. I vår sätter de upp Oscar Wildes Spöket på Canterville med en unik 3D-animerad live avatar. Den teckenspråkiga avataren interagerar live med fysiska skådespelare på scen – ett teknologiskt fenomen som förvandlar klassikern till en modern föreställning för hela familjen. Premiär 18 januari i Hallunda.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye